Φόρμα αναζήτησης

Τιμές – φωτιά στη φοιτητική στέγη

Η συνεχώς αυξανόμενη τάση στις τιμές των φοιτητικών κατοικιών στη Λευκωσία και τη Λεμεσό καθιστά την εύρεση στέγασης για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους μια αρκετά χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Οι φοιτητές στην Κύπρο έχουν αυξηθεί κατά 80% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εξέλιξη που ενισχύει την κυπριακή οικονομία, αλλά δημιουργεί και προβλήματα. Για τη φετινή χρονιά υπάρχουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης, αλλά σε υψηλά επίπεδα, με τις υψηλές τιμές των διαμερισμάτων που προορίζονται για φοιτητές να επηρεάζουν το σύνολο της αγοράς.

Ενδεικτικό των αυξανόμενων τιμών στα ενοίκια είναι ότι φοιτητές οι οποίοι προσπαθούν να νοικιάσουν διαμερίσματα τελειόφοιτων συμφοιτητών τους έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές σε σχέση με τις περσινές.

Η φοιτήτρια Μαρίνα Τσανάκη μεταφέρει στον «Π» την εμπειρία της από την προσπάθεια ενοικίασης δύο διαμερισμάτων στην Έγκωμη:

«Πήγαμε να δούμε δύο διαμερίσματα συμφοιτητών μας και οι ιδιοκτήτες μας είπαν ότι θα γίνει αύξηση 100 ευρώ τον μήνα, δηλαδή από 450 σε 550. Όταν ρωτήσαμε τον λόγο της αύξησης του ενοικίου, μας είπαν ότι έτσι κάνουν όλοι!», είπε η φοιτήτρια.

Το υψηλό κόστος των ενοικίων και τα προβλήματα που δημιουργεί σε όλους τους φοιτητές και τις οικογένειές τους σχολίασε στον «Π» και η φοιτήτρια Μαρία Δαγαράκη:
«Είμαστε φοιτητές και δεν μπορούμε να πληρώσουμε για ένα μικρό διαμέρισμα το υπέρογκο ποσό των 500, 600 ή και 700 ευρώ που μας ζητάνε. Ακόμα και με μία δουλειά δεν βγαίνουν τα έξοδα», τόνισε.

Σπεύστε

Η Αντωνία Αντωνίου, από το μεσιτικό γραφείο G Antoniou Real Estate Agency, δεν έκρυψε το πρόβλημα.

«Δυστυχώς», είπε στον «Π», «οι τιμές των ενοικίων για διαμερίσματα σε περιοχές όπου κατοικούν αρκετοί φοιτητές, όπως είναι η Έγκωμη, η Μακεδονίτισσα, η Αγλατζιά και τα Λατσιά είναι σχεδόν ίδιες λόγω της μεγάλης ζήτησης». Γι΄ αυτό συμβουλεύει «εάν βρεθεί διαμέρισμα στην τιμή των 450 ευρώ τον μήνα, αμέσως να το δεσμεύσεις! Δεν θα βρίσκεις άλλο!».

«Παρόλο που υπάρχει πληρότητα στα διαθέσιμα διαμερίσματα προς ενοικίαση, πρέπει αμέσως να κλείσει το διαμέρισμα που θα βρει ο φοιτητής, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε αυτές τις περιοχές», προσέθεσε η κ. Αντωνίου.

«Εξακολουθούν», προσέθεσε, «να παραμένουν αυξημένα τα ενοίκια, αλλά είναι πιο σταθερά από πέρυσι. Οι τιμές είναι παρόμοιες σε περιοχές που κατοικούν οι περισσότεροι φοιτητές, όπως είναι η Έγκωμη, η Μακεδονίτισσα, τα Λατσιά και η Αγλατζιά, με τις τιμές χαμηλότερες κατά 50 ευρώ στα ενοίκια των διαμερισμάτων στην Παλλουριώτισσα. Τα διαμερίσματα αυτά είναι σχετικά καινούργια μέχρι δεκαετίας ή δεκαπενταετίας, ενώ τα πιο πολυτελή διαμερίσματα είναι ακόμη πιο ακριβά», σημείωσε η κ. Αντωνίου.

Πρόβλημα οι συγκοινωνίες

Oι περιοχές που οι περισσότεροι φοιτητές αναζητούν διαμερίσματα προς ενοικίαση είναι η Αγλατζιά, τα Λατσιά η Παλλουριώτισσα (περιοχές κοντά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου), η Έγκωμη, η Μακεδονίτισσα (περιοχές κοντά στα δύο μεγαλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμια) και στη Λεμεσό πέριξ του ΤΕΠΑΚ.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, οι τιμές των ενοικίων των φοιτητικών διαμερισμάτων είναι αρκετά υψηλές. Συγκριτικά με τις περιοχές που αναγράφονται στον πίνακα, η Έγκωμη και η Λεμεσός έχουν τις υψηλότερες χρεώσεις ενοικίων σε σχέση με τα Λατσιά και την Παλλουριώτισσα, όπου οι τιμές των ενοικίων είναι χαμηλότερες κατά 50 ευρώ.

Φθηνά, αλλά μακριά

Φθηνότερα σπίτια υπάρχουν σε περιοχές λίγο πιο απομακρυσμένες από τα πανεπιστήμια, όμως εκεί οι φοιτητές έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της συγκοινωνίας και της μεταφοράς από το σπίτι προς το πανεπιστήμιο και αντίστροφα.

