Φόρμα αναζήτησης

Πάγκοσμια Τράπεζα: Ακίνδυνες οι τ/κ τράπεζες σε περίπτωση λύσης

Η ενσωμάτωση των τουρκοκυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ένα ενιαίο τραπεζικό σύστημα, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού είναι απίθανο να αυξήσει τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους τους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. 

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας τράπεζας δήλωσε στο Associated Press ότι τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του τραπεζικού τομέα στα κατεχόμενα ανέρχονται σε €5 δισ. Το ποσό αντιπροσωπεύει μικρότερο από το 6% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στην Κυπριακή Δημοκρατία, η αξία των οποίων εκτιμάται στα €95 δισ. Σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα η μεγαλύτερη τράπεζα στα κατεχόμενα αντιπροσωπεύει το 20% του τραπεζικού τομέα των κατεχομένων, λιγότερο από το 2% του συνόλου του τομέα στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τ/κ τραπεζών η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι δεν είναι σαφές εάν οι τουρκοκυπριακές τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν καθώς δεν έχουν υποβληθεί σε stress tests 

Τέλος η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι τα οφέλη από μια επανένωση θα υπερκάλυπταν κάθε κόστος σημειώνοντας ότι οι εργασίες για τη σύνδεση των ξεχωριστών συστημάτων του νησιού, του νερού, της ενέργειας και των μεταφορών θα δημιουργούσαν επενδυτικές ευκαιρίες ύψους €1,1 δισ. εντός 2-3 ετών.