Φόρμα αναζήτησης

Πώληση 400 εκατ. ευρώ

Δάνεια σε βαθύ «κόκκινο», με περιορισμένες προοπτικές ανάκτησης, υψηλό κόστος διαχείρισης και με υψηλές προβλέψεις (ώς και το 90%) πώλησε η Τράπεζα Κύπρου ανοίγοντας έναν νέο κύκλο απομάκρυνσης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η συναλλαγή αφορά καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια ονομαστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις, με αγοραστή τη νορβηγική B2Holding η οποία προχωρά σε μια νέα αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κυπριακή αγορά. Η B2Holding έχει αποκτήσει δύο από τα τέσσερα πακέτα ΜΕΔ που έχουν βγει προς πώληση από κυπριακές τράπεζες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συναλλαγή δεν επηρεάζει τα κεφάλαια της τράπεζας και έχει ελαφρά θετική επίπτωση στην κερδοφορία του πρώτου τριμήνου. Το μεγαλύτερο κέρδος για την τράπεζα είναι ότι απαλλάσσεται από ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο ως προς τη διαχείρισή του.

Τραπεζικά στελέχη δείχνουν προς τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, για πωλήσεις δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ από τις δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες, εξέλιξη που θα τους επιτρέψει να ασχοληθούν με την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών τους.

Λεπτομέρειες

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση κατά την πρώτη εβδομάδα του 2020, ο νορβηγικός όμιλος B2Holding προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Τράπεζα Κύπρου για την εξαγορά χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, ονομαστικής αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, κάτοχοι του χαρτοφυλακίου θα είναι από κοινού η Waterfall Asset Management και η B2Holding, ενώ την ευθύνη διαχείρισης για το σύνολο του χαρτοφυλακίου θα έχει η θυγατρική του ομίλου στην Κύπρο, B2Kapital Cyprus.
Ο κ. Johannes Raschke, γενικός διευθυντής Επενδύσεων (Chief Investment Officer) του ομίλου B2Holding εξέφρασε ικανοποίηση για την εξαγορά και την επέκταση της συνεργασίας με τη Waterfall Asset Management και αποκάλυψε ότι η συμφωνία έκλεισε μέσα σε σύντομο διάστημα.

Ο αγοραστής

Η B2Kapital Cyprus ιδρύθηκε το 2017 και υπό τη διαχείρισή της βρίσκεται ήδη χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων το οποίο εξαγόρασε από την Ελληνική Τράπεζα.
Σε μια αγορά που πολιορκείται από μεγάλα fund οι Νορβηγοί έχουν πάρει μια καλή θέση.
«Με το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Κύπρο να προσεγγίζει τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ο όμιλος B2Holding έχει στόχο να ενισχύσει τη θέση της θυγατρικής του στην κυπριακή αγορά, αλλά και να προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική πλατφόρμα για την εξαγορά και τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανειακών απαιτήσεων», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Έχοντας αποκτήσει δύο από τα τέσσερα χαρτοφυλάκια που τέθηκαν σε πώληση την τελευταία διετία, συνεχίζουμε να αναζητούμε περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο», τονίζει ο περιφερειακός διευθυντής Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης και επικεφαλής του τομέα Διαχείρισης Εταιρικών & Ενυπόθηκων Στοιχείων Ενεργητικού, κ. Γιώργος Χριστοφόρου και δηλώνει παρών σε νέες προσπάθειες πώλησης «κόκκινων» δανείων από την Τράπεζα Κύπρου.
«Ο χειρισμός της όλης διαδικασίας από την πλευρά της Τράπεζας Κύπρου έχει κερδίσει την εκτίμησή μας και μας κάνει να προσμένουμε με χαρά κάθε δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας μας», σημειώνει.

«Η ανάπτυξη των εταιρειών διαχείρισης σε διάφορες αγορές αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του ομίλου B2Holding για το 2020. Η επιτυχής ολοκλήρωση της συγκεκριμένης εξαγοράς υποβοηθά στην επίτευξη αυτού του στόχου και ταυτόχρονα ενισχύει τη θέση της B2Holding στην κυπριακή αγορά», συμπλήρωσε ο κ. Erik Just Johnsen, διευθύνων σύμβουλος της B2Holding ASA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου 2018, το ύψος των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων από τις εταιρείες του ομίλου εταιρειών B2HOLDING, φτάνει συνολικά τα 14 δισ. ευρώ, ενώ η διαθέσιμη ρευστότητα για εξαγορές χαρτοφυλακίων ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.