Φόρμα αναζήτησης

Πλάνο πώλησης των συνεργατικών εταιρειών

Με βραδύτερο ρυθμό θα εκτελεστεί το πλάνο αποξένωσης των συμμετοχών της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ) σε εμπορικές συνεργατικές εταιρείες. Οι συμμετοχές θα καταλήξουν πίσω στις εταιρείες και τα μέλη τους, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των εταιρειών και τη διοίκηση της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Η ΣΕΔΙΠΕΣ, όπως μετονομάστηκε η πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, κουβαλά την υποχρέωση αποξένωσης.

Η αποξένωση των μη εμπορικών δραστηριοτήτων του Συνεργατισμού προβλεπόταν ήδη από το πρώτο σχέδιο αναδιάρθρωσης ως ένας από τους όρους για τη χορήγηση κρατικής στήριξης. Μάλιστα, η αρχική απαίτηση της τρόικας ήταν η άμεση πώληση σε τρίτους όλων των μη τραπεζικών εργασιών.

Η αρχική αυτή απαίτηση τροποποιήθηκε, με την υποχρέωση της αποξένωσης να μεταφέρεται χρονικά έως το τέλος του 2018, με την πώληση να μην εκτελείται με ανοιχτό διαγωνισμό, αλλά τα μέλη των συνεργατικών εταιρειών να έχουν τον πρώτο λόγο.

Ωστόσο, και αυτή η διευκόλυνση δεν ήταν χωρίς προβλήματα, καθώς οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να βρουν χρήματα για να πληρώσουν την εξαγορά. Η πιο δύσκολη περίπτωση ήταν αυτή της Νέας ΣΕΒΕΓΕΠ, που είναι η πιο κερδοφόρα εμπορική συνεταιριστική επιχείρηση της χώρας. Η πλήρης εξαγορά της συμμετοχής της πρώην ΣΚΤ θα απαιτούσε τη χρήση όλων των ρευστών διαθεσίμων της εταιρείας και τη λήψη δανείου για να συμπληρωθεί το ποσό, προοπτική που δεν ενθουσίαζε τους συνεταιριστές. Η Νέα ΣΕΒΕΓΕΠ έχει κέρδη περίπου 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο και το τίμημα για την εξαγορά του 83% που κατείχε η πρώην ΣΚΤ υπολογίστηκε σε 18 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε αποθεματικό ύψους δέκα εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα λύθηκε με την απόφαση η αποξένωση να γίνει σε δύο φάσεις, ώστε να μην απαιτηθεί τραπεζικός δανεισμός για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Με βάση τα παραπάνω, η τότε Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα προχώρησε στην κατάρτιση σχεδίων αποξένωσης σε συνεργασία με τις συνεργατικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι συμμετοχές σε συνεργατικές εταιρείες παραμένουν στη ΣΕΔΙΠΕΣ, η οποία είναι συνεργατική εταιρεία και διαχειρίζεται τις εν λόγω συμμετοχές, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταφερθούν στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποχρέωση για αποξένωση εξακολουθεί να υφίσταται, αφού η ΣΕΔΙΠΕΣ ως η διάδοχη οντότητα της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας δεσμεύεται για την ομαλή αποξένωση όλων των περιουσιακών στοιχείων της εναπομείνασας οντότητας, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποπληρωμής της κρατικής βοήθειας το συντομότερο δυνατό.

Οι φάσεις

Λόγω της φύσης των συνεργατικών εταιρειών, τα σχέδια αποξένωσης προνοούν την εξαγορά των συμμετοχών από τις ίδιες τις εταιρείες

Στην πρώτη φάση αποξένωσης οι εταιρείες κατέβαλαν μετρητά και ακίνητα με αποτέλεσμα τη μείωση των συμμετοχών. Σε τρεις εταιρείες, ΝΕΑ ΣΕΒΕΓΕΠ, COMARINE, SYNERGAZ, το ποσοστό της ΣΕΔΙΠΕΣ είναι πλέον μειοψηφικό.

Μετά από αίτημα των ιδίων των εταιρειών, και με γνώμονα την στήριξη της βιωσιμότητας τους, έχουν επανεξεταστεί οι πρόνοιες των συμφωνιών για τη δεύτερη φάση αποξένωσης,ώστε οι εταιρείες να είναι σε θέση να συνεχίσουν το έργο τους και τις εμπορικές τους δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», για τις εταιρείες ΝΕΑ ΣΕΒΕΓΕΠ και COMARINE η δεύτερη φάση αποξένωσης έχει συμφωνηθεί και θα γίνει σταδιακά στα επόμενα πέντε έτη. Επίσης προβλέπεται η διατήρηση μικρής συμμετοχής, αν και οι εταιρείες διατηρούν το δικαίωμα εξαγοράς ολόκληρης της συμμετοχής. Εκκρεμεί η συνομολόγηση συμφωνιών και για τις υπόλοιπες εταιρείες.

Το πλάνο αποξένωσης υλοποιείται σε συνεργασία και διαβούλευση με τον έφορο Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.