Φόρμα αναζήτησης

Νέες προβλέψεις Κομισιόν, ύφεση 7,75% το 2020 στην Κύπρο

Την εκτίμηση πως η κυπριακή οικονομία θα καταγράψει ύφεση 7,75% το 2020 και θα ανακάμψει εν μέρει με ρυθμό 5,25% το 2021 διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αναθεωρημένες θερινές εκτιμήσεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Η πρόβλεψη είναι ελαφρά δυσμενέστερη από το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προβλέπει ύφεση γύρω στο -7% και ανάκαμψη 6% το 2021.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι “η Κύπρος βρισκόταν σε σταθερή πορεία ανάπτυξης πριν από το παγκόσμιο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού Η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού που ακολούθησαν άλλαξαν δραματικά την εικόνα”.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά, 0,8% (από έτος σε έτος), αντικατοπτρίζοντας μια σημαντική μείωση της εξωτερικής ζήτησης αγαθών και τουρισμού. Το οικονομικό κλίμα και οι προσδοκίες στις υπηρεσίες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρά τη μικρή βελτίωση τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 7,75% το 2020 και να ανακάμψει εν μέρει το 2021 κατά 5,25%. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις, ιδίως σε εξοπλισμό, αναμένεται να μειωθούν σημαντικά. Τα μέτρα τόνωσης που υιοθετούνται αναμένεται να υποστηρίξουν την απασχόληση και τα εισοδήματα των νοικοκυριών και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν και να διατηρήσουν την παραγωγική τους ικανότητά, μειώνοντας έτσι κάπως τον σοβαρό αντίκτυπο στην εγχώρια ζήτηση.

Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στην έντονη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης. Η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι σημαντικά αρνητική το 2020 και να γίνει θετική το 2021, αν και δεν ανακάμπτει πλήρως στα προ-πανδημικά επίπεδα. Οι αρνητικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι σημαντικοί.

Ο τουρισμός
Ο τουρισμός, ο κύριος πυλώνας της οικονομίας της Κύπρου, έχει επηρεαστεί σοβαρά. Η πανδημία COVID-19 αναμένεται να μειώσει σημαντικά τη διεθνή ζήτηση για τουρισμό. Οι αφίξεις και τα έσοδα των τουριστών μειώθηκαν κατά 46,5% και 52,4%, αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του 2020 (από έτος σε έτος).

Οι περιορισμοί στα ταξίδια που ισχύουν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, είχαν σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα. Ακόμα κι αν η αναμενόμενη σταδιακή ανάκαμψη ξεκινήσει τον Ιούλιο, τα έσοδα από τον τουρισμό θα μπορούσαν να κυμαίνονται γύρω στο 25% του επιπέδου του προηγούμενου έτους.
Η περαιτέρω παράταση των ταξιδιωτικών περιορισμών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία –κυριότερες τουριστικές αγορές της Κύπρου– θα μπορούσε να έχει ισχυρό αρνητικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, η απότομη αύξηση της ανεργίας στις υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό και ο αυξημένος κίνδυνος πτωχεύσεων δεν σηματοδοτούν καλά την ανάκαμψη το 2021.

Ο πληθωρισμός
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι ο βασικός πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί από 0,5% το 2019 σε -0,5% το 2020, λόγω των χαμηλότερων τιμών για ενέργεια, μεταποιημένα τρόφιμα και υπηρεσίες. Ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να γίνει θετικός και πάλι το 2021, στο 0,8%, αντικατοπτρίζοντας την ανάκαμψη των τιμών και των υπηρεσιών ενέργειας. Ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί κατά 0,2% το 2020 και να αυξηθεί μετρίως το 2021.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.