Φόρμα αναζήτησης

Πέφτει το κόστος του κρατικού δανεισμού

Στις εξοικονομήσεις που θα υπάρξουν από την εξόφληση του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και γενικότερα από τα χαμηλά επιτόκια που εξασφάλισε η Κύπρος με την πρόσφατη έξοδό της στις αγορές, αναφέρθηκε χθες ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) του Υπουργείου Οικονομικών Φαίδωνας Καλοζώης. Ο κ. Καλοζώης ανέφερε συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, πως με την άντληση συνολικών 1,75 δις με την έκδοση δύο ομολόγων, ενός 10ετούς με επιτόκιο 0,734% και ένα 20ετούς με επιτόκιο 1,33% με το μέσο σταθμικό επιτόκιο να κυμαίνεται γύρω στο 0,99%, θα αποπληρωθεί πλήρως το δάνειο του ΔΝΤ με υπόλοιπο γύρω στα 700 εκατ. ευρώ το επιτόκιο του οποίου ανέρχεται γύρω στο 1,8%. Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο κ. Καλοζώης, τα χρήματα που αντλήθηκαν από την τελευταία έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για εξόφληση ομολόγου που λήγει τον ερχόμενο μήνα, με επιτόκιο 4,625% που είχε εκδοθεί το 2010.

Φεύγει το στίγμα

Για τον δανεισμό από το ΔΝΤ, ο διευθυντής του ΓΔΔΧ είπε πως πέραν από το υψηλότερο επιτόκιο που έχει σε σχέση με τα επιτόκια που επιτυγχάνει η Δημοκρατία από τις αγορές, είχε όλα τα χαρακτηριστικά που είναι αντίθετα με τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική διαχείρισης δημοσίου χρέους, δηλαδή είναι σε ξένο συνάλλαγμα και έχει μεταβαλλόμενο επιτόκιο. «Επιπλέον, υπάρχει και στρατηγικός λόγος όταν πηγαίνουμε στις αγορές σήμερα, οι επενδυτές ξέρουν ότι είμαστε κάτω από ένα δάνειο διάσωσης του ΔΝΤ και αυτό είναι ένα αρνητικό στίγμα. Όπως τότε με λύπη πήραμε αυτό το δάνειο, πρέπει σήμερα με χαρά να προσπαθήσουμε να το ξεφορτωθούμε», ανέφερε

Στο μεταξύ, εκτός από φθηνότερος, ο κρατικός δανεισμός αναμένεται να καταστεί και χαμηλότερος, αφού το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται φέτος να περιοριστεί κοντά στο 90% συγκριτικά με γύρω στο 100% που ήταν πέρσι. Όπως είπε ο κ. Καλοζώης, μέχρι το 2022 το χρέος θα υποχωρήσει κοντά στο 80% και πως με βάση τη στρατηγική του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΜΔΠ) το δημόσιο χρέος θα μειώνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως.

«Αν θέλουμε να μειωθεί περαιτέρω αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργούμε περισσότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα», είπε, συμπληρώνοντας πως το αποθεματικό ρευστών διαθεσίμων του κράτους στο τέλος του 2019 ανήλθε στα 950 εκατ., ενώ ο στόχος της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής είναι η κάλυψη των ετήσιων αναγκών των επόμενων εννέα μηνών.

Έρχεται έλεγχος

Το θέμα της στρατηγικής διαχείρισης δημοσίου χρέους ενέγραψε στην Επιτροπή Ελέγχου η βουλευτής Άννα Θεολόγου, η οποία έθεσε θέμα διαφάνειας στην επιλογή των χρηματοοικονομικών συμβούλων των εκδόσεων χωρίς διαγωνισμό, ενώ διερωτήθηκε γιατί εκδίδονται ομόλογα μεγάλης διάρκειας όπως 20ετή και 30ετή «μετακυλίοντας το κόστος στις επόμενες γενιές». Απαντώντας, ο κ. Καλοζώης εξήγησε πως εάν το ΓΔΔΧ έβγαινε σε προσφορές για τον διορισμό των συμβούλων «θα κινδυνεύαμε να κάνουμε στάση πληρωμών», λόγω της μακράς διαδικασίας δημόσιων προσφορών.

Όπως είπε, η αμοιβή των συμβούλων για τις τελευταίες δύο εκδόσεις ήταν 1,68 εκατ. για το 20ετές ομόλογο και 1,75 για το 10ετές. Σημείωσε ακόμα ότι οι σύμβουλοι αναλαμβάνουν τα έξοδα των εκδόσεων, όπως τις παρουσιάσεις και τις συναντήσεις με επενδυτές. Αναφορικά με το γιατί επιλέγονται ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, ο κ. Καλοζώης εξήγησε πως με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μεγαλύτερη μέση διάρκεια λήξεων του χρέους και η μη συγκέντρωση πολλών λήξεων την ίδια περίοδο. Για το θέμα της επιλογής των συμβούλων για τις εκδόσεις, υπήρξε τοποθέτηση και από τον γενικό ελεγκτή, ο οποίος επιβεβαίωσε πως η επιλογή τους εξαιρείται από τη νομοθεσία περί δημόσιων συμβάσεων, σημειώνοντας, όμως, πως η νομολογία προβλέπει πως εκεί που δεν εφαρμόζεται ο νόμος υπάρχει υποχρέωση να τηρούνται κάποιες αρχές διαφάνειας.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξήγγειλε την ίδια ώρα διαχειριστικό έλεγχο στο ΓΔΔΧ, αναγνωρίζοντας πως γίνεται πολύ καλή δουλειά. «Βλέπουμε ότι ήρθε ο χρόνος αν και δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι δεν γίνεται πολύ καλή δουλειά, αντίθετα φαίνεται να γίνεται πολύ καλή δουλειά», είπε, προσθέτοντας πως λόγω της μεγάλης σημασίας του ζητήματος, η Ελεγκτική Υπηρεσία στο τέλος του 2020 θα διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο με τη βοήθεια ακαδημαϊκού από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αναφορικά με το χρέος προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο γενικός ελεγκτής είπε πως αυτό αποτελεί υποχρέωση και όχι χρέος, καθώς δεν μετρά στο δημόσιο χρέος όπως ορίζεται από την Eurostat, αφού είναι μέρος της ενοποιημένης οντότητας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.