Φόρμα αναζήτησης

ΟΕΒ: Ζητεί ελαφρύνσεις 500 εκατ. ευρώ για τόνωση της ανάπτυξης

Στα 500 εκατ. ευρώ κοστολογεί η ΟΕΒ το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, μέσω φοροελαφρύνσεων, το οποίο έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση σε κοινό υπόμνημα με το ΚΕΒΕ και τον ΣΕΛΚ. Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας με δημοσιογράφους σχολίασε ότι αυτό το κόστος θα επιστραφεί στο κράτος μέσα σε μια τριετία μέσω της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των 9.000 θέσεων εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν.

Οι προτάσεις

Το κοινό υπόμνημα ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΛΚ προς το υπουργό Οικονομικών περιλαμβάνει εισηγήσεις που αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Οι προτάσεις περιορίζονται σε μέτρα τα οποία μπορούν να εισαχθούν αμέσως χωρίς ιδιαίτερα δύσκολες ρυθμίσεις και χωρίς σημαντική επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου.

Στο υπόμνημα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα πιο κάτω:

  • Κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.
  • Μείωση εισφοράς εργοδοτών στα Ταμεία Πλεονάζοντος Προσωπικού και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη, από 1,2% στο 0,6%. Το ταμείο πλεονασμού στις 31/12/2018 είχε αποθεματικό 447 εκατ. ευρώ.
  • Επαναφορά του ανώτατου συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων στο 30% όπως ίσχυε μέχρι το 2010.
  • Μείωση της αμυντικής εισφοράς επί των τόκων από καταθέσεις από το 30% στο 15%
  • Κατάργηση του τέλους των 350 ευρώ που καταβάλλει κάθε εταιρεία στον Εφορο Εταιρειών
  • Κατάργηση ή μείωση της λογισμένης διανομής μερισμάτων (deemed dividend distribution).

Αν και η υλοποίηση όλων των παραπάνω έχει κόστος, ο κ Αντωνίου το χαρακτήρισε δημιουργικό, αφού επιστρέφουν στο κράτος 650 εκατ. ευρώ μέσω της οικονομικής δραστηριότητας, της δημιουργίας νέων θέσεων, της μείωσης των δαπάνες των κοινωνικών ταμείων, αλλά και της μείωσης του δημόσιου χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ επειδή αυξάνεται το ΑΕΠ.

«Θεωρούμε ότι τα οφέλη που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις και την οικονομία θα είναι πολύ σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα εκτιμούμε ότι θα αυξηθούν και τα κρατικά έσοδα από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της αυξημένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών», ανέφερε ο κ. Πέτρου.

«Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας», προσέθεσε, «παρουσιάζει σημαντική βελτίωση και η ανάπτυξη τρέχει με ρυθμούς άνω του 3%, με την ανεργία να μειώνεται στο 6,5%. Πιστεύουμε ότι πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες για παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων ως αντιστάθμισμα για τις καταβολές στο ΓεΣΥ και την αύξηση των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διατηρώντας την ανταγωνιστικότητά των επιχειρήσεων μας», τόνισε.

Επιφύλαξη για τον κατώτατο μισθό

Ο Γιώργος Πέτρου μετέφερε την επιφύλαξη της ΟΕΒ για την εισαγωγή του κατώτατου μισθού.

«Παρακολουθούμε», είπε, «με προσοχή τις εξελίξεις σε σχέση με την πρόθεση της πολιτείας να θεσπίσει, υπό προϋποθέσεις, εθνικό κατώτατο μισθό για όλα τα επαγγέλματα. Η ΟΕΒ διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με αυτήν την προσπάθεια η οποία δεν πρέπει να βάλει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ή να αλλάξει τη δομή του εθνικού συστήματος εργασιακών σχέσεων, το οποίο βασίζεται πάνω στην αρχή της ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργοδοτουμένων. Οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά και αφού γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και μελέτες, περιλαμβανομένων και μελετών οικονομικού αντικτύπου».

Προσλήψεις

Σε ό,τι αφορά  τα εργασιακά, η ΟΕΒ θέτει το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και ζητά διαφοροποίηση της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, «η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας έχει φέρει στην επιφάνεια με ακόμη πιο έντονο τρόπο τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε συγκεκριμένους τομείς οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την οικονομία, όπως είναι η τουριστική βιομηχανία και η βιομηχανία/μεταποίηση. Κάποιες μορφές εργασίας δεν είναι ελκυστικές στο ντόπιο ή στο κοινοτικό εργατικό δυναμικό, κυρίως γιατί αφορούν χειρωνακτικά τεχνικά επαγγέλματα ή εργασία με το σύστημα βάρδιας, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να προσπαθούν αλλά να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η ΟΕΒ θεωρεί πως θα πρέπει να επιτραπεί η κάλυψη των αποδεδειγμένων ελλείψεων στην αγορά εργασίας με αλλοδαπούς τρίτων χωρών, περιλαμβανομένων και των αλλοδαπών φοιτητών και αιτητών ασύλου που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.