Φόρμα αναζήτησης

Πολεοδομικά κίνητρα για την αγορά ακινήτων

Την παράταση στην υλοποίηση υφιστάμενων σχεδίων κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την προώθηση νέων ρυθμίσεων και κινήτρων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, με εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Η κυβέρνηση με σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων στηρίζει την ανάπτυξη ανανεώνοντας σχέδια που αποδείχθηκαν επωφελή αλλά προτείνοντας νέες ρυθμίσεις και κίνητρα. Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και η προσπάθεια μεγιστοποιείται ακριβώς για να βοηθήσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

«Θεωρούμε», προσέθεσε, «ότι δίνεται μια πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δραστηριότητα για να δώσουμε τη δυνατότητα είτε σε ανθρώπους που ενδεχομένως οι άδειές τους έληξαν την περίοδο της πανδημίας είτε σε άλλους οι οποίοι προτίθενται να αξιοποιήσουν τα συγκεκριμένα σχέδια για να τρέξει με γρηγορότερους ρυθμούς η ανάπτυξη στον τόπο μας».

Ειδικότερα, το πακέτο κινήτρων διαμορφώνεται ως εξής:

Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων. Μέτρα για Νομιμοποίηση και Αδειοδότηση Αυθαίρετων/Νέων Κατασκευών σε Εγκεκριμένες Αναπτύξεις

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρία του ημερομηνίας 5.02.2020, ενέκρινε την παράταση του πιο πάνω Σχεδίου, μέχρι τις 31.12.2021 από το οποίο ήδη επωφελήθηκαν 1.454 αιτητές.

Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για Σκοπούς Ανάκαμψης της Τουριστικής Βιομηχανίας

Το Υπουργικό Συμβούλιο στις 29 Απριλίου ενέκρινε την παράταση του πιο πάνω Σχεδίου, μέχρι τις 31.12.2021, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα διατήρησης του Συντελεστή Δόμησης παλιάς ξενοδοχειακής μονάδας εάν αυτή κατεδαφιστεί με σκοπό την ανέγερση νέας.

Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για Σκοπούς Ανάκαμψης της Αναπτυξιακής Δραστηριότητας

Το Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων που τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 75.172 στις 29/5/2013, και τροποποιήθηκε το 2015 αλλά και το 2018, με σκοπό την ενθάρρυνση της αναπτυξιακής δραστηριότητας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, παρατείνεται μέχρι τις 31/12/2021.

Το Σχέδιο όπως τροποποιήθηκε το 2018, προβλέπει τον καθορισμό αντισταθμίσματος μέρους του επωφελούμενου επιπλέον δομήσιμου εμβαδού, ανάλογα με την κατηγορία της ανάπτυξης (10% του επιπλέον δομήσιμου εμβαδού για προσθήκες σε υφιστάμενη τουριστική ανάπτυξη, 15% του επιπλέον δομήσιμου εμβαδού για νέα τουριστική ανάπτυξη, και 20% του επιπλέον δομήσιμου εμβαδού για τις λοιπές αναπτύξεις), και την καταβολή του εκτιμηθέντος ποσού σε Ειδικό Ταμείο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, πριν την έκδοση άδειας οικοδομής. Από την ημερομηνία αρχικής εφαρμογής στις 29/5/2013 και μέχρι τις 30/4/2020 έχουν υποβληθεί παγκύπρια 840 πολεοδομικές αιτήσεις, και εγκρίθηκαν 571.

Στη νέα πρόταση περιλαμβάνεται πρόσθετη ρύθμιση που διαλαμβάνει την καταβολή πρόσθετου αντισταθμιστικού τέλους ύψους 5%, στην περίπτωση που ο αιτητής παραλείψει να καταθέσει αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής εντός ενός έτους μετά την εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας. Με αυτό τον τρόπο παραχωρείται κίνητρο για ταχύτερη υλοποίηση του έργου.  

Παρατάσεις Ισχύος Πολεοδομικών Αδειών και Αδειών Οικοδομής

Το Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας υπόψη τις συνέπειες στον κατασκευαστικό τομέα της οικονομίας ως αποτέλεσμα των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας, έκρινε ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες της συγκεκριμένης περιόδου ομοιάζουν με λόγους ανώτερης βίας ή ύπαρξη ειδικών συνθηκών. Για σκοπούς προσαρμογής των διαδικασιών της αναπτυξιακής αδειοδότησης σε συνθήκες δημιουργίας ευνοϊκού κλίματος ανάκαμψης, το Υπουργείο Εσωτερικών συστήνει στις αρμόδιες Πολεοδομικές και Οικοδομικές Αρχές να δοθεί παράταση ισχύος των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών σε όσες έληξαν κατά τη χρονική περίοδο από 17.03.2020 μέχρι 30.06.2020 και εισηγείται η ισχύς τους να παραταθεί αυτόματα μέχρι τις 31.12.2020.

Τέλος, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για κατάργηση της απαίτησης από τους πολίτες να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία για εκείνες τις πληροφορίες που ήδη βρίσκονται στην κατοχή των δημόσιων υπηρεσιών, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι από 13 Ιουλίου:

-Καταργείται η υποχρέωση των πολιτών να επισυνάπτουν στις αιτήσεις που υποβάλλουν στα διάφορα τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών (π.χ. Κτηματολόγιο, Πολεοδομία, Επαρχιακές Διοικήσεις), αντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας ή πιστοποιητικού έρευνας ακίνητης ιδιοκτησίας.

-Στις περιπτώσεις αιτήσεων για ανάπτυξη ακινήτων δεν θα απαιτείται η προσκόμιση επίσημου αντιγράφου κτηματικού σχεδίου.

-Όπου σήμερα απαιτείται η υποβολή επίσημου κτηματικού σχεδίου που εκδίδεται από το Τμήμα Κτηματολογίου αυτό αντικαθίσταται πλέον με ανεπίσημο σχέδιο που μπορεί να εκτυπωθεί από τη διαδικτυακή πύλη DLS Portal του Κτηματολογίου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.