POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πονοκέφαλος ο νόμος για καρουζέλΤο σχέδιο νόμου για την εφαρμογή της αντίστροφης χρέωσης στον λογισμό του ΦΠΑ σε συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για αγοραπωλησία προϊόντων τεχνολογίας και κινητών τηλεφώνων (ώστε τον ΦΠΑ να τον καταβάλλει ο λήπτης) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της απάτης μέσω σχημάτων τύπου καρουζέλ, αλλά ο τρόπος που σχεδιάστηκε να εφαρμοστεί προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στα λογιστήρια των επιχειρήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποια στιγμή όλες οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν κάποιο προϊόν τεχνολογίας (υπολογιστές, λάπτοπ, κινητό κ.λπ.) θα βρεθούν ενώπιον της ανάγκης να καταβάλουν οι ίδιες το ΦΠΑ του προϊόντος που απέκτησαν λόγω της αντίστροφης χρέωσης. Η προτεινόμενη νομοθεσία δεν προβλέπει ελάχιστα όρια και εξαιρέσεις (π.χ. να μην αφορά μικρές συναλλαγές ή την πρώτη συναλλαγή), ενώ εισάγονται υψηλά πρόστιμα για λάθος εγγραφές, οι οποίες είναι πιθανό να υπάρξουν καθώς η αγορά δεν έχει τριβή με τέτοιου είδους λογιστικές διαδικασίες. Όλα αυτά προκαλούν πρόσθετο διοικητικό βάρος.

Σήμερα μια επιχείρηση που αγοράζει π.χ. ένα τάμπλετ για ιδία χρήση, θα διεκδικήσει επιστροφή του ΦΠΑ. Αυτή η δυνατότητα αποτελεί και την κερκόπορτα του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ και η αντίστροφη χρέωση έρχεται να θεραπεύσει μια αδυναμία που πηγάζει από την μη επιβολή ΦΠΑ στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Το τάμπλετ του παραδείγματός μας, αν έχει έρθει από κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο εισαγωγέας δεν έχει επιβαρυνθεί με ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ θα προστεθεί στις εσωτερικές συναλλαγές. Αν λοιπόν ο τελευταίος αγοραστής – επιχείρηση είναι απατεώνας, θα εισπράξει τον ΦΠΑ και θα εξαφανιστεί. Στην πράξη η απάτη καρουζέλ λειτουργεί μέσω δεκάδων συναλλαγών και πολλές φορές οι ενδιάμεσες επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν ότι αποτελούν μέρος απάτης. Τα κυκλώματα δημιουργούν κίνητρα (δηλαδή κέρδος από τη συναλλαγή) για συμμετοχή ανυποψίαστων επιχειρήσεων σε έναν μεγάλο κύκλο συναλλαγών ώστε κάποια στιγμή να αντληθεί παράνομα ΦΠΑ. Με την αντίστροφη χρέωση, η αλυσίδα της απάτης σπάει. Η ανυποψίαστη επιχείρηση θα πληρώσει τον ΦΠΑ.

 

Προσαρμογή

Η αναγκαιότητα της εφαρμογής της αντίστροφης χρέωσης στις κατηγορίες των κινητών τηλεφώνων και μηχανισμών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, κονσολών για παιχνίδια, ταμπλετών, ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητών υπολογιστών δεν αμφισβητείται. Αυτό που αμφισβητείται είναι ο τρόπος μετάβασης στο νέο καθεστώς.

O αντιπρόεδρος του Cyprus VAT Association (CYVA), σύμβουλος ΦΠΑ και διευθύνων σύμβουλος της Chelco VΑΤ Ltd, Αλέξης Τσιελεπής, έθεσε στον «Π» ένα απλό παράδειγμα: Άτομο, αυτοτελώς εργαζόμενο, πηγαίνει στο ταμείο σε κατάστημα πώλησης προϊόντων τεχνολογίας και αγοράζει ένα περιφερειακό για προσωπικούς σκοπούς και μία ταμπλέτα για σκοπούς της επιχείρησης του. Ο ταμίας θα πρέπει να εκδώσει, μάλλον, δύο τιμολόγια – αποδείξεις, και  να  έχει  τρόπο να επικυρώσει τον αριθμό εγγραφής στον ΦΠΑ που θα του δώσει ο αγοραστής για σκοπούς  εφαρμογής της αντίστροφης χρέωσης.

«Αυτό συνεπάγεται τόσο αλλαγή στο λογισμικό ERP του πωλητή, όσο και στις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης  της  εκπαίδευσης του προσωπικού. Για τους λόγους αυτούς, εισηγούμαστε όπως δοθεί ένα μεταβατικό διάστημα 6  μηνών», τονίζει ο κ. Τσιελεπής.

Γενικά ο CYVA ζητεί να διατυπωθεί εκ νέου το άρθρο για την εισαγωγή της αντίστροφης χρέωσης στα προϊόντα τεχνολογίας, καθώς διαπιστώνει ότι τα σημεία δεν ρέουν φυσικά από το ένα εδάφιο στο άλλο, αλλά εμφανίζονται  σχεδόν ως ανεξάρτητες διατάξεις. Αυτό, τονίζεται, είναι ιδιαίτερα προβληματικό στο εδάφιο που προνοεί τη χρήση της αντίστροφης χρέωσης σε όλες τις παραδόσεις αγαθών και δεν αναφέρεται στις συγκεκριμένες κατηγορίες, που είναι και το ζητούμενο από τον νομοθέτη.

«Θα πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος και καθοδήγηση για να μπορούν οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν  στις  καινούργιες πρόνοιες», σχολιάζει ο κ. Τσιελεπής, εκφράζοντας αντιρρήσεις για την επιβολή προστίμων. Το νομοσχέδιο προβλέπει 500 ευρώ πρόστιμο για κάθε λάθος εγγραφή αντίστροφης χρέωσης με όριο τα 5.000 ευρώ.

«Η φορολογική αρχή πρέπει να είναι δίπλα στην επιχείρηση, να τη βοηθά και όχι να τη χτυπά για λάθη. Η κατεύθυνση πρέπει να είναι η διόρθωση λαθών και όχι η επιβολή προστίμων», σημειώνει ο κ. Τσιελεπής.

Έρευνες χωρίς αποτέλεσμα

Η προτεινόμενη νομοθεσία είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι καταγράφηκαν και στην Κύπρο αφύσικα υψηλές συναλλαγές με κινητά τηλέφωνα, οδηγώντας μάλιστα σε ελέγχους για απάτη τύπου καρουζέλ. Το μέγεθος της απάτης φαίνεται να ήταν μεγάλο και την υπόθεση τη χειρίστηκε ο ίδιος ο έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης. Από την έρευνα δεν στοιχειοθετήθηκε κατηγορία εις βάρος κυπριακών επιχειρήσεων, ενώ, παρά τις υποψίες, καμία υπόθεση δεν εστάλη στα δικαστήρια. Η βασική εκδοχή είναι ότι συμμετείχαν στο καρουζέλ χωρίς να το γνωρίζουν. Ο ΦΠΑ που έκανε φτερά δεν ήταν κυπριακός, αλλά άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.