Φόρμα αναζήτησης

Πρόβλεψη για ύφεση 7,5% από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο προβλέπεται να συρρικνωθεί σημαντικά το 2020. Ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται σε -7,5%, σύμφωνα με πρόβλεψη του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η πρόβλεψη ενσωματώνει τις ασυνήθιστα αρνητικές εξελίξεις σε μεγάλο αριθμό δεικτών κατά την περίοδο Μαρτίου –Ιουνίου, καθώς και τις επιπτώσεις ενός αρνητικού σοκ στην εξωτερική ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών λόγω της πανδημίας. Οι αρνητικές προοπτικές για το 2020 οφείλονται σε παράγοντες όπως η απότομη επιβράδυνση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του έτους, η κατάρρευση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο και την ΕΕ, καθώς και οι αρνητικές επιδόσεις των διεθνών χρηματιστηρίων και η αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές τους προηγούμενους μήνες.Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αναμένεται να μετριάσουν τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:
(α) τις αυξημένες δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπισητων επιπτώσεων της πανδημίας,
(β)τις πρόσφατες μειώσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου και την απουσία ανοδικών πιέσεων στο γενικό επίπεδο τιμών που ενισχύουν τα πραγματικά εισοδήματα,και
(γ) τα χαμηλά επίπεδα εγχώριων και ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Οι κίνδυνοι για αρνητικότερο από τον προβλεπόμενο ρυθμό μεγέθυνσης περιλαμβάνουν: επιδεινούμενες επιδημιολογικές συνθήκες και προσκόμματα στο πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, χειρότερη εξέλιξη της εξωτερικής ζήτησης για τουρισμό στην Κύπρο από την προβλεπόμενη, βαθύτερη ή/και πιο παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση από την αναμενόμενη, καθώς και αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ευπάθειες της κυπριακής οικονομίας λόγω της προηγούμενης κρίσης όπως το υψηλό επίπεδο δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, την καθιστούν λιγότερο ανθεκτική στη νέα κρίση. Συνεπώς,επιπρόσθετες δημοσιονομικές πιέσεις που ενδεχομένως να προκύψουν από την τρέχουσα κρίση και μια πιθανή εκ νέου κλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επίσης, αποτελούν κινδύνους για τις προοπτικές.
Καλύτερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές μπορούν να διαμορφωθούν από σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών συνθηκών στην Κύπρο και στο εξωτερικό που αναμένεται να επηρεάσει θετικά τη ζήτηση, ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη εμβολίου και πιθανές θετικές επιπτώσεις στην οικονομική εμπιστοσύνη από το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ που ανακοινώθηκε πρόσφατα.Ο πληθωρισμός το 2020 προβλέπεται να μειωθεί σε -0,7% από 0,3% το 2019,ως αποτέλεσμα των πρόσφατων μειώσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και της υποτονικής ζήτησης λόγω της πανδημίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.