Φόρμα αναζήτησης

Οι ηγέτες να κοιτάξουν πέρα από τα στενά όρια των εθνικών τους στόχων

Του Γιοχάνες Χαν*

Οι διαπραγματεύσεις για το επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισέρχονται σε αποφασιστική φάση. Αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται να πρόκειται περί τεχνικού επιπέδου συζήτησης για τον προϋπολογισμό, στην πραγματικότητα η έκβαση της συζήτησης αυτής θα καθορίσει και το τι θα μπορεί να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες της. Η Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις της τον Μάιο του 2018, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά φέτος και τη φινλανδική προεδρία να προτείνει πρόσφατα συμβιβαστική λύση. Το όλο εγχείρημα είναι αναμφισβήτητα δύσκολο. Οι θέσεις των χωρών της ΕΕ είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, με ορισμένες να ζητούν να σφίξουν τα ζωνάρια λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και άλλες να υποστηρίζουν ότι βασικοί τομείς, όπως η γεωργία και η περιφερειακή ανάπτυξη, χρειάζονται συνεχή στήριξη. Ένα σημαντικό ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι το κατά πόσον η συνεισφορά της κάθε χώρας στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα εξασφαλίσει την καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων της.

Αυτό είναι κυριολεκτικά το ερώτημα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Δεδομένου ότι στις πιθανές απαντήσεις συγκαταλέγονται η κοινή γεωργική πολιτική και το περιβάλλον, οι κοινωνικές και περιφερειακές δαπάνες, οι νέες και ενισχυμένες προτεραιότητες που ποικίλουν από την καινοτομία, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις επενδύσεις έως τη μετανάστευση, η εξωτερική δράση, η άμυνα και η ασφάλεια, είναι σαφές ότι το σχέδιο της Επιτροπής από τον Μάιο του περασμένου έτους συνιστά μια ρεαλιστική πρόταση. Θέτοντας τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε επίπεδο 1,114% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ, η πρόταση βασίζεται στην παραδοχή ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το μέλλον θα πρέπει να είναι σύγχρονος και φιλόδοξος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το χρηματοδοτικό έλλειμμα που θα προκαλέσει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ταυτόχρονα, η πρόταση αυτή επιτρέπει στην Ένωση να αντιμετωπίσει γεωπολιτικές προκλήσεις και να αναλάβει ισχυρότερο ρόλο ως παγκόσμιος παράγοντας. Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, που εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 6% κατά μέσο όρο ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία, οι εθνικές συνεισφορές οι οποίες απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού είναι, με βάση την πρόταση της Επιτροπής, κατά μέσο όρο χαμηλότερες του 1% του ΑΕΕ της ΕΕ. Πρόκειται, συνεπώς, για μια πολύ καλή συμφωνία.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Ένωση έχει λάβει σημαντικά μέτρα για τον καθορισμό του στρατηγικού της θεματολογίου και των προτεραιοτήτων της, όπως η αύξηση της δράσης για το κλίμα, η κοινωνικά δίκαιη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, η διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης, η ανταγωνιστικότητα, η προώθηση των δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, η ασφάλεια της προστασίας και η άμυνα των Ευρωπαίων πολιτών και η ανάληψη ενός ισχυρού και ενεργού ηγετικού ρόλου σε παγκόσμιο επίπεδο. Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό μέτρο: η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και διαχείριση των συνόρων της Ένωσης. Πρόκειται για δράσεις που παρέχουν σαφή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, καθώς καμία χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της αυτές τις προκλήσεις. Αυτές είναι οι δράσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι πολίτες!

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να καθοριστεί κατά τρόπο που να επιτρέπει στην ΕΕ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις αυτές στους Ευρωπαίους πολίτες. Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τις προτεραιότητες από τον προϋπολογισμό και θα πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στα έργα, διοχετεύοντας τα χρήματα εκεί και όπου χρειάζονται περισσότερο: σε αντίθετη περίπτωση πλήττεται η αξιοπιστία της ΕΕ στα μάτια των πολιτών της και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνει εξίσου υπόψη τη συνετή αξιοποίηση των κονδυλίων, η οποία αποτελεί ευθύνη προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Η συμμόρφωση και η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, που επιβεβαιώνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα πρέπει να παραμείνουν βασικός στόχος για την επόμενη γενιά πόρων της ΕΕ, με σεβασμό του κράτους δικαίου και με στάση μηδενικής ανοχής στην απάτη ως βασικές αρχές που διέπουν τις δαπάνες της ΕΕ.

Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) εξαρτάται από δύο προϋποθέσεις: τη σταθερή προσήλωση για συλλογικό όφελος το οποίο να αντισταθμίζει το υποτιθέμενο εθνικό συμφέρον και την καλή θέληση να γίνουν παραχωρήσεις και να επιτευχθεί συμβιβασμός, όπου θα διασφαλίζεται ότι η ΕΕ ως σύνολο είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των μερών της. Επείγει πλέον κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εντός αυτής της εβδομάδας οι ηγέτες της ΕΕ να κοιτάξουν πέρα από τα στενά όρια των εθνικών τους στόχων και να επικεντρωθούν σε τομείς στους οποίους η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα από κοινού για τους πολίτες και την οικονομία της και περισσότερα για το γεωπολιτικό της συμφέρον και το κλίμα σε σχέση με ό,τι μπορεί να επιτευχθεί σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη της Ένωσης ξεχωριστά. Πρόκειται για απόφαση υπέρτατης σημασίας καθώς επίσης και για τεστ θεσμικής και πολιτικής ευθύνης.

*Επιτρόπου, αρμόδιου για τον προϋπολογισμό και τη διοίκηση

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.