POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Νέα αποτυχία Νομικής Υπηρεσίας -Τους αθώωσε όλους το ΚακουργιοδικείοΗαπόφαση της 6ης Δεκεμβρίου του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιασεμή Γιασεμή, διά της οποίας κατέρρευσε η δεύτερη χρονικά ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου που αφορούσε την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων, παρέσυρε τελικά μαζί της, εν μέρει τουλάχιστον, και την πρώτη υπόθεση εναντίον της τράπεζας, που συνίστατο στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς.

Με την απόφασή του ο κ. Γιασεμή είχε αποφανθεί ότι το άρθρο 19 του νόμου, επί του οποίου εδράζεται η κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, δεν αποκαλύπτει από μόνο του ποινικό αδίκημα και καθώς η βασική κατηγορία και στην παρούσα υπόθεση βασιζόταν στο εν λόγω άρθρο, το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας δεν είχε επιλογή παρά να την υιοθετήσει. Έτσι, χθες, ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του, το Kακουργιοδικείο αθώωσε ουσιαστικά όλους τους κατηγορούμενους στις βασικές κατηγορίες, όμως σε μία κατηγορία (την υπ’ αριθμόν 4) έκρινε ένοχους την ίδια την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και κατ’ επέκταση τον Ανδρέα Ηλιάδη ως φυσικό πρόσωπο, ο οποίος κατά τον επίδικο χρόνο ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Η κατηγορία αυτή συνίστατο στο «ότι μεταξύ 19/6/12 και 26/6/12 χειραγώγησαν την αγορά, δηλαδή στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας στις 19/6/12 διέδωσαν πληροφορίες που έδιδαν παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας». Η εν λόγω κατηγορία, στην οποία Ηλιάδης Τράπεζα Κύπρου κρίθηκαν ένοχοι, χαρακτηρίζεται ως ήσσονος σημασίας σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες που δεν στοιχειοθετήθηκαν.

Οι αγορεύσεις για μετριασμό της ποινής για τους δύο αυτούς κατηγορούμενους ορίστηκαν για τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ η ποινή θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Βασικός πυλώνας της υπόθεσης ήταν ότι στις 15/6/2012 η Τράπεζα Κύπρου θα έπρεπε να είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία να ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι το έλλειμμα από 200 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί στις 10/5/2012 είχε αυξηθεί στα περίπου 400 εκατ.

Οι κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την Τράπεζα Κύπρου (κατηγορούμενη 1) ως νομικό πρόσωπο, συγκατηγορούμενοι ήταν οι πρώην πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων της τράπεζας, Θεόδωρος Αριστοδήμου και Ανδρέας Αρτέμη (κατηγορούμενοι 2 και 3), οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδη και Γιάννης Κυπρή (κατηγορούμενοι 4 και 6) και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης (κατηγορούμενος 5). Οι κατηγορίες, λεπτομερειακά, που αντιμετώπιζαν είχαν ως εξής:

  • Στην κατηγορία 2 οι κατηγορούμενοι 1-6: Ότι μεταξύ 14/6/12 και 26/6/12 χειραγώγησαν την αγορά, δηλαδή παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί από την κατηγορουμένη 1 δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος, δηλαδή ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των 200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10/5/12.
  • Στην κατηγορία 3 οι κατηγορούμενοι 1 και 2 και στην κατηγορία 4 οι κατηγορούμενοι 1 και 4: Ότι μεταξύ 19/6/12 και 26/6/12 χειραγώγησαν την αγορά, δηλαδή στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας στις 19/6/12, διέδωσαν πληροφορίες που έδιδαν παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με τα χρηματοοικονομικά μέσα, δηλαδή ενώπιον των μετόχων προέβησαν σε παραπλανητικές δηλώσεις σε σχέση με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας.
  • Στην κατηγορία 5 ο κατηγορούμενος 2 και στην κατηγορία 6 ο κατηγορούμενος 4: Ότι στις 19/6/12, κατά την παροχή πληροφορίας σχετικά με τη χρηματοοικονομική κατάσταση της κατηγορουμένης 1, απέκρυψαν κατά τη γενική συνέλευση ουσιώδη στοιχεία σχετικά με το κεφαλαιουχικό της έλλειμμα.

Τους κατηγορούμενους εκπροσώπησαν στη δίκη οι Π. Πολυβίου, Δ. Αραούζος, Χρ. Τριανταφυλλίδης, Ε. Ευσταθίου και Η. Στεφάνου, ενώ την κατηγορούσα αρχή εκπροσώπησε ο Πολίνα Ευθυβούλου.

Άδειασμα Άλκη Πιερίδη

Για τα παράνομα κτηνοτροφικά υποστατικά στον Άγιο Ιωάννη Πάφου, εντός περιοχής Δικτύου Natura 2000, καταγράφεται διαφωνία μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Τμήματος Περιβάλλοντος για τα ενδεικνυόμενα προς λήψη μέτρα για άρση της παρανομίας. Στις 3/3/2017 το Τμήμα Περιβάλλοντος ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι ζήτησε από το Τμήμα Πολεοδομίας ως αρμόδια αρχή να προβεί στις προνοούμενες από τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο κυρώσεις κατά του ιδιοκτήτη. Θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι πως το Τμήμα Περιβάλλοντος θα έπρεπε να λάβει πιο δραστικά μέτρα για πάταξη της παρανομίας βάσει του περί Προστασίας του Περιβάλλοντος μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμου και του νόμου περί Περιβαλλοντικής Ευθύνης. Απαντώντας, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος υπέδειξε στην Ελεγκτική Υπηρεσία ότι η ενεργοποίηση των διατάξεων των συγκεκριμένων νομοθεσιών «δεν διασφαλίζει το επιθυμητό αποτέλεσμα με τρόπο άμεσα αποτελεσματικό».

Τέλος, για την καταγγελία για παράνομη λατόμευση, παράνομη επιχωμάτωση μέρους ποταμού και εκρίζωση άγριας βλάστησης στον Κάτω Κουτραφά σε περιοχή εντός του Δικτύου Νatura 2000, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την έκθεση του γενικού ελεγκτή, εξέφρασε την άποψη ότι «τα υπό αναφορά θέματα δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος Περιβάλλοντος».

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος σε σχέση με τα δημοσιεύματα για την έκθεση του γενικού ελεγκτή, το τμήμα χαρακτηρίζει «το λιγότερο υπερβολική» την αναφορά σε «όργιο παρανομιών» «καθώς η έκθεση έκανε αναφορά σε μη τήρηση διαδικαστικών, κυρίως, θεμάτων για προσφορές και σε καμία περίπτωση κακή διαχείριση προϋπολογισμού».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.