Φόρμα αναζήτησης

Μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας υπογράφουν ESM και Κομισιόν

Η Κομισιόν και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) υπογράφουν σήμερα στη Σόφια, στο περιθώριο του eurogroup ένα μνημόνιο κατανόησης σχετικά με τις σχέσεις εργασίας μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων.

Τα δύο θεσμικά όργανα συμμερίζονται τους κοινούς στόχους της διασφάλισης της σταθερότητας της ευρωζώνης και της διασφάλισης της αποτελεσματικής διακυβέρνησης των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας στα κράτη μέλη.

Το έγγραφο – το οποίο θα υπογράφεται επίσημα από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Π.Μοσκοβισί εξ ονόματος της Κομισιόν και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ σήμερα το απόγευμα – αντικατοπτρίζει τη στενή συνεργασία των δύο θεσμικών οργάνων και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο ΕSM τα έτη παροχής οικονομικής βοήθειας στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των σοβαρών κρίσεων και την ανάκαμψη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Το μνημόνιο διευκρινίζει τις μεθόδους εργασίας μεταξύ της Kομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με βάση την πείρα και σύμφωνα με τους αντίστοιχους ρόλους και τις εντολές τους. Δεν αλλάζει τους κανόνες και το νομικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν. Οι υφιστάμενες αρμοδιότητες και αρμοδιότητες αμφοτέρων των θεσμικών οργάνων, όπως κατοχυρώνονται από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συνθήκη ESM, παραμένουν άθικτες. Το μνημόνιο δεν προδικάζει επίσης οποιαδήποτε περαιτέρω μεταρρύθμιση του ESM που μπορεί να συμφωνηθεί.

Eπιπλέον το μνημόνιο συνεννόησης ορίζει τις αρχές της συνεργασίας, των ρυθμίσεων εργασίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας του ΕSM και της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, των λειτουργικών ρυθμίσεων για την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπιστευτικότητας και θέματα σχετικά με τα προγράμματα κατάρτισης και την ανταλλαγή προσωπικού.

Kαι οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία θα παράσχει χρήσιμες συμβουλές για τη συνέχιση της συνεργασίας σε μελλοντικά προγράμματα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕSM θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο με τα μέλη της Koμισιόν που είναι αρμόδια για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές και χρηματοδοτικές υποθέσεις, προκειμένου να συζητήσουν τις ρυθμίσεις εργασίας που ορίζονται στο μνημόνιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Αθανασίου