POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πολιτικές στρεβλώσεις στην οικονομίαΕνα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην άσκηση αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής στην Κύπρο είναι η αδυναμία του πολιτικού προσωπικού να συμφωνήσει για τα δεδομένα, για τα στοιχεία που έχει ενώπιόν του. Ταυτόχρονα, πάνω στη διαφορετική ερμηνεία της πραγματικότητας ασκείται πολιτική και αυτό είναι το χειρότερο. Το αποτέλεσμα είναι ο πολίτης να μην ξέρει τι να πιστέψει. Η στρέβλωση των δεδομένων αποτελεί τη νέα πραγματικότητα και τελικά δεν λαμβάνονται οι αναγκαίες αποφάσεις.

Η τραπεζική κρίση του 2013 αποτελεί το πιο ακραίο παράδειγμα. Τον Ιούνιο του 2012, όταν και η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου απέτυχαν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια, η συζήτηση θα έπρεπε να ήταν πώς η χώρα θα μπει συντεταγμένα στο μνημόνιο για να εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα και να διορθώσει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που προκάλεσαν τη φούσκα στα ακίνητα και δημιούργησαν ένα τεράστιο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Αυτή η συζήτηση δεν έγινε. Η κοινή γνώμη (ένα μεγάλο μέρος της τουλάχιστον) ακόμη και σήμερα θεωρεί ότι τα ΜΕΔ είναι αποτέλεσμα της ύφεσης και του μνημονίου (και όχι του κακού τρόπου της χορήγησης δανείων) και ότι για την τραπεζική κρίση ευθύνονται ο Βγενόπουλος, η αγορά ελληνικών ομολόγων και η παροχή ELA. Τα μεταφέρω απλοποιημένα, αλλά η κυρίαρχη ερμηνεία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Οι δύο τράπεζες κατέρρευσαν γιατί βούλιαξαν από το βάρος των «κόκκινων» δανείων, δεν είχαν κεφάλαια και δεν υπήρχε κανένας να επενδύσει σε αυτές. Και όσοι επένδυσαν στη συνέχεια έχασαν τα χρήματά τους, καθώς ακόμη και σήμερα δεν καταφέραμε να λύσουμε το πρόβλημα των ΜΕΔ, δαιμονοποιώντας τις εκποιήσεις. Για έναν περίεργο λόγο θεωρούμε στην Κύπρο ότι η απόκτηση πρώτης κατοικίας με δάνειο καθιστά τον δανειολήπτη αυτόματα και ιδιοκτήτη του ακινήτου. Όταν λοιπόν υπάρχει μια τόσο μεγάλη διάσταση στην αντίληψη των γεγονότων πώς μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να λύσουμε προβλήματα;

Μια κακή επανάληψη των στρεβλώσεων στην ανάγνωση των προβλημάτων τη βλέπουμε στην περίπτωση του Συνεργατισμού. Να διερευνηθούν όσα διαπιστώνει στο πόρισμά της η τριμελής επιτροπή, αλλά ο τρόπος επιλογής της Altamira, η χρήση της εταιρικής κάρτας από τον Νικόλα Χατζηγιάννη ή οι διαφημιστικές δαπάνες της πρώην ΣΚΤ δεν ευθύνονται για την κατάληξη του Συνεργατισμού. Τι ευθύνεται; Θα το πω απλά: δυστυχώς όσο η ταμπέλα έγραφε «Συνεργατισμός» η προσπάθεια εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων του πρώην Συνεργατισμού ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία. Μια διαφορετική κουλτούρα από το παρελθόν στην καταβολή των δόσεων και η αίσθηση ότι μια κρατική τράπεζα (αν και δεν ήταν κρατική τράπεζα η ΣΚΤ) δεν θα πετούσε τον κόσμο από τα σπίτια του οδήγησαν σε έναν ιδιαίτερα βραδύ ρυθμό αναδιαρθρώσεων. Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Αυτό που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Να μην δαιμονοποιούμε τις διαδικασίες αφερεγγυότητας και εκποιήσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα σε όλους την πρόσβαση σε στέγη.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.