Φόρμα αναζήτησης

Νότα αισιοδοξίας – Βελτίωση για το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο

Τον Ιούνιο 2020,το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 2,3 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο. Η άνοδος του ΔΟΣ προήλθε από τη διαμόρφωση λιγότερο αρνητικού κλίματος σε όλους τους τομείς, εκτός των κατασκευών, καθώς και από βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.Στις υπηρεσίες, παρά την περαιτέρω επιδείνωση των αξιολογήσεων για την τρέχουσα κατάσταση, το κλίμα βελτιώθηκε οριακά λόγω λιγότερο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.
Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα σημείωσε άνοδο ως αποτέλεσμα ευνοϊκότερων αξιολογήσεων για τα τρέχοντα επίπεδα των αποθεμάτων και λιγότερο αρνητικών εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου. Στη μεταποίηση οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν λιγότερο δυσμενώς τα τρέχοντα επίπεδα των παραγγελιών τους και αναθεώρησαν σημαντικά προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου, οδηγώντας σε καλυτέρευση του κλίματος.
Στις κατασκευές το κλίμα παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα Μαΐου, αφού οι δυσμενέστερες αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα αντισταθμίστηκαν από θετικότερες εκτιμήσεις για τη μελλοντική απασχόληση στον τομέα.
Οι καταναλωτές τον Ιούνιο αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους σχετικά με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα, και εμφανίστηκαν λιγότερο συγκρατημένοι σχετικά με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές.Αν και οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών σημείωσαν βελτίωση τον Ιούνιο, η αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς και στα νοικοκυριά καταγράφηκε αυξημένη συγκριτικά με παρόμοια περίοδο το 2019. Η αβεβαιότητα ανάμεσα σε επιχειρήσεις στις υπηρεσίες και καταναλωτές σημείωσε περαιτέρω αύξηση συγκριτικά με τον Μάιο. Ιδιαίτερα αυξημένη αβεβαιότητα παρατηρήθηκε σε υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό, καθώς και σε ομάδες καταναλωτών χαμηλότερου εισοδήματος και εκπαίδευσης/εξειδίκευσης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.