Φόρμα αναζήτησης

Νέο χτύπημα από Moody’s

Ο  οίκος Moody’s υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας στη βαθμίδα «Β1» από «Ba3», διατηρώντας παράλληλα «αρνητική» προοπτική. Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη της Moody’s ότι συνεχίζουν να αυξάνονται οι κίνδυνοι στο ισοζύγιο πληρωμών και, μαζί τους, ο κίνδυνος μιας χρεωκοπίας. Τα συναλλαγματικά αποθέματα παραμένουν αδύναμα και αναμένεται περαιτέρω αποδυνάμωση, ενώ η Τουρκία παραμένει ευάλωτη σε μια μακρά περίοδο οξείας οικονομικής και δημοσιονομικής αστάθειας, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος. Προσθέτει επίσης ότι δεν είναι βέβαιη η βούληση της τουρκικής κυβέρνησης να υλοποιήσει πολιτικές που θα διατηρήσουν την εμπιστοσύνη εξωτερικών επενδυτών στην οικονομία με την αντιμετώπιση των αδυναμιών. Τα περισσότερα μέτρα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για το τραπεζικό σύστημα, εξακολουθούν να έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και υποβαθμίζουν την αντοχή της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος σε εξωτερικές πιέσεις, προσθέτει η Moody’s. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο ο οίκος Moody’s είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε Ba3 –τρεις βαθμίδες στην κατηγορία junk (σκουπίδια).

Σε μια πρώτη αντίδραση, το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι η υποβάθμιση από τους Moody’s δεν συμβαδίζει με τους οικονομικούς δείκτες της χώρας.

«Η απόφαση δεν συμβαδίζει με τους βασικούς δείκτες της τουρκικής οικονομίας και ως εκ τούτου εγείρει ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της ανάλυσης του οργανισμού», τονίζεται συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε οξύτατη αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον, με αφορμή την πρόθεσή της να προχωρήσει στην προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων, εφόσον η Τουρκία παραλάβει τελικά τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα. Μεταξύ των κυρώσεων περιλαμβάνεται και η αποχώρηση της Άγκυρας από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.