POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ποιο πακέτο συνδρομητικής TV να επιλέξω;Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το γρήγορο διαδίκτυο στην Κύπρο διαδόθηκε χάρη στη συνδρομητική ευρυζωνική τηλεόραση, η οποία με τη σειρά της αναπτύχθηκε λόγω ενός εξαιρετικά δημοφιλούς περιεχομένου, που δεν είναι άλλο από το ποδόσφαιρο. Αυτό φαίνεται και μέσα από το γράφημα που παρουσιάζουμε, όπου από το 2006 οι ευρυζωνικές συνδέσεις άρχισαν να αυξάνονται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, για να φτάσουν σήμερα σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο διείσδυσης μεταξύ των κυπριακών νοικοκυριών, που αγγίζει το 90%.

Το 2006 δεν είναι καθόλου τυχαία χρονολογία, καθώς τότε συνέβηκαν δύο γεγονότα: Πρώτον, το ποδόσφαιρο άρχισε να μεταδίδεται με τη συμφωνία τότε της Cyta-LTV από τη συνδρομητική πλατφόρμα της Cyta, Myvision. Και δεύτερον, ξεκίνησε τη λειτουργία του το ανεξάρτητο δίκτυο της Primetel , εισήλθε δηλαδή ο ανταγωνισμός που άρχισε να προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες (διαδίκτυο και τηλεόραση). Για πολλούς βεβαίως σήμερα το ποδόσφαιρο αποτελεί τροχοπέδη για την περεταίρω ανάπτυξη του γρήγορου διαδικτύου στην Κύπρο. Κι αυτό γιατί η επιλογή από μεγάλο μέρος των καταναλωτών ενός συνδρομητικού τηλεοπτικού πακέτου που περιλαμβάνει το ποδόσφαιρο, το οποίο είναι σχετικά ακριβό, περιορίζει το μπάτζετ για μια πιο γρήγορη (κι ακριβότερη) επιλογή πακέτου σύνδεσης στο ίντερνετ. Η πραγματικότητα αυτή αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει μια σταθερά υψηλή συγκέντρωση των συνδρομών της τάξης του 58% αυτή τη στιγμή, σε ταχύτητες χαμηλότερες των 10Mbps.

Οι στατιστικές

Το ότι η Cyta παραμένει ισχυρή στον τομέα των ευρυζωνικών υπηρεσιών με ένα ποσοστό της τάξης του 62,8% με δεύτερη την Cablenet με ποσοστό 28,4% και τρίτη την Primetel με 8,8% (στοιχεία ΓΕΡΗΕΤ για 4ο τρίμηνο 2016) οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις συμφωνίες με τα ποδοσφαιρικά σωματεία για τη μετάδοση των αγώνων πρώτης κατηγορίας.

Δύσκολη η σύγκριση

Παρ’ όλα αυτά ο ανταγωνισμός είναι εδώ και με την είσοδο πλέον και της MTN στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης, οι καταναλωτές σήμερα έχουν πολλές επιλογές μπροστά τους.

Από την έρευνα που έχουμε κάνει μεταξύ των τεσσάρων παροχέων που προσφέρουν ευρυζωνικές υπηρεσίες διαπιστώνουμε ότι ο κάθε παροχέας προσφέρει εντελώς διαφορετικά πακέτα, συνεπώς ο καταναλωτής στη σύγκρισή του θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι συγκρίνει τα ίδια προϊόντα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν καταφέραμε να συλλέξουμε, έστω τα βασικά πακέτα 2 play (ίντερνετ-τηλεόραση) ή 3play (ίντερνετ, τηλεφωνία, τηλεόραση) που προσφέρονται, σε έναν πίνακα για να σας τον παρουσιάσουμε.

