Φόρμα αναζήτησης

Ποντάρει στην άνοδο η Caius Capital

Ο τρόπος με τον οποίο η Caius Capital έκτισε τη μειοψηφική της συμμετοχή στην Τράπεζα Κύπρου, αποκτώντας τις μετοχές μέσω CFD (Contract for difference, Συμβόλαια επί διαφοράς, ουσιαστικά τις δανείστηκε), ανοίγοντας θέσεις «long» (θέση αγοράς), όπως αποκαλούνται στη γλώσσα της χρηματοοικονομικής, σημαίνει ότι το βρετανικό ταμείο επενδύει στην άνοδο της μετοχής του Συγκροτήματος. Οι επενδυτές ανοίγουν θέσεις «long» όταν περιμένουν άνοδο στην τιμή του υποκείμενου τίτλου του παράγωγου χρηματιστηριακού προϊόντος (ώστε να πουλήσουν το προϊόν σε τιμή υψηλότερη από αυτήν που το δανείστηκαν) και «short» (θέση πώλησης) όταν περιμένουν πτώση (πωλούν αμέσως τον τίτλο με προοπτική όταν τον αγοράσουν εκ νέου για να τον επιστρέψουν αυτός να έχει χαμηλότερη τιμή). Από τη θέση «short» βγαίνει η λέξη «σορτάκηδες», για τους επενδυτές που ποντάρουν μονίμως σε ένα κακό σενάριο.
Οι κινήσεις της Caius Capital δημοσιοποιήθηκαν καθώς το ποσοστό των μετοχών που έχει στην κατοχή της, μέσω των CFD, ξεπέρασε το 3% (για την ακρίβεια ανέρχεται σε 3,09%).
Η δημοσιοποίηση στέλνει ένα θετικό μήνυμα για την πορεία της μετοχής, η οποία τους τελευταίους μήνες δέχεται πιέσεις, έχοντας χάσει περίπου το 30% της αξίας της σε έναν χρόνο.
Η Caius Capital είναι διαχειριστής εναλλακτικών επενδύσεων και ιδρύθηκε από τους Antonio Batista και William Douglas.

Η έγκριση
Στο μεταξύ, η Τράπεζα Κύπρου (Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company) ανακοίνωσε ότι στις 12 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενέκρινε την εκλογή του κ. Ευστράτιου-Γεώργιου (Τάκη) Αράπογλου ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους και προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ. Η εκλογή ισχύει επίσης και για το διοικητικό συμβούλιο της BOC Holdings.
Ο κ. Τάκης Αράπογλου θα συμμετέχει επίσης ως πρόεδρος της Επιτροπής Διορισμών & Εταιρικής Διακυβέρνησης. Η νέα σύνθεση της Επιτροπής Διορισμών & Εταιρικής Διακυβέρνησης έχει ως ακολούθως: Τάκης Αράπογλου (πρόεδρος), Maksim Goldman και Lyn Grobler.