Φόρμα αναζήτησης

Ποιους πλήττει η ανεργία

Νέοι, μακροχρόνια άνεργοι και οι δυσκολίες πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας αποτελούν τα τρία αδύναμα σημεία της κυπριακής αγοράς εργασίας. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν περαιτέρω μείωση της ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2019, στο 6,5% από 7,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, αλλά δείχνουν και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να ληφθούν μέτρα.
Γενικά η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας επιβεβαιώνεται και από τον μειωμένο αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα. Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Τετάρτη μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο κατά 16,7% (3.983 ατόμων), με τη μεγαλύτερη απορρόφηση να παρατηρείται στους τομείς του εμπορίου, των κατασκευών, της δημόσιας διοίκησης, της εστίασης και της μεταποίησης.

Νέοι

Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τη μείωση στο 6,5% υπάρχουν επιμέρους τομείς που καταγράφουν υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι 14,9%. Για τους νέους άνδρες είναι ακόμη πιο δύσκολη η εύρεση εργασίας καθώς αποτελούν το 21,1% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, ενώ οι γυναίκες αποτελούν το 9,5%. Το ποσοστό της ανεργίας των νέων, αν και υψηλό, είναι χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, που ήταν 17,9%. Να σημειωθεί ότι αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους.

Μακροχρόνιοι

Η δεύτερη «πληγή» αφορά τους μακροχρόνια ανέργους. Οι άνεργοι, οι οποίοι έψαχναν για εργασία για χρονική περίοδο λιγότερη των έξι μηνών φθάνουν το 50,8% και για περίοδο 6-11 μήνες φθάνουν το 17,5%. Όσοι ψάχνουν εργασία για περισσότερο από έναν χρόνο αποτελούν το 31,7% των ανέργων. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ήταν 44,8%, 21,5% και 33,7%. Η μακροχρόνια ανεργία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα γιατί, όσο περισσότερο μένει ένα πρόσωπο εκτός εργασίας, αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας για την εύρεση απασχόλησης.

Γυναίκες

Τέλος, όσον αφορά τις γυναίκες, αν και το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου ίδιο με αυτό των ανδρών, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι μικρότερο, ενώ επιλέγουν συχνότερα, σε σχέση με τους άνδρες, τη μερική απασχόληση.
Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες είναι 6,3% και στις γυναίκες 6,7%. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση στις ηλικίες 20-64, το γενικό ποσοστό απασχόλησης ήταν 76,6%. Το ποσοστό για τους άνδρες ήταν 81,9% και για τις γυναίκες 71,5%.
Η μερική απασχόληση αποτελούσε το 11,5% της συνολικής απασχόλησης ή 47.959 άτομα (άνδρες 8,2%, γυναίκες 15,1%). Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2ο τρίμηνο του 2018 ήταν 12,1% (άνδρες 9,4%, γυναίκες 15%). Διαπιστώνουμε ότι το φύλο παίζει ρόλο στη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και στη μορφή της σχέσης εργασίας.

Κατανομή

Σύμφωνα με την κατανομή της απασχόλησης κατά τομέα, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων το συγκεντρώνουν οι Υπηρεσίες με 79,4% και ακολουθούν η Βιομηχανία και η Γεωργία με ποσοστά 18,1% και 2,5% αντίστοιχα. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν: Υπηρεσίες 81,6%, Βιομηχανία 16,3% και Γεωργία 2,1%.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.