Φόρμα αναζήτησης

Περιμένουν το ΕΣΤΙΑ – Σε μονοψήφιο ποσοστό τα ΜΕΔ τους επόμενους μήνεςΟ καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS έδωσε σήμα για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, την ώρα που οι τράπεζες θέτουν σε εφαρμογή τους δικούς τους φιλόδοξους στόχους εν αναμονή του σχεδίου Εστία.

Σε τελικό γύρο για τα ΜΕΔ τείνει να εξελιχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019, καθώς τράπεζες, αλλά και η κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ, αναμένουν την εισαγωγή του σχεδίου Εστία. Ο DBRS στο σημείωμα που κυκλοφόρησε χθες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών, σημειώνει ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως το Εστία θα απορροφήσει ΜΕΔ αξίας μέχρι και 3,4 δισ. ευρώ.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, για τις τράπεζες με το σχέδιο Εστία δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός δανειοληπτών που θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν για να καταστήσουν το δάνειό τους εξυπηρετούμενο, αλλά το γεγονός ότι θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν. Όσοι δεν εμπίπτουν στα κριτήρια ένταξης στο σχέδιο Εστία θα βρεθούν με περιορισμένες, αλλά ξεκάθαρες, επιλογές.

Οι επιλογές

Είναι σε αυτές ακριβώς τις επιλογές που αναφέρεται και ο καναδικός οίκος στο σημείωμά του κάνοντας λόγο για «συνεχιζόμενες προσπάθειες των κυπριακών τραπεζών».
Τραπεζίτες εξήγησαν στον «Π» πως πέρα από το δυναμικό μπάσιμο στις εκποιήσεις στις περιπτώσεις που τα δάνεια είναι στο «βαθύ κόκκινο», οι τράπεζες θα είναι πιο επιθετικές σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων και ακόμη πιο ανταγωνιστικές στην παροχή νέων δανείων.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η καταγραφή στο σημείωμα του DBRS ότι «οι κυπριακές τράπεζες αύξησαν τα επίπεδα κεφαλαίων τους και την πρόβλεψη δανείων για ζημιές σε επαρκή επίπεδα και επέστρεψαν στην κερδοφορία το 2018». Αυτό είναι και το πλαίσιο που έχουν υπόψη και στο Υπουργείο Οικονομικών όταν ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρεται σε περιορισμό των ΜΕΔ σε μονοψήφιο ποσοστό εντός των επόμενων 12 μηνών.

Αναφορά κάνει το σημείωμα και για τη βελτίωση των συνθηκών της οικονομίας της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τη «σταθερή ανάπτυξη, την πτώση της ανεργίας και την αύξηση των τιμών των κατοικιών».

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα ΜΕΔ στις τράπεζες μειώθηκαν σε 10,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018.
Όπως καταγράφει και η DBRS, μεγαλύτερη μείωση προέκυψε από την απόκτηση των εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), τον Σεπτέμβριο του 2018 από το κράτος και την Ελληνική Τράπεζα με ταυτόχρονη απόκτηση 5,3 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων από το κράτος. Αναφορά γίνεται και στην πώληση χαρτοφυλακίων ΜΕΔ, ύψους 2,7 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου στο επενδυτικό ταμείο «Apollo».

Ποιότητα

Το δικό της ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση της ποιότητας των ΜΕΔ, καθώς γίνεται κατανοητό πως το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στα δάνεια στα νοικοκυριά που ήταν 37,7% και για στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στο 39,4% τον Δεκέμβριο του 2018. Στο τέλος της χρονιάς που πέρασε, τα ΜΕΔ στις μεγάλες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις είχαν περιοριστεί στο 19,0%, συνεπεία του προγράμματος ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους που εφάρμοσαν οι τράπεζες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των συγκεκριμένων δανείων.

Υψηλού κινδύνου η αγορά ακινήτων

Η βούληση για παροχή νέων δανείων δεν σημαίνει ότι η πιστωτική επέκταση θα γίνει με όρους του παρελθόντος. Από το βήμα του 13ου Συνεδρίου Ανάπτυξης της Γης δύο κορυφαίοι τραπεζίτες, ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, και ο γενικός διευθυντής Επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας, Φοίβος Στασόπουλος, μίλησαν για την ανάγκη προσεκτικού δανεισμού. Τα ακίνητα παραμένουν μια επικίνδυνη περιοχή.
”Αν και βελτιώνεται η αγορά ακινήτων υπάρχει δρόμος μέχρι τη σταθεροποίηση”, σημείωσε ο κ. Νικολάου. Αυτό που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια είναι μια απότομη άνοδος και απότομη κάθοδος στον τομέα ακινήτων.
Ο τραπεζικός τομέας μπορεί να επενδύει στη χορήγηση στεγαστικών δανείων, αλλά ο δανεισμός σε εταιρείες ανάπτυξης γης δεν αποτελεί προτεραιότητα.
«Απαιτείται προσεκτική αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου και το real estate δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ενεργή αύξησή του», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στασόπουλος.
«Οι κινήσεις στον τομέα των ακινήτων γίνονται με προσοχή, καθώς βελτιώνονται οι τιμές των πιο προνομιούχων ακινήτων, χωρίς να αυξάνονται των υπολοίπων», προσέθεσε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.