Φόρμα αναζήτησης

Πόλος η Λευκωσία για επιχειρηματίες: Συνέντευξη με τον διευθυντή του ΕΒΕ Λευκωσίας

Νέες ευκαιρίες για ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις προσφέρει πλέον η Λευκωσία, ενώ με τις υποδομές που αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα, η πρωτεύουσα μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του επιχειρηματικού κέντρου για την Κύπρο, κάτι που αποτελούσε διαχρονικό στόχο του Επιμελητηρίου Λευκωσίας. Αυτό αναφέρει ο διευθυντής του ΕΒΕ Λευκωσίας, Σωκράτης Ηρακλέους, περιγράφοντας στον «Π» το νέο τοπίο που δημιουργείται χάρη και στα διάφορα έργα υποδομής που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία.

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε διάφορες νέες αναπτύξεις στη Λευκωσία. Είστε ικανοποιημένοι από αυτά τα έργα υποδομής;
Όντως, τα τελευταία χρόνια, με την παρότρυνση και του ΕΒΕΛ προωθούνται τόσο από το κράτος και τους δήμους όσο και από τον ιδιωτικό τομέα σημαντικές αναπτύξεις στην πρωτεύουσα. Τα έργα αυτά ήταν απαραίτητα για τη Λευκωσία, γιατί δυστυχώς η πρωτεύουσα έμεινε πίσω σε υποδομές και σύγχρονες αναπτύξεις. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην οικονομική κρίση και στο γεγονός ότι δόθηκε έμφαση στις παράλιες πόλεις.

Τώρα, όμως, η Λευκωσία βρίσκεται σε πλήρη αναπτυξιακή φάση σε όλους του καίριους αναπτυξιακούς πυλώνες. Βασικά χαρακτηριστικά της η ανάπτυξη νέων, ποιοτικών υποδομών στον τομέα της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού, του τουρισμού και της διοίκησης της πόλης, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξή της ως κέντρο Επιχειρήσεων, Έρευνας, Καινοτομίας, Εκπαίδευσης και Υγείας.

Ως ΕΒΕΛ, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γι’ αυτές τις σημαντικές εξελίξεις που πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν την όψη και τις προοπτικές της πρωτεύουσας.

Ποια έργα πιστεύετε ότι θα δώσουν νέα πνοή στην πρωτεύουσα και θα συμβάλουν στην ανάπτυξή της;
Αναμφίβολα, η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και της γύρω περιοχής θα δώσει νέα ζωή στη Λευκωσία και θα βοηθήσει το εμπορικό κέντρο της πόλης. Παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που υπήρξαν, τώρα βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου για τη Λευκωσία.
Επίσης, η ολοκλήρωση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης, το Δημοτικό Θέατρο, η προώθηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το νέο κτήριο της Βουλής στον λόφο της ΠΑΣΥΔΥ, η ανάπλαση του χώρου της Αρχιγραμματείας, η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ και οι σημαντικές και αξιόλογες αναβαθμίσεις στο τρίγωνο Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου, προσθέτουν αξία στην πρωτεύουσα.

Ποια άλλα έργα υποδομής βρίσκονται στα σκαριά στη Λευκωσία;
Άλλα έργα που σχεδιάζονται ή υλοποιούνται στη Λευκωσία και αναμένουμε ότι θα προσφέρουν στην ανάπτυξη της πόλης είναι η ανάπλαση οδικών αρτηριών, όπως στην Αγλαντζιά, η λεωφόρος Κυριάκου Μάτση, η λεωφόρος Καλλιπόλεως, η λεωφόρος Τσερίου και ο εξωραϊσμός και αναβάθμιση των πεζόδρομων στην εντός των τειχών περιοχή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικά έργα εξωραϊσμού των προσόψεων των κτηρίων στην οδό Κωστάκη Παντελίδη με συγχρηματοδότηση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας και του Δήμου Λευκωσίας. Με την ευκαιρία, το ΕΒΕΛ χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση του Δήμου Λευκωσίας για πεζοδρόμηση της οδού Κωστάκη Παντελίδη. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που αποτελεί σημείο αναφοράς στα ερευνητικά και ακαδημαϊκά δρώμενα, όπως επίσης η ανέγερση των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά και η ολοκλήρωση της μελέτης των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής.

Προωθείται επίσης το νέο κήριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου το οποίο θα ανεγερθεί δίπλα από τις υφιστάμενες του εγκαταστάσεις και θα αποτελέσει ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας. Ακόμα, στην περιοχή Ταμασού αναμένεται να ανεγερθεί το μεγαλύτερο πλανητάριο και ψηφιακός εκθεσιακός χώρος της Ανατολικής Μεσογείου. Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2018 έγινε η κατάθεση του θεμέλιου λίθου και το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2020.

Πέραν τούτων προωθείται η ένταξη δεύτερου ακινήτου στην εντός των τειχών πόλη για τις ανάγκες του Κέντρου Αριστείας RISE (Ερευνητικό Κέντρο στα Διαδραστικά Μέσα, Ευφυή Συστήματα και τις Αναδυόμενες Τεχνολογίες) που μαζί με την Παλιά Δημοτική Αγορά και τη Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων αναβαθμίζουν καθοριστικά την παλιά πόλη και τη μετατρέπουν σε κέντρο έρευνας και καινοτομίας.

Βεβαίως, δεν πρέπει να προσπεράσουμε την εξαιρετικής σημασίας στρατηγική του Δήμου Λευκωσίας για υποδομές «Έξυπνης Πόλης», κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προσέλκυση και λειτουργία των επιχειρήσεων στην πόλη.

