Φόρμα αναζήτησης

Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην ενίσχυση του ευρώ το 2020


euro

Το ευρώ, μετά από μια δεκαετία προετοιμασιών, καθιερώθηκε, την 1η Ιανουαρίου1999, ως διεθνές νόμισμα, χωρίς, ωστόσο, να κατορθώσει να θέσει υπό αμφισβήτηση την υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ. Όταν ξέσπασε η κρίση δημοσίου χρέους στη ζώνη του ευρώ, η αξιοπιστία του ευρωπαϊκού νομίσματος δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα, καθώς, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, τα εργαλεία διαχείρισης και επίλυσης κρίσεων ήταν υποτυπώδη, λόγω της έλλειψης ενός κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, με αποτέλεσμα στην περίοδο 2010-2015 να απολέσει μέχρι και το 29% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Ωστόσο, με την εξάπλωση της νόσου Covid-19, από τις αρχές του 2020, η αντίδραση του ευρώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απρόσμενη. Παρότι το σύνηθες, είναι σε περιόδους οικονομικών ή γεωπολιτικών διαταραχών οι συμμετέχοντες στις αγορές να στρέφονται στο δολάριο ΗΠΑ, καθώς παραδοσιακά αποτελεί καταφύγιο ασφάλειας και ρευστότητας, στη συγκεκριμένη περίπτωση άρχισε να παρατηρείται αλλαγή τάσης και αύξηση της ζήτησης για το ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, στην περίπτωση της κατάρρευσης της Lehman Brothers (2008), η οποία σε έναν βαθμό αποτελούσε εσωτερικό πρόβλημα των Ηνωμένων Πολιτειών, το δολάριο είχε ενισχυθεί έναντι των βασικότερων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ευρώ.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, το ευρώ διαπραγματευόταν κοντά σε υψηλό περίπου 2,5 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ, παράλληλα, ελήφθησαν μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομιών της. Αντίθετα, η ανομοιογενής πρόοδος στον τρόπο περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι επιπτώσεις της στην οικονομική ανάκαμψη επιβάρυναν τη δυναμική του δολαρίου. Η τελευταία, άλλωστε, αποτυπώνεται στην πορεία του σταθμισμένου δείκτη DXY του χρηματιστηρίου παραγώγων του Intercontinental Exchange-ICE, ο οποίος καταγράφει τη συμπεριφορά του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων χωρών-εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 3,4%,από την αρχή του έτους, ενώ διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο2018. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η ενίσχυση του ευρώ να αποδίδεται στο ότι απλώς οι συμμετέχοντες στις αγορές εκτιμούν ότι θα υπάρξει γενικά αποδυνάμωση του δολαρίου και όχι βελτίωση των οικονομικών προοπτικών στη ζώνη του ευρώ. Άλλωστε, η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει φέτος το βασικό της επιτόκιο στο μηδέν είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η επιτοκιακή διαφορά μεταξύ του δολαρίου και των άλλων νομισμάτων, καθιστώντας το δολάριο λιγότερο ελκυστικό.

Διεθνής ρόλος
Η πανδημική κρίση έδωσε μια νέα ώθηση στο επιχείρημα ότι το ενιαίο νόμισμα αξίζει έναν μεγαλύτερο διεθνή ρόλο. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το ευρώ να διαδραματίσει έναν σημαντικό διεθνή ρόλο είναι μέσω της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου της ΟΝΕ. Ιστορικά διαπιστώνεται ότι οι χώρες με ισχυρά νομίσματα διακρίνονται για την ισχυρή τους οικονομία, τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, την πολιτική σταθερότητα, την προσφορά ασφαλών περιουσιακών στοιχείων, τις ανεπτυγμένες χρηματοπιστωτικές αγορές και τη σημαντική στρατιωτική τους δύναμη. Η ΟΝΕ, στην παρούσα συγκυρία, δεν πληροί όλα αυτά τα κριτήρια. Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπορεί να ασκεί διευκολυντική πολιτική σε μακροπρόθεσμη βάση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημερινές προκλήσεις κρίνεται αναγκαία η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η βελτίωση της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ. Η νομισματική πολιτική απαιτεί ότι η ΕΚΤ θα υποστηρίζει τον διεθνή ρόλο του ευρώ με στόχο τη διαφύλαξη των συνθηκών ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η διαχείριση ενός παγκόσμιου νομίσματος προϋποθέτει, επίσης, την παροχή ρευστότητας σε ξένες κεντρικές τράπεζες, μέσω γραμμών ανταλλαγής (swap) και repo σε περιόδους αβεβαιότητας. Η ΕΚΤ έχει ήδη ενεργοποιήσει ορισμένα από αυτά από την έναρξη της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: Οικονομικό Δελτίο Alpha Bank

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.