POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πακέτο 28 εκατ. ευρώ για τον τουρισμόΔράσεις προβολής, επικοινωνίας, αλλά και επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 28,2 εκατ. ευρώ έχει προγραμματίσει για την επόμενη χρονιά το Υφυπουργείο Τουρισμού. Ο τουρισμός έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα σε όλο τον πλανήτη, με τις προοπτικές την επόμενη χρονιά να είναι αβέβαιες και θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο ανήλθαν σε 512.184 σε σύγκριση με 3.260.546 την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 84,3%. Ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2021 προβλέπει μία σειρά από δράσεις και δαπάνες που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση του κυπριακού τουριστικού προϊόντος:

Προβλέπονται τα εξής:

1ον Το μεγαλύτερο κονδύλιο, ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, αφορά εκστρατείες διαφώτισης. «Η συνεργασία με τουριστικούς εταίρους του εξωτερικού κρίνεται επί του παρόντος ως μία από τις πιο αποδοτικές ενέργειες και προσφέρει τις μεγαλύτερες άμεσες ευκαιρίες για ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος», αναφέρεται στο επεξηγηματικό μνημόνιο του Υφυπουργείου Τουρισμού για τον προϋπολογισμό του 2021. «Οι από κοινού ενέργειες με τους οργανωτές», τονίζεται, «συμπληρώνουν τις διαφημιστικές ενέργειες του υφυπουργείου και έχουν αμεσότερο αποτέλεσμα». Επιπλέον, προβλέπεται η διενέργεια εντατικότερων διαφημιστικών εκστρατειών σε αγορές προτεραιότητας, ενέργειες προβολής ειδικών μορφών τουρισμού (όπως ο αθλητικός/ καταδυτικός/ ποδηλατικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός γαμήλιος τουρισμός κ.ά.) η αγορά υπηρεσιών από εξειδικευμένο οίκο ή κοινοπραξία εξειδικευμένων οίκων για τη δημιουργία της νέας ταυτότητας (branding) για τον κυπριακό τουρισμό. Από το ίδιο κονδύλιο θα χρηματοδοτηθούν ενέργειες προβολής (όπως εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων στην Κύπρο και το εξωτερικό), η αγορά οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφίσεις και βίντεο) για τις ανάγκες των διαφημιστικών εκστρατειών ειδικού ενδιαφέροντος (γάμοι, γκολφ, χώροι διεξαγωγής συνεδριών, αρχαιολογικοί χώροι, κρουαζιέρες), το branding Λιμανιών, η προβολή για τον Τομέα Προσέλκυσης Επενδύσεων, το πρόγραμμα «Αυθεντικές Διαδρομές», η πραγματοποίηση Χριστουγεννιάτικου Χωριού στις Ορεινές κοινότητες, η αναβάθμιση Έκθεσης Ταξίδι, η παραγωγή ψηφιακού υλικού (π.χ. ξεναγήσεων με μετάφραση σε διάφορες γλώσσες) για επισκέπτες κρουαζιέρων και επισκεπτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και η σηματοδότηση μονοπατιών της φύσης.

2ον Πιστώσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, μεταξύ των οποίων: (α) σχέδια κινήτρων αθλητικού τουρισμού για τη φιλοξενία ξένων αθλητικών ομάδων, ομίλων και συνδέσμων για προπόνηση και προετοιμασία στην Κύπρο (β) σχέδιο κινήτρων για την οργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων στην Κύπρο, (γ) σχέδια κινήτρων συνεδριακού τουρισμού (δ) σχέδιο επιχορήγησης πολιτιστικών/καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στην Κύπρο και παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, (ε) σχέδιο κινήτρων de minimis για Φεστιβάλ Οινογαστρονομίας και Τοπικών Προϊόντων για στήριξη σχετικών εκδηλώσεων κοινοτήτων, (στ) οικονομική στήριξη των έξι Εταιρειών Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ), η οποία περιλαμβάνει ενέργειες των έξι εταιρειών για την οργάνωση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό και προβολή του τουριστικού προϊόντος της κάθε επαρχίας ξεχωριστά (ζ) σχέδιο για ISO Καταδυτικών Κέντρων, (η) σχέδιο για κρουαζιέρες (δημιουργία και ενδυνάμωση εξειδικευμένων υπηρεσιών για κρουαζιέρες, απασχόληση περισσότερων ξενόγλωσσων ξεναγών, αύξηση μεταφορικών μέσων από/προς λιμάνι προς κέντρα πόλεων, παροχή ψηφιακών ξεναγήσεων με μεταφρασμένες γλώσσες), (θ) σχέδιο χορηγιών επενδύσεων εμπλουτισμού και εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, (ι) σχέδιο χορηγιών για επιχειρήσεις ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (ποδηλατικός τουρισμός, δημιουργία πολυχώρου υποστήριξης διαφόρων ειδικών μορφών τουρισμού, όπως τουρισμός υπαίθρου, ορεινών και ακριτικών περιοχών, τουρισμός σκοποβολής, θρησκευτικός τουρισμός, καταδυτικός τουρισμός).

 Προβλέπεται, ακόμη, οικονομική ενίσχυση εθνικού χειριστή προγράμματος Γαλάζιας Σημαίας, η οικονομική ενίσχυση Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού, η χρηματοδότηση του Σχεδίου Αναζωογόνησης και Εξωραϊσμού της Λαϊκής Γειτονιάς (δημιουργία ή αναβάθμιση υπηρεσιών). Συγκεκριμένα,

3ον Συμμετοχή σε εκθέσεις (2,5 εκατ. ευρώ).

4ον Δράσεις φιλοξενίας δημοσιογράφων,  bloggers/influencers (μέσα κοινωνικής δικτύωσης), τουριστικών πρακτόρων, οργανωτών ταξιδιών, τηλεοπτικών συνεργείων, φωτογράφων, νικητών διαγωνισμών, travel writers, προσφορά υπηρεσιών ξενάγησης και δράσεις φιλοξενίας για προώθηση επενδύσεων (πραγματοποίηση ταξιδιών εξοικείωσης και άλλων). Η δαπάνη ανέρχεται σε 820.000 ευρώ.

5ον Μελέτες, όπως η εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και Φέρουσας Ιικανότητας, μελέτη για την αειφόρο ανάπτυξη του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς και Τηλλυρίας και μελέτη βιωσιμότητας από εξειδικευμένους συμβούλους-μελετητές για συνδυαστική ανάπτυξη μαρίνας και υποδομής για υποδοχή κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή Κισσόνεργας – Πάφου. Η δαπάνη είναι ύψους 600.000 ευρώ.

6ον Αγορά υπηρεσιών από εξειδικευμένο οίκο και δράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (π.χ. προβολή τουριστικών επαγγελμάτων, γνωριμία με την Κύπρο, τουριστική συνείδηση) για τη διαμόρφωση εκστρατείας σε θέματα φιλοξενίας. Στο ίδιο κονδύλιο (387.000 ευρώ) περιλαμβάνονται δράσεις για άτομα με αναπηρίες (υπηρεσίες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληροφόρησης για δράσεις για άτομα με αναπηρίες) και η εκπόνηση μελέτης Στρατηγικής για την Οινογαστρονομία, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.