POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Παπουτσόσυκα, μια εγγυημένη καλλιέργεια – Προοπτικές για εξαγωγές 

Οι παπουτσοσυκιές (φραγκοσυκιές) είναι μία καλή επιλογή για να αντικατασταθούν αρκετές υδροφόρες καλλιέργειες, όπως είναι για παράδειγμα τα εσπεριδοειδή, στις περιοχές της δυτικής Μεσαορίας και της πόλης Χρυσοχούς.

Ενέργειες που προωθεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μέσω των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Η φραγκοσυκιά, ως καλλιέργεια, είναι επιλέξιμη για ενίσχυση μέσω του Καθεστώτος Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης.

Επίσης, περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες καλλιέργειες για συμμετοχή στο Μέτρο 4.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020 «Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» και στο Μέτρο «Ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών».

Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, ο οποίος απαντούσε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη, το μέτρο «Μείωση απαιτήσεων νερού άρδευσης σε επίπεδο υδροφορέα» προνοεί και την αντικατάσταση αρδευόμενων εκτάσεων εσπεριδοειδών στις κοινότητες που εμπίπτουν εντός των υδροφορέων Πόλεως Χρυσοχούς και δυτικής Μεσαορίας, με λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και η φραγκοσυκιά.

Επιπλέον, οι φραγκοσυκιές περιλαμβάνονται:

– Στις επιλέξιμες καλλιέργειες για συμμετοχή στο Μέτρο 11.1 του Π.Α.Α. 2014-2020 «Μετατροπή από τη συμβατική στη βιολογική γεωργία» και στο Μέτρο 11.2 «Ανάπτυξη της Βιολογικής Γεωργίας».

– Στις επιλέξιμες καλλιέργειες για συμμετοχή στο Μέτρο 4.2 του Π.Α.Α. 2014-2020 «Δημιουργία και εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης, εμπορίας και/ή ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων». Το Μέτρο αυτό το χειρίζεται το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Ενδιαφέρονται οι Γάλλοι

Εξάλλου, το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει πραγματοποιήσει σχετική έκθεση με τίτλο «Η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς στην Κύπρο – υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές».

Στην έκθεση αυτή, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται αναφορά σχετικά με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, μέσω Εμπορικών Κέντρων στο εξωτερικό, αναφορικά με τις εμπορικές προοπτικές του φραγκόσυκου, τόσο ως φρέσκο όσο και ως μεταποιημένο.

Από την έρευνα προκύπτει ότι, προοπτικές για εξαγωγή φρέσκων φραγκόσυκων και προϊόντων μεταποίησης, παρουσιάζει κυρίως η γαλλική αγορά, όπου τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των Γάλλων καταναλωτών για το φρέσκο φραγκόσυκο εντείνεται όλο και περισσότερο. Η γαλλική αγορά προμηθεύεται φραγκόσυκα κυρίως από την Ιταλία και τη Νότιο Αφρική.

Λιγότερες ποσότητες εισάγονται από την Αλγερία, την Τυνησία και το Μαρόκο. Δημιουργείται επομένως, παράθυρο ευκαιρίας για την τροφοδοσία της αγοράς αυτής κατά τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο κυρίως, όπου παρατηρείται κενό στην τροφοδοσία από άλλες χώρες παραγωγής.

Μεγάλες γαλλικές εισαγωγικές εταιρείες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τυχόν αγορά κυπριακών φραγκόσυκων, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας και να έχουν ανταγωνιστικές τιμές. Επίσης, οι Γάλλοι εισαγωγείς ελαίου φραγκοσυκιάς προμηθεύουν μεγάλες εταιρείες παραγωγής καλλυντικών και η γαλλική αγορά είναι αρκετά μεγάλη και το έδαφος πρόσφορο για το προϊόν, αρκεί οι τιμές να είναι ανταγωνιστικές και η ποιότητα καλή.

Επιπρόσθετα, προοπτική στη γαλλική αγορά παρουσιάζει και η σκόνη των καρπών της φραγκοσυκιάς, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή συγκεκριμένου πατενταρισμένου σκευάσματος (Cacti-Nea), το οποίο με τη σειρά του χρησιμοποιείται σε διαιτητικά προϊόντα.

Όπως διαφάνηκε από την έρευνα του Εμπορικού Κέντρου στο Παρίσι, τόσο για το φρούτο όσο και για το έλαιο και τη σκόνη της φραγκοσυκιάς, υπάρχουν πολλές δυνατότητες εξέλιξης και διείσδυσης στη Γαλλία του κυπριακού φραγκόσυκου. Βασικές προϋποθέσεις ωστόσο είναι η ποιότητα και οι ανταγωνιστικές τιμές που να ικανοποιούν τους εισαγωγείς.

Έγινε αξιολόγηση

Το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών πραγματοποίησε αξιολόγηση καρπών ντόπιων και ξενικών ποικιλιών φραγκοσυκιάς στην Κύπρο, στόχος της οποίας ήταν η επιλογή ποικιλιών που οι καρποί τους να έχουν χαρακτηριστικά που να είναι αρεστά στους καταναλωτές. Στις ποικιλίες που αξιολογήθηκαν συμπεριλαμβανόταν η κυπριακή, ενώ οι υπόλοιπες ποικιλίες είχαν εισαχθεί από τις ΗΠΑ και Ελλάδα.

Έχουν επιλεγεί 4 ποικιλίες και κλώνοι, μεταξύ των οποίων και η κυπριακή, των οποίων οι καρποί έχουν ικανοποιητικό βάρος (85-110 γρ.) και το χρώμα της σάρκας είναι κιτρινωπό ή βυσσινί.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.