Φόρμα αναζήτησης

Νέο μοντέλο ανάπτυξης

Με στόχο να μην μείνει στα συρτάρια, αλλά να προσφέρει ένα υλοποιήσιμο πλάνο δράσης για την κυπριακή οικονομία με ορίζοντα 15ετιας, ξεκινά η εκτέλεση του έργου «Μακροπρόθεσμη Οικονομική Στρατηγική για την Κύπρο – στοχεύοντας σε βιώσιμη ανάπτυξη και διεθνή ανταγωνιστικότητα».

To έργο αποτελεί εισήγηση του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας (ΣΟΑΚ) προς την κυβέρνηση, η οποία έγινε αποδεκτή και υλοποιείται με χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκπόνηση της στρατηγικής αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 22 μήνες (δεύτερο εξάμηνο του 2021) από την PWC, η οποία έχει αναλάβει το έργο μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία που έτρεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα υπάρξουν και ενδιάμεσα παραδοτέα, όπως η ανάλυση των αδυναμιών και προοπτικών για την οικονομία, τα σενάρια για πιθανά μοντέλα ανάπτυξης και το αποτέλεσμα των συζητήσεων και διαβουλεύσεων.

«Το στοίχημα για το συμβούλιο είναι η χάραξη στρατηγικής, αλλά και σχεδίων δράσης για την υλοποίησή της που δεν θα μείνουν στα συρτάρια, αλλά θα υιοθετηθούν από τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις και θα αγκαλιαστούν από την κοινωνία και θα εφαρμοστούν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΟΑΚ Τάκης Κληρίδης στην παρουσίαση, χθες, του έργου.

Ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε αναγκαία την ύπαρξη μιας Εθνικής Στρατηγικής μακράς πνοής, καθώς παρά την ευρωστία των δημόσιων οικονομικών και την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, εξακολουθούν να υφίστανται αρκετές και σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες που επηρεάζουν τις προοπτικές της οικονομίας.
«Μπορεί να μην συμφωνούμε για το τι πρέπει να γίνει αύριο ή για κάτι που δεν μας αρέσει σήμερα, αλλά σε μακροχρόνιο ορίζοντα όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε για το πού πρέπει να καταλήξουμε: η οικονομία μας να βιώνει ανάπτυξη που να είναι βιώσιμη και βιώσιμη σημαίνει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κραδασμούς από το εξωτερικό, αφού μια μικρή ανοικτή οικονομία όπως είναι η κυπριακή πάντα θα έχει αυτόν τον κίνδυνο και άρα πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της καθοδηγητικής επιτροπής του έργου και μέλος του ΣΟΑΚ Ανδρέας Ασσιώτης

Ο Φίλιππος Σώσειλος επικεφαλής των επιχειρησιακών συμβουλευτικών υπηρεσιών της PwC σημείωσε από την πλευρά του ότι για να μπορέσει η οποιαδήποτε στρατηγική να έχει τη δυνατότητα υλοποίησης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο απαιτούνται θεσμικές, διοικητικές και άλλες μεταρρυθμίσεις.

Σημαντική επιδίωξη του έργου είναι η αναγνώριση και αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που εντοπίζονται στην κυπριακή οικονομία και η διαμόρφωση προτάσεων για παροχή των απαραίτητων κινήτρων αλλά και ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος προς τον ιδιωτικό τομέα, για την προαγωγή των κατάλληλων παραγωγικών επενδύσεων. Η νέα στρατηγική θα αντανακλά το όραμα για το μέλλον και δεν θα είναι ένα θεωρητικό έγγραφο, αλλά μια υλοποιήσιμη πρόταση και θα συνοδεύεται από πρακτικά εφαρμόσιμα σχέδια δράσης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.