Τι να προσέξετε

Έχουμε ωστόσο από την εμπειρία αυτή κάποιες διαπιστώσεις τις οποίες θα μοιραστούμε μαζί σας. Επίσης, θα μιλήσουμε για τα ατού της κάθε εταιρείας…

1. Πλην της ΜΤΝ, οι άλλοι τρεις πάροχοι μπορούν να προσφέρουν συνδρομητική τηλεόραση χωρίς να απαιτείται η σύνδεση το διαδίκτυο να προέρχεται από το δικό τους δίκτυο. Μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει σύνδεση διαδικτύου Cyta ή Primetel και να έχει σύνδεση με το τηλεοπτικό πακέτο της Cablenet. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα τηλεοπτικά πακέτα πωλούνται ακριβότερα. Δίνουν ωστόσο την επιλογή να έχετε τη σύνδεση διαδικτίου που θέλετε. Στην περίπτωση της MTN, οι συνδρομητές της τηλεόρασης πρέπει να έχουν σύνδεση με MTN at Home.

2. Η κάθε σύνδεση προϋποθέτει και κόστος εγκατάστασης. Ελέγξτε το. Τις περισσότερες φορές έχουν προσφορές και σε κάποιες περιόδους οι εταιρείες το δίνουν δωρεάν. Δείτε επίσης πόσο κοστίζει σε κάθε εταιρεία ο δεύτερος αποκωδικοποιητής.

3. Εάν αφαιρέσουμε το ποδόσφαιρο ως περιεχόμενο, το οποίο σήμερα διαθέτουν Cyta και PrimeTel, στο σύνολό του το υπόλοιπο πρόγραμμα όλων των πακέτων και των τεσσάρων εταιρειών είναι πανομοιότυπο. Όλοι τους για παράδειγμα περιλαμβάνουν στα φθηνότερά τους πακέτα τα Discovery ή το National Geographic, κανάλι κινουμένων σχεδίων και κάποια άλλα εντελώς αδιάφορα κανάλια. Ενώ στα ακριβότερά τους πακέτα διαθέτουν τα 4 κανάλια novacinema και τα 5 κανάλια Novasports. Ουσιαστικά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ανταγωνισμός.

4. Στα πλεονεκτήματα της CytaVision είναι αναμφίβολα το κυπριακό ποδόσφαιρο (κι όχι μόνο) και τα αθλητικά κανάλια που διαθέτει. Ωστόσο είναι ένα πακέτο που πωλείται στα 45 ευρώ με σύνδεση ίντερνετ Cyta ή στα 54 ευρώ εάν η σύνδεση είναι άλλης εταιρείας. Και, ναι, αν και είναι ακριβό, ωστόσο είναι περιζήτητο από τους φιλάθλους.

5. Αλλά και η PrimeTel TV απευθύνεται επίσης στους φιλάθλους και συγκεκριμένα στους φίλους της Ομόνοιας και του Απόλλωνα, καθώς μεταδίδει τους αγώνες εντός έδρας των δύο ομάδων. Για τους φίλους των δύο ομάδων είναι ένα καλό πακέτο στα 19 ευρώ τον μήνα εάν έχεις σύνδεση ίντερνετ PrimeTel. Φυσικά με 29 ευρώ τον μήνα βάζεις και τα Nova και ησύχασες… Αν η σύνδεση είναι άλλης εταιρείας, τότε η τιμή ανεβαίνει αρκετά και καθίσταται ασύμφορη.

6. Τόσο η Cyta όσο και η Primetel διαθέτουν την υπηρεσία Live, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου χωρίς να είναι συνδρομητές τους, με το ανάλογο κόστος βεβαίως… Τους αγώνες μπορεί κανείς να παρακολουθήσει, τόσο από το κινητό όσο κι από το tablet του, πέραν της τηλεόρασης ή του υπολογιστή του, εννοείται.

7. Η Cablenet μπορεί να μην πωλεί ποδόσφαιρο, πωλεί όμως υψηλές ταχύτητες, πάνω από 50 mbps, και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Τη συνδρομητική τηλεόραση μπορείς κανείς να την πάρει με 23,90 ευρώ τον μήνα (88 κανάλια – 40 κανάλια σε HD), συν όλα τα κανάλια NovasportsHD και NovacinemaHD). Αυτό το πακέτο δεν απαιτεί σύνδεση με ίντερνετ Cablenet. Μάλιστα έχει προσφορά δωρεάν αποκωδικοποιητή, δίνει τον επιπρόσθετο αποκωδικοποιητή με 50 ευρώ και με δυνατότητα θέασης μέχρι σε 3 σημεία χωρίς επιπλέον μηναία χρέωση. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας μπορείτε να βρείτε καλά πακέτα triple play σε ταχύτητες μέχρι 150 mbps.

