Φόρμα αναζήτησης

Ποιοι αγόρασαν το 15 ετες ομόλογο του 1 δις. ευρώ

Οι διαχειριστές κεφαλαίων απέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος του νέου 15ετους ομόλογου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύψους 1 δις. ευρώ και επιτόκιο 2,75% (κουπόνι).  Η συνολική ζήτηση από τους επενδυτές ανήλθε στα 8,1 δισ. ευρώ, ποσό που είναι μεγαλύτερο από την επιστροφή της χώρας στις αγορές κεφαλαίου τον Ιούνιο του 2014.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, το 55% αγοράστηκε από διαχειριστές κεφαλαίων, το 20% από τράπεζες, το 10% από ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά ταμεία, το 8% από ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και το 6% από κεντρικές τράπεζες. Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, επενδυτές από Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία αποτελούν το 27% της κατανομής, το 22% προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 17% από άλλες χώρες της Ευρώπης,  το 11% από τη Γαλλία, το 9% από την Κύπρο, το 6% από την Ελλάδα και το 2% από τις ΗΠΑ. Οι τράπεζες Citi, Goldman Sachs International και HSBC ενήργησαν από κοινού ως ανάδοχοι της εν λόγω έκδοσης.

Η συναλλαγή

Η συναλλαγή τιμολογήθηκε με τιμή μετρητών 99,903% και απόδοση 2,758%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της έκδοσης προηγήθηκε μια σειρά συναντήσεων με επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο, Μόναχο και Φρανκφούρτη. Η θετική ανταπόκριση από τους επενδυτές στις συναντήσεις, οδήγησε στην απόφαση για έκδοση χρέους 1 δις. ευρώ, διάρκειας των 15 ετών.

Η έκδοση του νέου ομολόγου αναφοράς διάρκειας 15 ετών ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου. Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στις 8:54 ώρα Κεντρικής Ευρώπης καταγράφηκε ως αρχική κατευθυντηρία γραμμή απόδοσης οι 200 μονάδες βάσης πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps ώστε να δοθεί χρόνος στους επενδυτές να μελετήσουν τη συναλλαγή πριν την αναμενόμενη εκτέλεση της.

Οι ανάδοχοι άρχισαν να λαμβάνουν ενδείξεις έντονου ενδιαφέροντος από τους επενδυτές για την νέα έκδοση ύψους πέραν των 6 δις. ευρώ. (περιλαμβανομένων και προσφορών ύψους 750 εκατ. ευρώ από τους ανάδοχους). Το βιβλίο προσφορών άνοιξε επίσημα την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2018 στις 10:46 ώρα Κεντρικής Ευρώπης, με αναθεωρημένη κατευθυντήρια γραμμή απόδοσης στις 185 μονάδες βάσης πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps.

«Η ζήτηση από τους επενδυτές συνέχισε να μεγαλώνει κατά τη διάρκεια του πρωινού με μεγάλο ενδιαφέρον από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, επιτρέποντας στον εκδότη να καθορίσει το ύψος της έκδοσης στο 1 δισ. ευρώ και να μειώσει περαιτέρω την κατευθυντήρια γραμμή απόδοσης κατά 10 μονάδες βάσης δηλαδή στις 175 μονάδες βάσης πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps, ανακοινώνοντας έτσι το κλείσιμο των βιβλίων προσφορών στις 12:30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης».