Φόρμα αναζήτησης

Τα πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας

Η νομοθεσία για τη σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας δημιουργεί δύο βασικές κατηγορίες παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, για τις οποίες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα. Επίσης, εισάγεται ρήτρα για την εφαρμογή της αρχής αναλογικότητας στους ελέγχους (να μην επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και κλάδους), ενώ θα πρέπει να εφαρμόζεται το Εγχειρίδιο Επιθεωρητή.

Ποινή 500 ευρώ

Σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου στο οποίο συμφώνησαν Υπουργείο Εργασίας, εργοδότες και συντεχνίες με πρόστιμο 500 ευρώ τιμωρούνται οι παραβάσεις των νομοθεσιών:

 • Άρθρα 4 και 4Α του περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμου (απαγόρευση τερματισμού απασχόλησης).
 • Άρθρα 5, 8 μέχρι 13 και 15 μέχρι 17 του περί Προστασίας των Νέων κατά την Απασχόληση Νόμου (ώρες απασχόλησης και ανάπαυσης παιδιών, ημερήσια ανάπαυση παιδιών, εβδομαδιαία ανάπαυση παιδιών, περιορισμοί στην απασχόληση παιδιών τη νύκτα, απαγόρευση απασχόλησης στο πλανόδιο εμπόριο, περιορισμοί στην απασχόληση εφήβων τη νύκτα, χρονικά όρια απασχόλησης των εφήβων, ωρες ανάπαυσης – διάλειμμα, ημερήσια ανάπαυση εφήβων, εβδομαδιαία ανάπαυση εφήβων).
 • Άρθρο 17 του περί Γονικής Άδειας και Άδειας για Λόγους Ανωτέρας Βίας Νόμου (απαγόρευση τερματισμού απασχόλησης -διακοπή απασχόλησης).
 • Άρθρο 13Δ του περί Εργοδοτουμένων με Μερική Απασχόληση (Απαγόρευση Δυσμενούς Μεταχείρισης) Νόμου (υποχρέωση παροχής πληροφοριών στον
  επιθεωρητή).
 • Άρθρο 5Α του περί Εργοδοτουμένων εις Κέντρα Αναψυχής (Όροι Υπηρεσίας) Νόμου (παρεμπόδιση επιθεώρησης, μη παροχή στοιχείων).
 • Άρθρο 14 του περί Ίσης Αμοιβής μεταξύ Ανδρών και Γυναικών για την Ίδια Εργασία ή για Εργασία Ίσης Αξίας Νόμου (υποχρέωση παροχής πληροφοριών κατά τον έλεγχο).
 • Άρθρα 8, 10 μέχρι 16 και 18 του περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμου (υποχρέωση παροχής πληροφοριών στον επιθεωρητή, τήρηση 8ωρου, συνήθεις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας υπαλλήλου καταστήματος, ημερήσια και εβδομαδιαία ανάπαυση, διάλειμμα, συνεχές ημερήσιο ωράριο εργασίας, ελεύθερα πρωινά ή απογεύματα, αργίες υπαλλήλων καταστημάτων).

Ποινή 250 ευρώ

Με πρόστιμο 250 ευρώ, το οποίο αυξάνεται σε 500 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, τιμωρούνται οι παραβάσεις των νομοθεσιών:

 • Άρθρα 4 μέχρι 6 του περί Ενημέρωσης του Εργοδοτουμένου από τον Εργοδότη για τους Όρους που διέπουν τη Σύμβαση ή τη Σχέση Εργασίας Νόμου (υποχρέωση ενημέρωσης, τρόπος ενημέρωσης και χρόνος ενημέρωσης).
 • Κανονισμός 7 των περί Εργοδοτουμένων εις Ξενοδοχεία (Οροι Υπηρεσίας) Κανονισμών (ωράριο, υπερωρίες και υπερωριακή αμοιβή).
 • Άρθρα 3 και 12 του περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Νόμου (Ορισμός Κατώτατου μισθού, τήρηση μητρώου μισθών).
 • Άρθρα 3 μέχρι 12 του περί Προστασίας των Μισθών Νόμου (τρόπος πληρωμής μισθών, πληρωμή μισθών σε είδος, αμεσότητα πληρωμής μισθών, ελευθερία διάθεσης του μισθού, απαγόρευση εξάσκησης πιέσεων για χρήση καταστημάτων του εργοδότη, τόπος και χρόνος πληρωμής των μισθών, συχνότητα πληρωμής των μισθών, αποκοπές από το μισθό, απαγόρευση εκχώρησης μισθών, εκτός σε ορισμένες περιπτώσεις, υποχρέωση τήρησης στοιχείων και αρχείων).

Οροφή

Το συνολικό ποσό προστίμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ σε κάθε περίπτωση ολοκλήρωσης επιθεώρησης και έκδοσης πράξης επιβολής προστίμου, εκτός στις περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης παράβασης. Στην τελευταία περίπτωση το συνολικό ποσό προστίμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Η επιχείρηση έχει προθεσμία 15 εργάσιμων ημερών για να αμφισβητήσει, με τα απαραίτητα στοιχεία, την παράβαση. Ακολούθως, εκδίδεται Πράξη Επιβολής Προστίμου, η οποία πρέπει να πληρωθεί εντός 30 ημερών από την επίδοσή της. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του, αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Η επιπρόσθετη αύξηση δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το διπλάσιο του διοικητικού προστίμου που έχει επιβληθεί.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.