Έξι νεα ξενοδοχεία στη Λευκωσία προσεχώς

Εκτός από τις δημόσιες επενδύσεις, παρατηρούμε και μια έντονη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στη Λευκωσία.
Όντως, ο ιδιωτικός τομέας, έστω και καθυστερημένα, άρχισε να στρέφεται σε επενδύσεις στη Λευκωσία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι αντιλήφθηκαν ότι και η Λευκωσία προσφέρει ευκαιρίες.

Ειδικά, η ανέγερση νέων επιβλητικών κτηρίων, η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, η έλευση μεγάλων ξένων εταιρειών και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, συμβάλλουν στην υλοποίηση του οράματός μας για μετατροπή της πρωτεύουσας σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο, με κεντρικό άξονα το γνωστό «Headquartering».

Στον ξενοδοχειακό τομέα προγραμματίζονται εργασίες ριζικής ανακαίνισης σε υφιστάμενα κτήρια, όπως το πρώην Holiday Inn καθώς και το πρώην Hilton, το οποίο ήδη άλλαξε όνομα. Παρατηρούμε με ικανοποίηση και άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία 6 καινούργιων ξενοδοχείων. Ένα από αυτά θα είναι κτήριο 28 ορόφων και θα αναπτυχθεί κοντά στο παλιό ΓΣΠ. Νέο ξενοδοχείο προγραμματίζει και η εταιρεία Radisson επί της Λεωφόρου Σαλαμίνος. Επίσης θα ανεγερθεί ξενοδοχείο στην οδό Στασίνου στο πρώην κέντρο «Ζοο», ξενοδοχείο δέκα ορόφων στην οδό Ομήρου στο κτήριο όπου στεγαζόταν ο οπτικός οίκος Θεοφανίδη, και θα ανακαινιστεί το κτήριο της πρώην Λαϊκής στη λεωφόρο Μακαρίου με στόχο τη δημιουργία ενός boutique ξενοδοχείου. Στην οδό Πύθωνος, στην καρδιά της παλιάς πόλης, θα αξιοποιηθεί επίσης ένα διατηρητέο κτήριο το οποίο θα μετατραπεί σε boutique ξενοδοχείο.

Την ίδια ώρα με γοργό ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες ανέγερσης του ψηλότερου κτηρίου της Λευκωσίας, η κατασκευή του «360», στη λεωφόρο Μακαρίου, ενώ προχωρούν ή είναι σε εξέλιξη το πολυώροφο κτήριο επί της Φώτη Πίττα, τα νέα γραφεία την Eurobank, το Metropolitan, το Labs Towe,r το Santa Rosa, το Asteroid, το Lord Byron, το Excelsior κ.ά. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα επέκτασης του Mall of Cyprus, ενώ η Λευκωσία απέκτησε ακόμα ένα μοντέρνο εμπορικό κέντρο, το Nicosia Mall στη Λακατάμια. Θεαματικός είναι και ο ρυθμός ανέγερσης νέων φοιτητικών εστιών που προσφέρουν σύγχρονες προδιαγραφές διαμονής στους φοιτητές. Οι νέες αυτές εστίες συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της Λευκωσίας ως εκπαιδευτικού κέντρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μεγάλο στοίχημα για το ΕΒΕΛ είναι η πρωτοβουλία για να καταστεί η Λευκωσία Περιφέρεια Γνώσης Έρευνας και Καινοτομίας. Τι γίνεται μ’ αυτό το στόχο;
Όπως ξέρετε, το ΕΒΕΛ από το 2016 ανέλαβε την πρωτοβουλία για ανάδειξη της Λευκωσίας σε Περιφέρεια Γνώσης Έρευνας και Καινοτομίας, στα πρότυπα των Innovation Districts που υπάρχουν στο εξωτερικό. Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζουν με την υπογραφή σχετικής Χάρτας Συνεργασίας πέραν των 40 φορέων, οργανώσεων και ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στη Λευκωσία και περιλαμβάνουν δημοτικές αρχές, τα 5 πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις τεχνολογίας, καθώς και κυβερνητικές υπηρεσίες. Ο τομέας αυτός έχει δώσει μια σημαντική τόνωση στην οικονομική ανάπτυξη και αναζωογόνηση της Λευκωσίας.

Μιλάτε για εξωστρέφεια. Πώς προωθείτε την πόλη στο εξωτερικό;
Έχουμε έντονη δράση και στο εξωτερικό. Λαμβάνουμε μέρος σε διεθνείς και ευρωπαϊκές συνάξεις για την επιχειρηματικότητα ή για εξειδικευμένα θέματα που αφορούν την οικονομία, προωθούμε τις σχέσεις μας με επιμελητήρια άλλων χωρών και γενικά έχουμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τα επιχειρηματικά κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού.

Μάλιστα, πρόσφατα το ΕΒΕΛ φιλοξένησε για πρώτη φορά στην Κύπρο την ολομέλεια του διοικητικού συμβουλίου των Μελών του Επιχειρηματικού Οργανισμού των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (Business European Capital Cities – BECC).

Το διοικητικό συμβούλιο του επιχειρηματικού οργανισμού συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη, τον δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και τον έφορο Φορολογίας κ. Γιάννη Τσαγκάρη.

Μέσα σε αυτό το θετικό περιβάλλον που περιγράφεται, πως στηρίζετε τα μέλη σας;
Οι πρωτοβουλίες μας προς αυτή την κατεύθυνση δεν σταματούν. Στις 26 Σεπτεμβρίου, το ΕΒΕΛ προγραμματίζει την οργάνωση στην Κύπρο ενός συνεδρίου με επίκεντρο τις επενδύσεις και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ στις 27 Νοεμβρίου προγραμματίζεται ενημέρωση/επιμόρφωση των μελών μας σε ό,τι αφορά το Decentralized/Blockchain Technologies.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.