POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Νέα δρακόντεια μέτρα από την Επιτροπή ΚεφαλαιαγοράςΠρόσθετα μέτρα περιορισμών στην προώθηση, διανομή και πώληση πολύπλοκων χρηματοοικονομικών προϊόντων (CFDs) σε ιδιώτες μη θεσμικούς επενδυτές προωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πρακτικά με τους νέους κανόνες, οι οποίοι έγιναν γνωστοί μέσα από έγγραφο διαβούλευσης το οποίο κυκλοφόρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κλείνουν και τα τελευταία “παράθυρα” έκθεσης ιδιωτών σε υπερβολικό κίνδυνο.

Τα CFDs, τα Συμβόλαια επί της Διαφοράς επιτρέπουν συναλλαγές σε διεθνείς Χρηματιστηριακούς Δείκτες, Πετρέλαιο και Πολύτιμα Μέταλλα. Πρόκειται για εξειδικευμένα Over The Counter (OTC- εκτός χρηματιστηρίου) χρηματοοικονομικά προϊόντα που επιτρέπουν στον επενδυτή να πάρει εύκολα θέσεις στην αγορά μέσα από μια ευρεία γκάμα διαφορετικών αγορών.

Η εν λόγω αγορά επενδυτικών προϊόντων χάρη στην τεχνολογία έγινε προσιτή και προσβάσιμη σε όλους. Γνώρισε άνθιση, αλλά οδήγησε και σε σημαντικές απώλειες ιδιωτών επενδυτών. Η δυνατότητα υψηλής μόχλευσης (σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνοντας το 1: 500) και η παροχή κινήτρων, υπό μορφή μπόνους, εξέθεσαν ιδιώτες σε υπερβολικό κίνδυνο.

«Διαπιστώθηκε ότι οι επενδυτές ήταν πιθανό να υποτιμήσουν τους σχετικούς κινδύνους», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «μετά από στενή παρακολούθηση του κλάδου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέσω ενός ειδικού σχεδίου εποπτείας που ξεκίνησε το 2015 και στοχεύει στον εντοπισμό κακής συμπεριφοράς από Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) – πολλές εκ των οποίων παρείχαν υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ-  η ΕΚ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις σε ρυθμιζόμενες οντότητες που διαπιστώθηκε ότι δεν συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία και ανακλήθηκαν άδειες συναλλαγών σε CFD. Εκτός από τα μέτρα επιβολής του νόμου, η ΕΚ εισήγαγε πρόσθετες απαιτήσεις από το 2017. Αυτές περιλάμβαναν την επιβολή ενός προκαθορισμένου ορίου μόχλευσης 1: 50 για όλους τους μη επαγγελματίες επενδυτές και απαγόρευση στην παροχή μπόνους που ενθάρρυναν τους επενδυτές να επενδύουν σε πολύπλοκα χρηματοπιστωτικά μέσα».

Τώρα η ΕΚ προτείνει να θεσπιστούν μόνιμα εθνικά μέτρα παρέμβασης για τα εν λόγω προϊόντα («NPIM»), τα περισσότερα από τα οποία αντιγράφουν μέτρα της ESMA, της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών.

Αυτά τα μέτρα, που αποτελούν και το αντικείμενο της διαβούλευσης περιλαμβάνουν τα εξής:

– Όλοι οι πελάτες θα προστατεύονται από το αρνητικό υπόλοιπο και οι θέσεις τους θα κλείνουν αυτόματα όταν τα κεφάλαιά τους φθάνουν στο 50% του απαιτούμενου περιθωρίου για τη διατήρηση των θέσεών τους.

-Απαγόρευση στην παροχή χρηματικών μπόνους ως κίνητρο για να ενθαρρύνουν τους ιδιώτες πελάτες να το

-Απαιτείται από τις επιχειρήσεις να παρέχουν τυποποιημένες προειδοποιήσεις κινδύνου με τις οποίες ενημερώνουν τους δυνητικούς πελάτες τους σχετικά με το ποσοστό των απωλειών των ιδιωτών επενδυτών.

Σε ότι αφορά τα επίπεδα μόχλευσης, οι πελάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν μεταξύ 20: 1 και 50: 1 στην αγορά συναλλάγματος και μεταξύ 10: 1 και 30: 1 για πράξεις σε μεγάλους δείκτες.

Η εποπτική αρχή προτείνει μια προσέγγιση που βασίζεται στον κίνδυνο όσον αφορά τη μόχλευση. Διαφορετικοί πελάτες με διαφορετική εμπειρία θα κατατάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες και θα μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετική μόχλευση.

Σε ότι αφορά τα λεγόμενα binary options, επιβεβαιώνεται η απαγόρευση της διάθεσής τους σε ιδιώτες επενδυτές.

Δείτε εδώ την αναλυτική ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

https://www.cysec.gov.cy/CMSPages/GetFile.aspx?guid=d29dd5b2-786c-474f-94ad-34a564bde8e7

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.