Αναμφισβήτητα, η ακρίβεια των φοιτητικών κατοικιών δεν αντιστοιχεί στην ποιότητα των παροχών που προσφέρει, αλλά στην άμεση ανάγκη των φοιτητών για στέγαση σε κοντινή απόσταση από το πανεπιστήμιο φοίτησής τους. Η άποψη των ιδιοκτητών ότι «βρίσκεσαι 5 λεπτά από το πανεπιστήμιο» είναι το βασικό επιχείρημά τους ως απάντηση στο υψηλό ενοίκιο που ζητάνε από τους φοιτητές.

Άλλωστε, το γεγονός ότι δεν υπάρχει συχνή συγκοινωνία με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη της Λευκωσίας, ενδυναμώνει το παραπάνω επιχείρημα. Τα ελάχιστα δρομολόγια, περιορισμένα σε χρόνο και προορισμούς, αναγκάζουν τους φοιτητές να ενοικιάσουν τα διαθέσιμα σπίτια που υπάρχουν σε κοντινή απόσταση από το πανεπιστήμιο στις προαναφερθείσες τιμές.

Ο χάρτης των ενοικίων σε Λευκωσία και Λεμεσό

Η Παλλιουριώτισσα είναι μια περιοχή στην οποία μέχρι πρότινος οι φοιτητές μπορούσαν να βρουν φθηνότερα διαμερίσματα σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Λευκωσίας, όπως η Έγκωμη και η Αγλατζιά. Πλέον και η περιοχή της Παλλουριώτισσας έχει αυξημένα ενοίκια, όπως μας ανέφερε η κ. Αντωνίου από το μεσιτικό γραφείο G Antoniou.

Αγλατζιά-Λατσιά

Στην περιοχή της Αγλατζιάς και των Λατσιών ένα στούντιο κοστίζει από 300 – 400 ευρώ τον μήνα, ένα μονάρι κοστίζει από 400 – 450 ευρώ και ένα δυάρι διαμέρισμα κοστίζει από 480 με 500 ευρώ.

Έγκωμη – Μακεδονίτισσα

Στην περιοχή της Έγκωμης και της Μακεδονίτισσας, όπου λειτουργούν τα δύο μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, οι τιμές αγγίζουν τα ύψη. Συγκεκριμένα, ένα στούντιο κοστίζει 500 ευρώ, ένα μονάρι διαμέρισμα κοστίζει 600 και ένα δυάρι 700 ευρώ μηνιαίως.

Στην Έγκωμη ενοικιάζονται τα πιο ακριβά φοιτητικά διαμερίσματα λόγω των ιδιωτικών πανεπιστημίων που υπάρχουν στην περιοχή, όμως πλέον σύμφωνα με την κ. Αντωνίου «δυστυχώς τα ενοίκια αυξάνονται και στην Αγλατζιά και τα Λατσιά, λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών». «Η Παλλουριώτισσα αποτελεί μια πιο οικονομική λύση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας, με μία όμως μικρή διαφορά τον μήνα γύρω στα 50 ευρώ λιγότερο», πρόσθεσε.

Λεμεσός

Τα διαμερίσματα που βρίσκονται κοντά στο ΤΕΠΑΚ στις περιοχές Βασιλείου Μακεδόνος και Τριών Ιεραρχών στη Λεμεσό έχουν εξίσου υψηλό ενοίκιο. Το ΤΕΠΑΚ συνεργάζεται με ορισμένους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων τα οποία έχουν επισκεφθεί υπεύθυνα άτομα που εργάζονται στο γραφείο στέγασης και εγκρίνονται προς ενοικίαση. Συγκεκριμένα, ένα στούντιο κοστίζει ανά μήνα από 380 ευρώ έως 450 ευρώ, ένα μονάρι 500 ευρώ και ένα δυάρι 600 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και εξωτερικοί συνεργάτες – ιδιώτες που διαθέτουν δικά τους διαμερίσματα προς ενοικίαση σε φοιτητές με χρέωση 600 ευρώ και 700 ευρώ τον μήνα το μονάρι και το δυάρι αντίστοιχα.

Ιδιωτικές εστίες

Οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες αποτελούν μια εξίσου ακριβή επιλογή στέγασης για τους φοιτητές. Βρίσκονται και αυτές σε πολύ κοντινή απόσταση από το κάθε πανεπιστήμιο και οι τιμές των δωματίων παρουσιάζουν μια αυξητική τάση. Οι χρεώσεις των δωματίων στις ιδιωτικές εστίες στη Λευκωσία κυμαίνονται από 450 έως 700 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον τύπο του δωματίου, συμπεριλαμβανομένων των πάγιων χρεώσεων.

H οικονομικότερη λύση για τους φοιτητές αποτελεί η παραμονή στις δημόσιες εστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία και του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό. Οι φοιτητές επιλέγονται με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Οι τιμές κυμαίνονται, αρχικά, από 150 ευρώ και από 180 ευρώ ως ελάχιστη μηνιαία χρέωση για δωμάτιο με κοινόχρηστη κουζίνα, στη Λευκωσία και Λεμεσό, αντίστοιχα.