Φόρμα αναζήτησης

Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών

Το καλό σενάριο σε όσα πρωτόγνωρα βιώνει η πραγματική οικονομία στην Κύπρο, αλλά και το σύνολο της ευρωζώνης, είναι στα τέλη Απριλίου τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού να έχουν αποδώσει και η διάδοση να τερματιστεί. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι το σενάριο αυτό θα επαληθευτεί και το κακό σενάριο που προβάλλει και στην Κύπρο είναι μια μαζική στάση πληρωμών. Αυτή τη στάση πληρωμών προσπαθούν να προλάβουν όλες οι χώρες και οι κεντρικές τράπεζες.

Στην Κύπρο έχουμε μια πρόσθετη δυσκολία λόγω της υπερχρεώσης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του κράτους. Στον ιδιωτικό τομέα η υπερχρέωση που χαρακτηρίζει την κυπριακή οικονομία δεν φαίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Η κρίση, όμως, μια κρίση που χτυπά τη ρευστότητα της οικονομίας βρήκε τις κυπριακές επιχειρήσεις με περιορισμένες δυνατότητες διαχείρισης της ρευστότητάς τους. Χωρίς τον καθημερινό τζίρο τα ταμεία είναι άδεια. Έχει προηγηθεί μια μακρά περίοδος αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων, κληρονομιά της κρίσης του 2013, και για έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων σημαντικό μέρος των εσόδων τους κατευθύνεται στην αποπληρωμή δανείων.

 

Η στήριξη

Το πρώτο πακέτο μέτρων και δράσεων που ανακοίνωσαν κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας. Ο σχεδιασμός έχει ως στόχο να γεμίσει με ρευστό τις επιχειρήσεις ώστε να συνεχίσουν να πληρώνουν μισθούς, ενοίκια, λειτουργικά έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές, προμηθευτές. Δηλαδή σε αυτή τη βραχυχρόνια περίοδο (πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι μόνιμη) είναι να μην σπάσει η αλυσίδα πληρωμών.

Ειδικά η καθοδήγηση της Κεντρικής Τράπεζας, με την απελευθέρωση κεφαλαίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ, επιτρέπει να βγει στην αγορά η πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών.

Ενισχυτικά, για τη διοχέτευση της ρευστότητας των τραπεζών στην πραγματική οικονομία αναμένεται να λειτουργήσει το σχέδιο κρατικής στήριξης που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών, με το κράτος να αναλαμβάνει μέρος του ρίσκου και του κόστους.

Ουσιαστική παράμετρος των κυβερνητικών μέτρων είναι και η κάλυψη (από σχέδια του Υπουργείου Εργασίας) μέρους του μισθολογικού κόστους, μέχρι το τέλος Απριλίου σε πρώτη φάση, στις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις. Η αποτελεσματικότητά του θα φανεί στην πράξη, καθώς η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη.

 

Τα επόμενα βήματα

Αν και η Κύπρος ανακοίνωσε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης στην ευρωζώνη, αυτό τελικά μπορεί να αποδειχθεί μικρό, καθώς δεν έχει αποτυπωθεί -και δεν μπορεί να γίνει τώρα- το μέγεθος της ύφεσης και της απώλειας σε οικονομική δραστηριότητα και σε εθνικό εισόδημα.

Αυτό το μήνυμα έρχεται και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενημερώνοντας την πολιτική ηγεσία την Πέμπτη, επανέλαβε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που υλοποιεί η Κύπρος είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, αλλά παρακάλεσε τα κόμματα να μην υποβάλουν προτάσεις που θα αυξάνουν το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων. Ο κ. Πετρίδης τόνισε την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν με έξυπνο τρόπο τα εργαλεία που είναι στη διάθεση του κράτους, λαμβάνοντας υπόψη και τον ισχυρό βαθμό αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την εξέλιξη της κρίσης.

Ενισχυτικά στους χειρισμούς της κυβέρνησης λειτουργεί το γεγονός ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Ένωσης. Η βούληση για αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι δεδομένη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων ώστε τα κράτη μέλη της ΕΕ να μπορούν στηρίξουν περαιτέρω την οικονομία. Το πλαίσιο παρέχει και διασφαλίσεις για τις τράπεζες που διοχετεύουν τις κρατικές ενισχύσεις στην πραγματική οικονομία.

Ουσιαστική, για τους χειρισμούς το επόμενο διάστημα, είναι και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με το πακέτο των 750 δισ. ευρώ θα διευκολυνθεί και μια ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου στις αγορές.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.