POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου στον «Π»: Εξαντλούνται οι αντοχές της οικονομίαςΟ νέος πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου περιγράφει με γλαφυρότητα στον «Π» τις συνθήκες που επικρατούν στο επιχειρείν μετά από εννέα μήνες λήψης μέτρων κατά της πανδημίας και τονίζει την ανάγκη ουσιαστικής κρατικής αρωγής, ειδικά μετά την επιβολή των νέων περιορισμών. Ο κ. Αντωνίου χαρακτηρίζει σημαντική τη συμβολή των κρατικών σχεδίων στήριξης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ εύθραυστη. Ζητεί μέσω του «Π» και την επαναφορά του νομοσχεδίου για παροχή κρατικών εγγυήσεων για επιχειρηματικά δάνεια.

 

Η οικονομία μπαίνει από τη Δευτέρα σε μια νέα περίοδο απαγορεύσεων. Οι επιχειρήσεις έχουν αντοχές; 

Οι νέοι περιορισμοί είναι εξαιρετικά επώδυνοι για την πραγματική οικονομία. Μια οικονομία της οποίας οι αντοχές εξαντλούνται και πολύ δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει. Προφανώς τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης δεν επαρκούν πλέον για να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις και να επανεκκινήσουν όταν αρχίσουν σταδιακά οι περιορισμοί να αίρονται. Επιβάλλεται η στήριξη των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων με κρατικά μέσα. Πρέπει να πω ότι η ΟΕΒ με τους συνδέσμους της που δραστηριοποιούνται στους πιο πληγέντες κλάδους έχει συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαμορφωθούν αποτελεσματικά σχέδια (σ.σ. τα σχέδια αυτά αναμενόταν ότι θα δημοσιοποιούντο χθες Σαββάτο από τον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Εργασίας).

 

Η ζημιά που έχουν υποστεί οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι διαχειρίσιμη; Φοβάστε ένα κύμα λουκέτων και απολύσεων σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, η εστίαση και φυσικά ο τουρισμός που έχουν δεχθεί και το πιο βαρύ πλήγμα;

Κάποιοι τομείς έχουν πληγεί λιγότερο και άλλοι περισσότερο από την πανδημία. Όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν επηρεαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό ο τουρισμός και όλα τα άλλα συναφή επαγγέλματα που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία, καθώς και τα επαγγέλματα που απαιτούν τη φυσική παρουσία του πελάτη, όπως το λιανικό εμπόριο. Το μεγαλύτερο πλήγμα όμως, κατά την άποψή μου, έχει δεχθεί η εστίαση. Πολύ φοβάμαι ότι σε αυτό τον τομέα χωρίς συγκεκριμένη στήριξη από το κράτος μεγάλες εταιρείες εστίασης αλλά και πολλές μικρομεσαίες μονάδες δεν θα αντεπεξέλθουν και πολλά άτομα θα βρεθούν χωρίς εργασία.

Μέχρι στιγμής, με τη σημαντική συμβολή των κρατικών σχεδίων στήριξης, η κατάσταση είναι μεν διαχειρίσιμη αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ εύθραυστη. Πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη στα όριά τους. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και δυστυχώς ο χρόνος κυλά εναντίον μας. Αισιοδοξούμε ότι με την απαιτούμενη κατανόηση και υπομονή θα επιτύχουμε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι να ξεπεράσουμε οριστικά την πανδημία.

 

Με τη νέα χρονιά εκπνέει το μέτρο της αναστολής δόσεων δανείων. Πρακτικά τα μόνα σχέδια που είναι σε ισχύ είναι αυτά του Υπουργείου Εργασίας. Αρκούν; Να σημειώσω ότι οι περιορισμοί, τελικά, έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια.

Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο μια μεγάλη μερίδα των κυπριακών επιχειρήσεων είτε υπολειτουργεί είτε αδρανεί πλήρως και έχει ενταχθεί στα κρατικά σχέδια στήριξης της απασχόλησης. Είμαστε ικανοποιημένοι για τη γρήγορη εφαρμογή των σχεδίων από την κυβέρνηση αφού συνέβαλαν τα μέγιστα στη συγκράτηση της ανεργίας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Χωρίς τα μέτρα αυτά η ανεργία θα παρουσίαζε τραγική εικόνα.

Εντούτοις, κανένα σχέδιο στήριξης δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει την πραγματική οικονομική δραστηριότητα και τον πραγματικό κύκλο που προκύπτει μέσα σε μια υγιή οικονομία.

Για πολλές επιχειρήσεις το μέτρο της αναστολής δόσεων δανείων ήταν μια σημαντική ανάσα στον βραχνά των μηνιαίων εξόδων. Ελπίζουμε να εξευρεθούν οι τρόποι για συνέχιση του μέτρου αυτού ή να υπάρξουν άλλα αντισταθμιστικά μέτρα που να μην στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις που πασκίζουν να κρατηθούν στη ζωή.

Αυτό το οποίο σίγουρα θα βοηθήσει άμεσα τις επιχειρήσεις είναι η επαναφορά του νομοσχεδίου για παροχή κρατικών εγγυήσεων για επιχειρηματικά δάνεια, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η γρήγορη και φθηνή πρόσβαση στην αναγκαία όσο ποτέ προηγουμένως ρευστότητα.

