Φόρμα αναζήτησης

Πέντε μέτρα για τα μελετητικά γραφεία εισηγείται το ΕΤΕΚ

Πέντε έκτακτα μέτρα αξιοποίησης των τεχνολογιών της πληροφορικής και συναφείς διευθετήσεις για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των μελετητικών γραφείων, τα οποία συνάδουν και με πολιτικές τηλεργασίας πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή και τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ανδρέα Βύρα.

Στην επιστολή ο κ. Αχνιώτης σημειώνει ότι «στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 έχουν ανασταλεί οι εργασίες στη συντριπτική πλειοψηφία των εργοταξίων, ενώ επιπρόσθετα εξ όσων γνωρίζουμε υπάρχουν εξ ανάγκης μεγάλοι και έντονα αντιπαραγωγικοί περιορισμοί στην παραλαβή νέων αιτήσεων από τις πολεοδομικές και οικοδομικές αρχές».

Συγκεκριμένα, ο κ. Αχνιώτης εισηγείται τα εξής: 

Πρώτον, δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για έκδοση πολεοδομικής άδειας μέσω του διαδικτύου. Προς τούτο θα πρέπει να δημοσιευθούν συγκεκριμένες ηλεκτρονικές ταχυδρομικές διευθύνσεις για κάθε Επαρχιακό Γραφείο Πολεοδομίας / μητροπολιτικούς δήμους, για υποβολή αιτήσεων σε μορφή και τύπο που να συμφωνηθούν εντός των επόμενων ημερών με το ΕΤΕΚ.  

Δεύτερον, να γίνουν διευθετήσεις έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται επικοινωνία μελετητών με λειτουργούς που έχουν παραλάβει και θα εξετάσουν τις αιτήσεις, για τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τις αιτήσεις, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα. 

Τρίτον, να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο η υποβολή σχεδίων για σκοπούς διαβουλεύσεων με διάφορες υπηρεσίες (π.χ. Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας κ.ο.κ.). 

Τέταρτον, κατά παρόμοιο τρόπο να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για έκδοση άδειας οικοδομής μέσω του διαδικτύου. Προς τούτο θα πρέπει να δημοσιευθούν συγκεκριμένες ηλεκτρονικές ταχυδρομικές διευθύνσεις από κάθε αρμόδια οικοδομική αρχή, για υποβολή αιτήσεων σε μορφή και τύπο που θα συμφωνηθούν εντός των επόμενων ημερών με το ΕΤΕΚ.  

Πέμπτον, σε σχέση με την επισύναψη τοπογραφικών σχεδίων να επισυνάπτονται ηλεκτρονικά αυτά που λαμβάνονται από την ηλεκτρονική πύλη του Κτηματολογίου και με ευθύνη του μελετητή να κατατίθεται επίσημη οριοθέτηση πριν την έναρξη οποιωνδήποτε εργασιών.  

Ο κ. Αχνιώτης τονίζει ότι «κύριος στόχος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, θεωρούμε, και η προσπάθεια διατήρησης ενεργών κάποιων τομέων της οικονομίας, οι οποίοι μπορούν να εφαρμοστούν με έκτακτα μέτρα αξιοποίησης των τεχνολογιών της πληροφορικής και να γίνουν συναφείς διευθετήσεις με στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας στα μελετητικά γραφεία μηχανικών, ενός σημαντικού συντελεστή της οικοδομικής βιομηχανίας».

Τέλος, επισημαίνει ότι «τα πιο πάνω  έκτακτα μέτρα είναι αναγκαία για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στα μελετητικά γραφεία και της επιχειρηματικής δραστηριότητας των συμβουλευτικών μελετητικών υπηρεσιών». 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.