POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πολιτικό άνοιγμα του ΑΚΕΛ στον κόσμο των επιχειρήσεωνΟ γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, με την ομιλία του το Σάββατο στο 1ο Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής που διοργάνωσε το κόμμα το διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου, άνοιξε ολόκληρη τη βεντάλια των θεμάτων της οικονομικής πολιτικής, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση (και για τους χειρισμούς τον Μάρτιο του 2013) και ταυτόχρονα έκανε άνοιγμα στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Ο κ. Κυπριανού διατύπωσε τη θέση ότι «η κυπριακή οικονομία με τις υφιστάμενες δομές και τη σημερινή οικονομική φιλοσοφία αδυνατεί να προσφέρει συνθήκες ευημερίας στο σύνολο της κοινωνίας» και προχώρησε σε ένα έντονο φλερτ με τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Η μεγαλύτερη προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ είναι να μην αφήσει την οικονομία να στρεβλωθεί από τα μεγάλα συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας. Από κει και πέρα όλα είναι υπό συζήτηση. Αρκεί να είναι συμβατά με το καλώς νοούμενο εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Είναι και ο μόνος όρος που το ΑΚΕΛ βάζει στον διάλογο που επιδιώκει να κάνει με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της αγοράς, της κοινωνίας και της πολιτικής […] δεν κατάλαβα ποτέ γιατί κάποιοι θεωρούν ότι η κοινωνική δικαιοσύνη που προτάσσει η Αριστερά είναι ασύμβατη με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αν υπάρχει κάτι που σίγουρα υπονομεύει τη σωστή ανταγωνιστικότητα και κατ’ επέκταση τη σταθερότητα της οικονομίας είναι ακριβώς η έλλειψη κοινωνικής συνοχής και ο αποκλεισμός από την παραγωγική διαδικασία τμημάτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας», είπε.

Και η Ευρώπη

Η κριτική του κ. Κυπριανού ήταν εφ’ όλης της ύλης, συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Το γεγονός ότι το μοντέλο της Κύπρου (σ.σ. για το κούρεμα καταθέσεων) δεν χρησιμοποιήθηκε πουθενά αλλού, ακόμα και σε περιπτώσεις με παρόμοια χαρακτηριστικά, δείχνει την αποτυχία του πειράματος», είπε. Ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση Αναστασιάδη, πρόσθεσε, «έφθασε στο σημείο να εκφράζει τη δυσφορία, έως και την αγανάκτησή της, για τη μεταχείριση της οποίας έτυχε η Κύπρος από τους Ευρωπαίους εταίρους. Παρά όμως τις δημόσιες διακηρύξεις δεν έδωσαν ποτέ πειστική απάντηση πώς ήταν δυνατό η ίδια η ΕΕ να καταπατά τις αρχές και το κοινοτικό κεκτημένο σε βάρος των πολιτών ενός κράτους μέλους», σημείωσε ο Άντρος Κυπριανού.

Τα αποτελέσματα

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι θα επεξεργαστεί αμέσως τα πορίσματα του Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες δράσεις και την κατάθεση προτάσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση στο φόρουμ συζητήθηκαν τα εξής:

Πρώτον, οι αδυναμίες του υφιστάμενου μοντέλου ανάπτυξης και η ανάγκη σχεδιασμού ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού μοντέλου που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την αύξηση της συνολικής παραγωγής, αλλά και την ανάγκη για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για το σύνολο της κοινωνίας.

Δεύτερον, οι παθογένειες του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος. Εγιναν εισηγήσεις για επιπλέον κίνητρα υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης, κατατέθηκαν προτάσεις για δικαιότερο επιμερισμό των φορολογικών βαρών μέσα από τη φορολόγηση του πλούτου καθώς και για δράσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση φορολογικών αρχών.

Τρίτον, η κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Κύπρο και ιδιαίτερα η υποβάθμιση των όρων απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κρίσης καθώς και οι διαρθρωτικές αλλαγές σε σχέση με τους μισθούς και τις μορφές απασχόλησης, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για επαναφορά στα προ της κρίσης επίπεδα του μεριδίου των μισθών ως προς το ΑΕΠ.
Τέταρτον, παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις της άναρχης ανάπτυξης στο περιβάλλον και τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη δημιουργίας μιας οικονομίας που να συμβαδίζει με την αειφόρο ανάπτυξη των φυσικών πόρων αλλά και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.