Φόρμα αναζήτησης

Παραμένει από τους ουραγούς η Κύπρος στην ψηφιακή οικονομία

Τρία έτη καθυστέρησης από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και πολύ περισσότερα από τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθεί να παρουσιάζει η Κύπρος στις επιδόσεις της στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία (δείκτης DESI). Η χώρα κατατάσσεται 22η μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ σύμφωνα με την επισκόπηση του DESI για το 2019 που κυκλοφόρησε χθες η Κομισιόν. Από το 2015 που πρωτοκυκλοφόρησε ο DESI μέχρι και σήμερα η Κύπρος παρουσίασε μικρή βελτίωση. Συγκεκριμένα από 23η βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια καθηλωμένη στην 22η θέση, ενώ η βαθμολογία της (45,8) και συνεπώς η βελτίωσή της στα θέματα ψηφιακής ανάπτυξης κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι άλλες χώρες, ανεβάζοντας και τον μέσο όρο της ΕΕ28, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μένει πίσω. Η Φινλανδία, η Σουηδία, οι Κάτω Χώρες και η Δανία σημείωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στο DESI 2019 (κοντά στο 70) και είναι μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών στην ψηφιοποίηση.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η Κύπρος παρουσίασε βελτίωση στους τομείς της συνδεσιμότητας, της χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών, της ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας καθώς και των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών εν μέρει, αν και η βαθμολογία της είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Τις χειρότερες επιδόσεις τις έχει στην παράμετρο του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Χαμηλό και ακριβό

Μια πρωτιά που λαμβάνει η χώρα μας με 100% (σε σχέση με 99,5% πέρσι) έναντι 97% της ΕΕ28 είναι στην κάλυψη σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών. Διατηρεί επίσης την 6η θέση στη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών με 85% έναντι 77% του μέσου ευρωπαϊκού όρου και είναι 8η στη διείσδυση κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών, με 112% έναντι 96% της ΕΕ28. Υπάρχουν ωστόσο κάποια «αλλά» σε ό,τι αφορά τον τομέα της συνδεσιμότητας, μία από τις πέντε πτυχές που εξετάζει ο δείκτης DESI.

Υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου της ΕΕ όσον αφορά τη διείσδυση των ευρυζωνικών υψηλής ταχύτητας. Συγκεκριμένα είναι 27η με ένα 2%, έναντι 20% της ΕΕ28. Στην κάλυψη υπερυψηλών ευρυζωνικών επικοινωνιών η χώρα βρίσκεται στην 23η θέση με 53% κάλυψη (45% πέρσι) έναντι 60% της ΕΕ. Πολύ χαμηλή βαθμολογία (κατατάσσεται 27η) παρουσιάζει η Κύπρος και στον δείκτη τιμών ευρυζωνικών συνδέσεων, κάτι που εξηγεί εν μέρει και το γεγονός ότι παραμένουμε χαμηλά σε διείσδυση υψηλών ταχυτήτων. Ο άλλος λόγος που μετριέται επίσης στο DESI είναι η έλλειψη παιδείας που αφήνει εκτός νέων τεχνολογιών το ένα έκτο των Κυπρίων, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον δείκτη DESI, το ήμισυ του πληθυσμού στην Κύπρο στερείται βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

Πάντως η Κομισιόν βλέπει θετικά τις προσπάθειες που γίνονται από το Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών για εκχώρηση νέου φάσματος το οποίο θα αναπτύξει τα νέα δίκτυα 5G στην κινητή, αλλά και τα μέτρα που εστιάζουν στην τόνωση της ζήτησης (π.χ. πρόγραμμα επιχορήγησης υψηλών ταχυτήτων) και στο δωρεάν Wi-Fi σε κοινότητες στο πλαίσιο του προγράμματος WiFi4EU.

 Ψηφιακό Δημόσιο σε πτωτική πορεία…

Στον τομέα των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών η Κύπρος κατατάσσεται 19η και το χειρότερο είναι πως παρουσιάζει πτώση από το 2017 που ήταν 17η. Η αλληλεπίδραση μέσω διαδικτύου των δημόσιων αρχών και των πολιτών παραμένει περιορισμένη (50%). Η χώρα κατατάσσεται 25η όσον αφορά τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας, κάτι που θα διαφοροποιηθεί μετά την πρόσφατη εφαρμογή του ΓεΣΥ. Άλλα σημεία τα οποία θίγει το DESI 2019 για την Κύπρο είναι:

  • Παρά την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά εργασίας η προσφορά ειδικών πληροφορικής είναι χαμηλή. Η Κομισιόν εισηγείται την προώθηση εκ μέρους της Κύπρου μέτρων για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον τομέα και τις σπουδές φυσικών επιστημόνων, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών.
  • Στους Κύπριους αρέσει να επιδίδονται σε διαδικτυακές δραστηριότητες με δημοφιλέστερες την ακρόαση μουσικής, την παρακολούθηση βίντεο και τη συμμετοχή σε παιχνίδια (87%). Το 80% διαβάζει ειδήσεις σε σύγκριση με 72% στην ΕΕ. Είναι μεν ενεργοί χρήστες διαδικτύου, αλλά η συμμετοχή τους σε διαβουλεύσεις και ψηφοφορίες (3%) και αγορές υπολείπεται μακράν του μέσου όρου της ΕΕ. Μόλις το 6% έχει παρακολουθήσει σειρά μαθημάτων μέσω του διαδικτύου, ενώ το 82% συμμετέχει στα social media (65%) στην ΕΕ.
  • Μόλις το 37% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το 9% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πραγματοποιούν μέσω διαδικτύου διασυνοριακές πωλήσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.