POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πολιτογραφήσεις – Κόλπο γκρόσο οι «συλλογικοί επενδυτές»Αυτοί που είχαν τεθεί ως φύλακες για να προστατεύσουν το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο τη διαφάνειά του και την προσέλκυση ξένων επενδυτών όχι μόνο δεν έκαναν τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας αλλά σε αρκετές περιπτώσεις βοηθούσαν επίδοξους «επενδυτές» οι οποίοι ήθελαν απλώς το κυπριακό και επομένως ευρωπαϊκό διαβατήριο. Ο λόγος για τους παρόχους του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, όπως λογιστικά, δικηγορικά γραφεία και developers. Καταστρατήγηση νομοθεσιών, παντελώς ανεπαρκείς έλεγχοι δέουσας επιμέλειας μέχρι και πιέσεις σε θεσμικά όργανα, ώστε να προχωρούν με τις πολιτογραφήσεις των πελατών τους ήταν μερικές από τις πρακτικές που ακολούθησαν κάποιοι πάροχοι για να καρπωθούν οικονομικά οφέλη. Αυτά και πολλά αναφέρει η ενδιάμεση έκθεση της ερευνητικής επιτροπής που συστάθηκε για διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007-17.8.2020.

Η προσφιλής μέθοδος για τους εν δυνάμει επενδυτές ώστε να αποκτήσουν το κυπριακό διαβατήρια ήταν μέσω των «συλλογικών επενδύσεων». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση, από τους φακέλους που μελέτησε η ερευνητική επιτροπή, οι πάροχοι υπηρεσιών ομαδοποιούσαν πέντε τυχαίους ενδιαφερόμενους επενδυτές με διαφορετικές επενδύσεις ώστε αθροιστικά η συνολική επένδυση να φτάνει τα 12,5 εκατ. ευρώ, για να κάνουν χρήση των χαμηλότερων οικονομικών επενδυτικών ορίων (αντί 5 εκατ. ευρώ, 2 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, στην ενδιάμεση έκθεση της ερευνητικής επιτροπής αναφέρεται ότι στα κριτήρια του επενδυτικού σχεδίου ημερομηνίας 19.3.2014 περιλαμβάνονταν η επιφύλαξη ότι αν οι επενδυτές συμμετείχαν σε «συνολική συλλογική επένδυση» αξίας πέραν των 12,5 εκατ. ευρώ η αξία της επένδυσης θα μειωνόταν ακόμη περισσότερο στα 2 εκατ. ευρώ ανά επενδυτή. «Το κριτήριο αυτό, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής, δεν προστέθηκε τυχαία αλλά ήταν προϊόν διαβούλευσης του υπουργού Εσωτερικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών», αναφέρει επί λέξη στην έκθεσή της η ερευνητική επιτροπή.

Ο όρος «συλλογικές επενδύσεις» στα χρηματοοικονομικά θέματα σημαίνει την επένδυση κεφαλαίων που συγκεντρώνεται από ομάδα επενδυτών και η λειτουργία του οποίου βασίζεται στην αρχή της κατανομής των κινδύνων. «Οι συλλογικές επενδύσεις ως οικονομικό κριτήριο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος δεν εφαρμόστηκαν με αυτόν τον τρόπο από την κυβέρνηση. Σε αρκετές περιπτώσεις, αν όχι στις πλείστες, παρατηρήθηκε ότι οι επενδυτές ομάδων αιτητών για ‘συλλογική επένδυση’ δεν είχαν ή φαίνεται να μην είχαν καμία σχέση μεταξύ τους, πέραν του ότι είχαν κοινό πάροχο υπηρεσιών», σημειώνεται στην έκθεση. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είχε καθορίσει ή διευκρινίσει τι θεωρούσε ότι αποτελεί «συλλογική επένδυση» και δεν είχε θέσει οποιουσδήποτε περιορισμούς ώστε να προσδίδεται σημασία στον όρο «συλλογική». Αξίζει να σημειωθεί πως από ένα ποσοστό 49,4% των συνολικών επενδύσεων του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος μεταξύ 2007-2016 αφορούσε «συλλογικές μεγάλες επενδύσεις».

Τέλος, η ερευνητική επιτροπή σημειώνει πως η πρακτική να απορρίπτεται αρχικά μια αίτηση διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ή τα κριτήρια και ακολούθως να παρεμβαίνουν πάροχοι ή άλλοι παράγοντες για να «επεξηγηθούν» προς το υπουργείο διάφορα σημεία, όπως η σημασία της επένδυσης του επενδυτή για να «πειστεί» το υπουργείο ότι οι προθέσεις του επενδυτή ήταν σοβαρές και η «ευκαιρία» της επένδυσής του δεν έπρεπε να χαθεί, παρατηρήθηκε σε αρκετούς φακέλους υψηλού κινδύνου που μελετήθηκαν.

Στα σκαριά νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων/εργαζομένων

Κίνδυνος οικονομικής ασφυξίας λόγω εκποιήσεων – Η κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.