Φόρμα αναζήτησης

Οπτικές ίνες: Το μεγάλο έργο της Cyta ξεκινά. Ταχύτητες έως και 1 Gbps

Η επένδυση θα κοστίσει €120 εκατ. σε βάθος δεκαετίας και θα φτάσει σε 200 χιλιάδες νοικοκυριά. Επενδύσεις και στην ύπαιθρο για ταχύτητες έως 100 Mbps [...]

Read More...

Στο λανσάρισμα του νέου της δικτύου οπτικών ινών, το οποίο θα ξεκινήσει προσφέρει λίαν συντόμως στο καταναλωτικό κοινό υπερυψηλές ταχύτητες ευρυζωνικού διαδικτύου, ανακοίνωσε σήμερα η Cyta .

Οι νέες υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες από τον ημικρατικό οργανισμό εντός του καλοκαιριού, όπου βεβαίως θα δημιουργείται η υποδομή διότι πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο που θα ολοκληρωθεί σε βάθος δεκαετίας. Ωστόσο το δίκτυο βρίσκεται ήδη στη διάθεση των άλλων παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών προς αξιοποίηση στο πλαίσιο της προσφοράς χονδρικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύντομα από τη Cyta: Ταχύτητες πάνω από 200 Mbps μέσω οπτικών ινών

Όπως ανέφερε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο αναπληρωτής ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta, Μιχάλης Αχιλλέως, οι υποδομές ηλεκτρονικών επικοινωνιών νέας γενιάς, αποτελούν μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να καταστεί δυνατή η μετάβαση της Κύπρου στην ψηφιακή εποχή, μέρος της οποίας αποτελεί και η ψηφιακή οικονομία.

Δυνατότητες συμμετρικής ταχύτητας έως 1 Gbps

Εξήγησε πως το νέο δίκτυο σταθερής επικοινωνίας του οργανισμού, βασίζεται στην αρχιτεκτονική γνωστή ως fiber to the home (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) και παρέχει απρόσκοπτη σύνδεση στο διαδίκτυο, με δυνατότητες συμμετρικής ταχύτητας έως 1 Gbps ή και ακόμη ψηλότερη ταχύτητα αν απαιτείται, για αναβαθμισμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Το δίκτυο, πρόσθεσε, κτίζεται παράλληλα σε όλες τις πόλεις και παρότι έχει ορίζοντα δεκαετίας o μεγαλύτερος όγκος του, γύρω στο 60% θα ολοκληρωθεί μέσα στα πρώτα τέσσερα χρόνια.

120 εκατ. ευρώ η επένδυση 

«Αξίζει να τονιστεί πως το έργο αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στις τηλεπικοινωνίες στην Κύπρο», σημείωσε.

Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Αναμένεται ότι όταν ολοκληρωθεί η επένδυση το οπτικό δίκτυο της Κύπρου θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα μισά νοικοκυριά της Κύπρου, γύρω στις 200 χιλιάδες νοικοκυριά. 

Προσιτά τα πακέτα

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Cyta, Ρένα Ρουβιθά Πάνου, τα λιανικά τιμολογικά πακέτα που θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι θα προσφέρονται σε λογικές τιμές ώστε να είναι προσιτά στους καταναλωτές.

100 Mbps στην ύπαιθρο

Ταυτόχρονα η Cyta ανακοίνωσε και την αναβάθμιση του σταθερού της δικτύου και σε περιοχές εκτός πόλεων, ώστε να διασφαλίζεται, σύμφωνα με τον κ. Αχιλλέως η ισότιμη πρόσβαση σε σύγχρονες υπηρεσίες από κάθε σημείο της Κύπρου, ακόμα και από το πιο απομακρυσμένο.

«Γι’ αυτό ενισχύουμε και το χάλκινο δίκτυο με τεχνολογίες vectoring και bonding, επιτυγχάνοντας ταχύτητες μέχρι και 100 Mbps για τις υπόλοιπες κυρίως αγροτικές περιοχές. Αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019. Με αυτό το γεγονός, όλες οι περιοχές της ελεύθερης Κύπρου αποκτούν καθολική και αναβαθμισμένη πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα».

Ψηφιακή οικονομία

Καταλήγοντας επεσήμανε πως πέραν των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα το δίκτυο οπτικών ινών για τους τελικούς χρήστες, εξίσου σημαντικά είναι και τα οφέλη που η επένδυση αυτή συνεπάγεται για την οικονομία του τόπου. Επικαλούμενος διεθνή στατιστικά σημείωσε πως μια αύξηση της ευρυζωνικότητας κατά 8-10% μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ μιας χώρας έως και 1,5%, γεγονός που αποτελεί σημαντικό όφελος για την οικονομία.

Η ραχοκοκαλιά του ψηφιακού μετασχηματισμού

Η Πρόεδρος της Cyta, Ρένα Ρουβιθά Πάνου, υπογράμμισε ότι «η μοναδική σημασία των έργων υποδομής ευρυζωνικής πρόσβασης υψηλών ταχυτήτων, που υλοποιεί η Cyta είναι ξεκάθαρη: τα έργα αυτά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ψηφιακού μετασχηματισμού ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι ο πυλώνας για την εξέλιξη και το μέλλον του τόπου μας, ως ισχυρού διεθνούς τηλεπικοινωνιακού κόμβου. Η Cyta χαράσσει το δρόμο στην εποχή των πολύ υψηλών ταχυτήτων και οδηγεί δυναμικά την Κύπρο για να κατακτήσει το ψηφιακό της μέλλον», κατέληξε.

 

Send this to a friend