POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Μονόδρομος η αναπομπή μετά και τις προειδοποιήσεις Moody’sΤις ανησυχίες για πιθανή υποβάθμιση των τραπεζών αλλά και της κυπριακής οικονομίας ως αποτέλεσμα των αλλαγών που επέφερε κατά πλειοψηφία η Βουλή στο πλαίσιο εκποιήσεων ήρθε να επιβεβαιώσει χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Εκτιμώντας πως οι αλλαγές αυτές είναι πιστωτικά αρνητικές (credit negative) για τις κυπριακές τράπεζες αφού δυσκολεύει τη μείωση του υψηλού ακόμα επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Σημειώνεται ότι τόσο η Κεντρική Τράπεζα όσο και το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησαν τη Βουλή και την Επιτροπή Οικονομικών για το ενδεχόμενο διασάλευσης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ζητώντας να μην ψηφιστούν οι προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης χωρίς περαιτέρω επεξεργασία και διάλογο, ωστόσο οι προειδοποιήσεις δεν βρήκαν ευήκοα ώτα.

Οι χθεσινές προειδοποιήσεις των Moody’s ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξουν το σκηνικό δεδομένης και της πρόθεσης της κυβέρνησης να αναπέμψει τις νομοθεσίες που πέρασε την περασμένη Παρασκευή η Βουλή, δηλαδή να τις επιστρέψει πίσω στο σώμα για επανεξέταση προτείνοντας στην ουσία την ακύρωσή τους. Υπενθυμίζεται ότι με τις αλλαγές που πέρασαν την περασμένη εβδομάδα αναστέλλονται, μετά από πρόταση της ΕΔΕΚ, έως τον Οκτώβριο οι εκποιήσεις για πρώτες κατοικίες, ενώ με πρόταση του ΔΗΚΟ κι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης άλλαξε το πλαίσιο και οι διαδικασίες για εκποιήσεις.

Η κυβέρνηση, όπως πληροφορείται ο «Π», θα αναπέμψει και τις δύο προτάσεις και δεν αποκλείεται η σχετική επιστολή να αποσταλεί σήμερα στη Βουλή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο νομοθεσίες έφτασαν στο Προεδρικό μόλις την Τετάρτη και πως το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε τη σχετική του πρόταση για αναπομπή η οποία βρίσκεται ενώπιον του Προέδρου, αλλά και στη Νομική Υπηρεσία με την οποία υπήρξε ήδη συνεργασία.

Η αναπομπή θεωρείται, πάντως, μονόδρομος μετά και τις χθεσινές προειδοποιήσεις του οίκου Moody’s που εκτιμά πως το πλαίσιο εκποιήσεων, όπως αυτό τροποποιήθηκε από τη Βουλή, εμποδίζει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια.

«Οι τροποποιήσεις είναι πιστωτικά αρνητικές (credit negative) για τις κυπριακές τράπεζες διότι εμποδίζουν τις οργανικές προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία αντιπροσώπευαν το 30% των ακαθάριστων δανείων τον Δεκέμβριο του 2018, και επίσης καθιστούν λιγότερο ελκυστικές τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επενδυτές», σημειώνει μεταξύ άλλων ο οίκος αξιολόγησης. «Οι τροποποιήσεις θα καταστήσουν πιθανότατα πιο δύσκολο για τις τράπεζες να εκποιήσουν εξασφαλίσεις έναντι δανειοληπτών που αθετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις», τονίζει. Επίσης, σύμφωνα με τον οίκο, οι τροποποιήσεις διαμορφώνουν μια λιγότερο αξιόπιστη απειλή προς τον δανειολήπτη για να διαπραγματευθεί με την τράπεζα, ενθαρρύνοντας την αδύναμη πειθαρχία στις πληρωμές και τη στρατηγική αθέτηση υποχρεώσεων. Ο οίκος εκτιμά ακόμα ότι οι τροποποιήσεις ενδέχεται να επηρεάσουν την τιμή πώλησης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ή να αποτρέψουν πιθανούς επενδυτές λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τον χρόνο που θα χρειαστεί για την εκποίηση, και προσθέτει πως μια μεγάλη έκπτωση στην τιμή θα οδηγούσε σε απώλειες και αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου για τις τράπεζες.

Προς αναπομπή όλες οι αλλαγές

Όπως αναφέρθηκε πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αναπομπή όλων των αλλαγών στο θέμα των εκποιήσεων. Ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει αναπομπή τόσο του παγώματος των εκποιήσεων όσο και των αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο για πλειστηριασμούς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αναγκασμένος να αναπέμψει τους νόμους που ψήφισε η Βουλή για αναστολή των εκποιήσεων, ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές στο ΚΥΠΕ και στη δημοσιογράφο Κυριακή Δημητρίου. Συγκεκριμένα λέχθηκε ότι ο ΠτΔ βασίζεται σε επισήμανση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει κοινοποιηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς. Η ίδια πηγή ανέφερε πως «είναι κάπως παράδοξο», προτού εφαρμοστεί το σχέδιο Εστία, «να αλλάξουμε τη νομοθεσία για να προστατεύσουμε ή να υπερπροστατεύσουμε». Πρόσθεσε ότι η παράκληση του Προέδρου στην πρόσφατη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών ήταν να ανασταλούν οι όποιες αλλαγές στη νομοθεσία.

«Στην πραγματικότητα πλην ελαχίστων, δεν έχουν γίνει εκποιήσεις κατοικιών», επεσήμανε η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας πως η ΚΕΔΙΠΕΣ πρωτοβουλιακά παρενέβη λέγοντας ότι δεν θα προχωρήσει με εκποιήσεις μέχρι να λειτουργήσει το σύστημα. Επισημάνθηκε περαιτέρω ότι σε κάποιες περιπτώσεις που πιθανόν να υπάρχουν δυσλειτουργίεςκαι περιπτωσιολογικά προβλήματα επεμβαίνει και ο Χρηματοοικονομικός επίτροπος. «Επομένως ο Πρόεδρος θα είναι αναγκασμένος να αναπέμψει τον νόμο προσκαλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να αναστείλουν τις όποιες αποφάσεις», αναφέρθηκε.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση προτίθεται να αναπέμψει κι άλλες νομοθεσίες που εγκρίθηκαν την Παρασκευή, στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, πριν το κλείσιμο των εργασιών της για το καλοκαίρι, όπως το νομοθέτημα για τη σύνταξη χηρεία στους άνδρες.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.