8. Η MTN είναι καινούργια στον τομέα της τηλεόρασης και έχει καταφέρει να ταράξει τα νερά με την παρουσία της. Διαθέτει δύο πακέτα, το standard στην τιμή των 9,90 ευρώ τον μήνα και περιλαμβάνει 41 τοπικά και διεθνή κανάλια, ενώ το completeπροσφέρεται στην τιμή των 19,90 ευρώ τον μήνα περιλαμβάνει 54 τοπικά και διεθνή κανάλια, συμπεριλαμβανομένων και όλων των καναλιών Novacinema και Novasports. Η καινοτομία της εταιρείας, και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει, είναι το TV Go, όπου οι συνδρομητές της ΜΤΝ TV μπορούν να απολαύσουν το περιεχόμενο της συνδρομητικής τηλεόρασης και έξω από το σπίτι, στο tablet ή το smartphone τους, κατεβάζοντας εντελώς δωρεάν την εφαρμογή που είναι διαθέσιμη σε iOS και Android. Για όλα αυτά απαιτείται και σύνδεση με ΜΤΝ ίντερνετ, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από τα 35 ευρώ περίπου.

Οι προσφορές

Εν τω μεταξύ, με την ευκαιρία της καθόδου της MTN TV, τις τελευταίες 15 ημέρες η κυπριακή αγορά έχει κατακλειστεί από προσφορές όλων των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών όπως προείπαμε. Ας τις δούμε:

Η Cyta διαφημίζει τώρα τη νέα της υπηρεσία Cytavision on the Go. Όπου αν είσαι συνδρομητής Super Pack, δηλαδή του ακριβού πακέτου τηλεόρασης, μπορείς να απολαμβάνεις δωρεάν live αγώνες του Πρωταθλήματος Cyta από το κινητό ή το tablet σου, ταυτόχρονα σε δύο συσκευές! Επίσης έχει προσφορά τη δωρεάν εγκατάσταση 1ου και 2ου αποκωδικοποιητή για νέους και υφιστάμενους πελάτες μέχρι 6 Μαΐου.

Η Cablenet λανσάρει το «FREE TRIAL» για 15 μέρες. Δίνει βασικά τη δυνατότητα σε νέους πιθανούς πελάτες να δοκιμάσουν τις υπηρεσίες της εντελώς δωρεάν μέσα από μια δεκαπενθήμερη μωβ εμπειρία στο πακέτο 2play Start 50M, συμπεριλαμβανομένης και της επιπρόσθετης υπηρεσίας τηλεόρασης «Family TV add on» με 70 κανάλια απ’ όλο τον κόσμο, με 24 από αυτά να είναι σε υψηλή ευκρίνεια. Η προσφορά της δοκιμής γίνεται χωρίς καμία επιπρόσθετη χρέωση, χωρίς καμία δέσμευση και χωρίς να χρειάζεται οποιοσδήποτε τερματισμός συνδρομής από υφιστάμενο παροχέα!

Οι προσφορές της PrimeTel δεν αφορούν τη συνδρομητική τηλεόραση αλλά την κινητή. Δίνει τη δυνατότητα για δωρεάν δοκιμή δικτύου 4G, καλώντας τους καταναλωτές να δοκιμάσουν το εξελιγμένο δίκτυό της, ώστε να διαπιστώσουν οι ίδιοι το ότι καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τους για γρήγορη και αξιόπιστη επικοινωνία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαλέξουν το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας Unlimited που τους ταιριάζει ανάλογα με τις ανάγκες τους και να πάρουν το πρώτο πάγιο δωρεάν, χωρίς δέσμευση και με έως 50% έκπτωση παγίου για το υπόλοιπο του συμβολαίου. Στην περίπτωση που αποφασίσουν να μην συνεχίσουν με την PrimeTel, μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς κόστος τερματισμού υπηρεσιών.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.