Φόρμα αναζήτησης

Πέντε ερωτήματα για την ευρωπαϊκή οικονομίαΚάθε άλλο παρά εύκολο είναι το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: το ευρώ ανατιμάται, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έγινε τον Αύγουστο αρνητικός για πρώτη φορά από το 2015 και υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τον κορονοϊό, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται.
Αν και δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ, καθώς έχει λάβει δραστικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης από την κρίση της COVID-19, αυξάνεται η πίεση σε αυτή να δράσει ξανά σύντομα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο αναφέρει πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές.

1. Πόσο χαλαρή θα είναι η πολιτική της ΕΚΤ;
Ο αρνητικός πληθωρισμός τον Αύγουστο υποδηλώνει μία σαφή χαλαρή τάση. Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο -0,2% από 0,4% τον Ιούλιο, ενώ ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ – έκανε επίσης βουτιά. Αυτό δείχνει ότι η μεγαλύτερη ύφεση στην πρόσφατη ιστορία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις τιμές καταναλωτή. Τα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, υπονοούν ότι δεν υπάρχει καμία σπουδή για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε περισσότερη στήριξη, αλλά ο αδύναμος πληθωρισμός και το ισχυρό ευρώ τροφοδοτούν προσδοκίες ότι θα πρέπει αυτή να αυξήσει τις αγορές ομολόγων – πιθανόν τον Δεκέμβριο.

2. Τι θα γίνει με το ευρώ που ανατιμάται πολύ;
Το ενιαίο νόμισμα έφθασε στο επίπεδο των 1,20 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2018 και έχει ανατιμηθεί 4% από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο. Ο δείκτης της σταθμισμένης με το εμπόριο ισοτιμίας του ευρώ, που δημοσιεύει η ΕΚΤ και παρακολουθείται ευρύτατα, κινείται κοντά σε υψηλά επίπεδα έξι ετών, ενισχύοντας την καθοδική πίεση στον πληθωρισμό. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου έχει σημασία», μία ένδειξη ότι αυξάνεται μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ η ανησυχία σχετικά με την ισχύ του ευρώ.
Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους για την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε κάποιες ανησυχίες σε σχέση με το ότι η ανοδική κίνηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θα μπορούσε να εμποδίσει την αύξηση των τιμών και να διατηρήσει τον πληθωρισμό πιο μακριά από τον στόχο πληθωρισμού που έθεσε η ΕΚΤ.
Το θέμα “συζητήθηκε εκτενώς”, τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

3. Θα εξαντλήσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα αγορών ομολόγων;
Η ενίσχυση του ευρώ και ο αρνητικός πληθωρισμός θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συζήτηση στην ΕΚΤ σχετικά με το αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί πλήρως η δύναμη πυρός του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω του κορονοϊού, ύψους 1,35 τρισ. ευρώ. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο έδειξαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της δεν ήταν πρόθυμοι και για άλλη αύξηση του προγράμματος (PEPP). Οι δηλώσεις του Λέιν δείχνουν ότι το PEPP αποτελεί επίσης βασικό μέσο για την αύξηση του πληθωρισμού προς τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από 2%. Η Λαγκάρντ και η Σνάμπελ έχουν δηλώσει ότι το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί πλήρως. Ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το PEPP κατά 500 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα έκτακτα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Συγκεκριμένα, θα συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά έως τον Ιούνιο του 2021 και μέχρι του ποσού των 1,350 τρις.
ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2022 η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει όποια από τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της λήγουν.
Ταυτόχρονα θα συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δις ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ΑPP, προσαυξημένες κατά 120 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε των έκτακτων μέτρων που έχει λάβει από τον περασμένο Μάρτιο η ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι έχουν συνεισφέρει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και στην άμβλυνση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

4. Πως αξιολογεί η ΕΚΤ τις οικονομικές προοπτικές;
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη μετά την ισχυρή ανάκαμψη που εμφάνισε η οικονομική δραστηριότητα το καλοκαίρι.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η δυναμική της ανάκαμψης παραμένει δέσμια της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας. Επομένως το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί τόσο από την συγκράτηση της πανδημίας όσο και από την επιτυχία των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί και κυρίως των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις. Τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις αθροιστικά σε ολόκληρη την ευρωζώνη ανέρχονται στο 4,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και φθάνουν το 20% αν σε αυτά προστεθούν οι κρατικές εγγυήσεις.

5. Θα επηρεάσει την ΕΚΤ η αλλαγή στρατηγικής από την κεντρικής τράπεζα των ΗΠΑ;
Η Fed ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μία σημαντική μεταβολή στην πολιτική της. Στόχος της πλέον θα είναι ο πληθωρισμός να είναι κατά μέσο όρο στο 2%, επιτρέποντας στις τιμές να αυξάνονται περισσότερο κατά διαστήματα. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη δική της επανεξέταση για αλλαγή της πολιτικής της. Η Λαγκάρντ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να πάρει σήμα από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.