Όπως έχω ήδη αναφέρει, η ΟΕΒ αφουγκραζόμενη τον επιχειρηματικό κόσμο, υποβάλλει συνεχώς εισηγήσεις για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στη μετά COVID-19 εποχή. Ένα τέτοιο πολύ πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί υπόμνημά μας που στάλθηκε στον υπουργό Οικονομικών με ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις αναφορικά με καταβολή εφάπαξ χορηγίας σε επιχειρήσεις για κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους δαπανών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

 

Προτεραιότητα τα εμβόλια

Όλες οι προβλέψεις αναφέρουν ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης. Πότε βλέπετε τα πράγματα να κινούνται προς την κανονικότητα;

Με ικανοποίηση είδαμε λίγο πριν το τέλος του 2020 την άφιξη των πρώτων εμβολίων στην Κύπρο και την έναρξη εμβολιασμών σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι η παραγωγή εμβολίων και η διανομή τους στον παγκόσμιο πληθυσμό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για τον χρόνο που παίρνει η διαδικασία αυτή. Παράκλησή μας προς την πολιτεία είναι η εξασφάλιση του αναγκαίου αριθμού εμβολίων από οποιανδήποτε πηγή, για εμβολιασμό του πληθυσμού αν είναι δυνατόν εντός του πρώτου τετραμήνου του 2021, ώστε να διασωθεί η τουριστική χρονιά.

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι αναγκαίο να δοθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν απευθείας από το εξωτερικό εμβόλια για εμβολιασμό του προσωπικού τους με δικά τους έξοδα και με εμβόλια που δεν θα τα στερήσουμε από αυτά που θα έχει το κράτος για τον γενικό πληθυσμό.

Ευχή μας είναι να ασθενήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας και ταυτόχρονα να αντέξουμε το οικονομικό βάρος μέχρι να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση στις νοσηλευτικές μονάδες και στο τέλος η ανοσία ενός μεγάλου μέρος του πληθυσμού.

Παράλληλα όμως αντιλαμβανόμαστε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας που προκάλεσε ο ιός είναι η ελαχιστοποίηση των προσωπικών επαφών του καθενός από εμάς, γι’ αυτό και τα μέτρα που λαμβάνονται περιορίζουν τις μετακινήσεις, τις επισκέψεις, τις προσωπικές συναντήσεις και κάθε είδους συνάθροιση ανθρώπων. Ταυτόχρονα όμως το κράτος οφείλει να αξιολογεί την όλη εικόνα σφαιρικά και σε βάθος χρόνου και να παίρνει τις βέλτιστες αποφάσεις.

Με την εφαρμογή λοιπόν ενός καλά σχεδιασμένου προγράμματος εμβολιασμού ευελπιστούμε ότι μόλις αρθεί το εμπόδιο των μετακινήσεων η οικονομία θα τεθεί, πιθανώς γύρω στα μέσα του 2021, σε τροχιά ανάκαμψης και η κοινωνία θα επανέλθει στην κανονικότητά της, όμως μέσα σε μια νέα πραγματικότητα. Οι συνήθειες και η ψυχολογική απελευθέρωση των καταναλωτών θα πάρουν πιθανώς μέχρι και τα μέσα του 2022 προτού μπούμε για τα καλά σε πορεία ανάπτυξης.

 

Ύψιστη προτεραιότητα η μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας

Διεκδικήσατε την προεδρία της ΟΕΒ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το κυπριακό επιχειρείν. Ποια είναι η άμεση προτεραιότητά σας;

Το κυπριακό επιχειρείν αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες και είναι προφανές ότι άμεσος στόχος και ύψιστη προτεραιότητά μας θα είναι η μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας στις επιχειρήσεις και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας για επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα.

Όπως γνωρίζετε τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί σε πολλές οικονομικές δραστηριότητες κατά το 2020 είναι συντριπτικά και ο κίνδυνος οριστικού κλεισίματος είναι ορατός για αρκετές επιχειρήσεις. Η αβεβαιότητα αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, γι’ αυτό η πολιτεία οφείλει να συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις με διάφορα μέτρα, κίνητρα και διευκολύνσεις. Η ΟΕΒ θα συνεχίσει να αναλύει όλα τα δεδομένα και να υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις στην εκτελεστική εξουσία σε όλα τα πεδία και σε όλα τα επίπεδα, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια.

Οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι αρκετές και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι μερικές από αυτές προϋπήρχαν της πανδημίας. Παρ’ όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες, οι στόχοι της ΟΕΒ παραμένουν σταθεροί και αφορούν την ενίσχυση του επιχειρείν, την υλοποίηση των εξαγγελθεισών μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων. Ειδικότερα, πρέπει να βελτιώσουμε βασικές παθογένειες της οικονομίας μας με σημαντικότερες τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα για να καταστεί για τον κάθε πολίτη και επιχείρηση πιο υποβοηθητικός, πιο αποτελεσματικός και πιο παραγωγικός. Ταυτόχρονα θα προωθήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας.

Σας προβληματίζει η ένταση στο πολιτικό σκηνικό σε μια χρονιά εκλογική; Έχουμε, για παράδειγμα, μπροστά μας τη διαδικασία εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια ανάκαμψης;

Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, το 2021 είναι εκλογική χρονιά για τον τόπο μας και για άλλη μία φορά οι προεκλογικές αντιπαλότητες στο πολιτικό μέτωπο προκαλούν περιπλοκές στην οικονομία. Πρόσφατα είχαμε την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού από τη Βουλή, ενώ τώρα κινδυνεύει με καθυστέρηση ακόμα και η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε κομβικό σημείο και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια ανάκαμψης ούτε σε οποιαδήποτε άλλη βοήθεια μας προσφερθεί από την ΕΕ.

Το λιγότερο που απαιτούν οι επιχειρήσεις από τις πολιτικές δυνάμεις είναι να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της στιγμής και να συνδράμουν για την εξομάλυνση της κατάστασης.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.