Φόρμα αναζήτησης

Μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη

Την εβδομάδα που μας πέρασε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο μέσα από την έκθεσή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προώθησης μέτρων τα οποία θα επιτρέψουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συζήτηση που διαρκεί δεκαετίες.

Οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος είναι πολυάριθμες. Κάποιες υλοποιήθηκαν, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη. Το οικονομικό μοντέλο της χώρας καλείται να προσαρμοστεί στα νέα διεθνή πρότυπα της ψηφιοποίησης και της τεχνολογίας. Συζητήσεις έγιναν πολλές φορές, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν ουσιαστικό. Αυτό ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι η οικονομία παρουσιάζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ότι υπάρχει κάποιος εφησυχασμός. Από την άλλη, είναι σε περιόδους ανάκαμψης που οι οποιεσδήποτε αποφάσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν ευκολότερα.

Σε περιπτώσεις οικονομικών κρίσεων οι ανάγκες για μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη πιο έντονες, εφόσον από τη μια οδηγούν στον περιορισμό των δαπανών, τόσο των ελαστικών όσο και των ανελαστικών, και από την άλλη απελευθερώνουν τις παραγωγικές μονάδες της οικονομίας.

Δυστυχώς για την Κύπρο πολλές μεταρρυθμίσεις αναβλήθηκαν κατά περιόδους, άλλες άρχισαν και έμειναν στη μέση, κάτι που οδήγησε σε μια μη ανταγωνιστική οικονομία, με γραφειοκρατικές διαδικασίες και τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό, πέρα από τη διαχρονική πολιτική ατολμία, ήταν και αποτέλεσμα της αδυναμίας συγκερασμού των επιδιώξεων όλων των ενδιαφερομένων.

Επανεξέταση

Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν είναι πολλές, ενώ κάποιες που έγιναν χρήζουν επανεξέτασης. Για παράδειγμα, στον περί εταιρειών νόμο διαχρονικά έχουν γίνει πολλές τροποποιήσεις και αλλαγές στο αρχικό κείμενο. Ο συγκεκριμένος νόμος και γενικά το νομοθετικό πλαίσιο απαιτεί ενοποίηση και απλούστευση. Αυτό μπορεί να απαιτεί συγγραφή των νόμων από την αρχή.

Η δημιουργία μιας ευέλικτης και αποδοτικής κρατικής μηχανής ενισχύει το επιχειρηματικό περιβάλλον και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται προς τους πολίτες. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που θα πρέπει να προωθηθούν τα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού και της υιοθέτησης απλών και σύντομων διαδικασιών, με την ενίσχυση ταυτόχρονα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Πέρα από το σταθερό φορολογικό και νομικό πλαίσιο, οι επιχειρηματίες και γενικά οι επενδυτές αξιολογούν και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται. Σε κανέναν δεν θα άρεσε να υποστεί διοικητικό κόστος και μεγάλες καθυστερήσεις σχετικά με τις επενδύσεις του, λόγω των προβλημάτων που ενδεχομένως να παρουσιάζουν οι κρατικές υπηρεσίες.

Η απλούστευση των διαδικασιών στο Δημόσιο (υπήρξε κάποια πρόοδος αλλά ακόμη χρειάζεται να γίνουν πολλά), οι αδειοδοτήσεις μεγάλων έργων (γίνεται προσπάθεια με τον αναπτυξιακό νόμο), ο εκσυγχρονισμός των ημικρατικών οργανισμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η γρήγορη διεκπεραίωση των συναλλαγών στο Τμήμα Κτηματολογίου, η γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης είναι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν. Στο μνημόνιο υπήρξαν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν, όμως θα πρέπει να αξιολογηθεί η πρακτική τους εφαρμογή, ώστε όπου απαιτείται να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το γενικό σύστημα υγείας δεν θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Σημειώνεται ότι η μεταρρύθμιση και η απλούστευση των διαδικασιών δεν σημαίνει λιγότερη εποπτεία και έλεγχο, ειδικά σε ευαίσθητες υπηρεσίες. Απλώς οι συγκεκριμένοι εποπτικοί μηχανισμοί πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι, ώστε να μην βραχυκυκλώνουν τη διαδικασία.

Σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια είναι η αφομοίωση των οποιωνδήποτε αλλαγών από την κοινωνία και τους πολίτες, ώστε να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις. Πέραν της τοπικής κοινωνίας, η δημιουργία ενός ευέλικτου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών αναμένεται να προσελκύσει ξένους επιχειρηματίες, οι οποίοι είτε θα θέλουν να δραστηριοποιηθούν μέσω Κύπρου είτε θα διερευνούν την προοπτική να δημιουργήσουν την έδρα τους στη χώρα.

Είναι σημαντικό να υπάρξει μακροχρόνιος σχεδιασμός, λεπτομερής για κάθε τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των παραγωγικών μονάδων του τόπου και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας. Αυτό απαιτεί τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και στη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, πέρα από τις αλλαγές για καλύτερη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και μείωση του κόστους λειτουργίας της.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.