Φόρμα αναζήτησης

Παραιτήθηκε από την ΕΥΚ ο Κελάμης

Ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Πολίτη».

Η παραίτηση προκαλεί αναταράξεις στην εταιρεία αλλά και στο Υπουργείο Ενέργειας, καθώς ο μεν κ. Κελάμης αποτελεί το ανώτατο, πιο έμπειρο και πιο ακριβοπληρωμένο διευθυντικό στέλεχος της ΕΥΚ (με απολαβές περίπου 180.000 ευρώ ετησίως), η δε εταιρεία και ευρύτερα η κυβέρνηση βρίσκονται ενώπιον πολύ σημαντικών αποφάσεων που αφορούν την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Στις άμεσες προτεραιότητες της ΕΥΚ είναι η ολοκλήρωση των μακρών διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες Noble, Shell και Delek (διαχειριστές του Αφροδίτη) και εταιρείες στην Αίγυπτο για πώληση του αποθέματος του κοιτάσματος Αφροδίτη (τεμάχιο 12) στο τερματικό υγροποίησης Ίντκου, στα αιγυπτιακά παράλια.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι για την κυβέρνηση η παραίτηση Κελάμη ήταν μια αρνητική και ανεπιθύμητη εξέλιξη, ιδιαίτερα για το χρονικό σημείο που συνέβη. Ωστόσο, η απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΚ πρέπει να θεωρείται οριστική και αμετάκλητη. Πρόθεση αποχώρησης πληροφορούμαστε ότι είχε εκφράσει ο Πάνος Κελάμης και πρόσφατα, αλλά υπαναχώρησε μετά από εκκλήσεις που του έγιναν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, η παραίτηση Κελάμη αποδόθηκε, από τον ίδιο, σε προσωπικούς λόγους. Ωστόσο, ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν των όποιων προσωπικών λόγων ο κ. Κελάμης είχε και κάποιες διαφορετικές αντιλήψεις και θέσεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για πώληση του φυσικού αερίου του Αφροδίτη στο αιγυπτιακό τερματικό, έναντι των θέσεων κάποιων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΚ. Οι ίδιες ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι το παραιτηθέν στέλεχος ευνοούσε την προώθηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας με τη διαχειρίστρια κοινοπραξία του Ίντκου, ως της μοναδικής χειροπιαστής δυνατότητας αξιοποίησης του αποθέματος, παρά την κοινά αποδεκτή θέση ότι οι οικονομικοί όροι στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου και LNG είναι δυσμενείς για τους παραγωγούς σε αυτή τη φάση αλλά και στο προβλεπτό μέλλον.

Το συμβόλαιο

Όπως έγραψε και στο παρελθόν ο «Πολίτης», οι εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα του Αφροδίτη ζήτησαν από το κράτος την αναθεώρηση του συμβολαίου αναλογικής κατανομής εσόδων, ώστε να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό κέρδους του κράτους και να αυξηθεί αυτό των εταιρειών και να καταστεί συμφέρουσα η συμφωνία και για τις εταιρείες. Αντιλαμβανόμαστε ότι η αρχική απαίτηση των εταιρειών (για το ποσοστό μείωσης του κέρδους του κράτους) δεν έγινε δεκτή ούτε από την ΕΥΚ, ούτε από την κυβέρνηση. Αξιοποιώντας και τους συμβούλους της, η κρατική εταιρεία εισήλθε σε διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του Αφροδίτη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί χρυσή τομή, πριν κληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει την πολιτική απόφαση για ολοκλήρωση ή όχι της συμφωνίας σε αυτό το στάδιο.

Φαίνεται πως εν μέσω αυτής της διαδικασίας διαπραγμάτευσης προέκυψαν διαφωνίες εντός της ΕΥΚ ως προς κάποιους χειρισμούς. Πληροφορούμαστε πάντως ότι στη διαχείριση της απαίτησης των εταιρειών και τη διαμόρφωση αντιπρότασης από την εταιρεία και την κυβέρνηση έχουν εμπλακεί επίσης η Νομική Υπηρεσία και η Ελεγκτική Υπηρεσία, πέραν βεβαίως του Υπουργείου Ενέργειας και των συμβούλων του.

Ο «Πολίτης» πληροφορείται ότι η κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ΕΥΚ – κοινοπραξίας Αφροδίτη και πριν λάβει την πολιτική απόφαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα έχει διαβουλεύσεις μαζί τους, καθώς η συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται με τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας αλλά δυνητικά και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.