Φόρμα αναζήτησης

Με παράκαμψη Βουλής οι εγγυήσεις για δάνεια

Ανακοινώθηκε χθες μέσω διαγγέλματος του Προέδρου της Δημοκρατίας το πολυαναμενόμενο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Το πλάνο το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο συνοψίζεται σε δέκα ουσιαστικά μέτρα-αποφάσεις, που περιλαμβάνουν την ευχέρεια δανεισμού με τη χρήση ευρωπαϊκών εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος, απευθείας επιδότηση στις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζομένους κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ, επιδότηση επιτοκίου, αλλά και μείωση φορολογικού συντελεστή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης. Σημαντική ένδειξη της ικανοποίησης του επιχειρηματικού κόσμου αποτελούν οι αναρτήσεις από ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, σύμφωνα με τις οποίες το πακέτο που εξαγγέλθηκε «είναι δυνατό», ενώ «έχει εμβολιαστεί από τις θέσεις» που εξέφρασαν. Από όσα εξαγγέλθηκαν στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Νίκου Αναστασιάδη ξεχωρίζει η παράκαμψη της Βουλής των Αντιπροσώπων σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις δανείων, ένα ζήτημα το οποίο μπλόκαρε για αρκετές μέρες το σχετικό νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει και τελικά απέσυρε η κυβέρνηση για τις κρατικές εγγυήσεις. Βασικός λόγος της διαφωνίας με τα πολιτικά κόμματα αφορούσε τον μηχανισμό ελέγχου, με αρκετά κόμματα να επιμένουν σε εμπλοκή του γενικού ελεγκτή, κάτι που δεν αποδεχόταν η κυβέρνηση. Το Υπουργικό αποφάσισε να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων για το κομμάτι τόσο του δανεισμού όσο και της παραχώρησης εγγυήσεων. Το συνολικό ποσό για την παραχώρηση ρευστότητας στην αγορά μέσω δανεισμού παραμένει στο 1,7 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με αυτό που προνοούσε και το αρχικό νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις (1,75 δις). Την ίδια στιγμή η απευθείας επιδότηση των επιχειρήσεων διατηρήθηκε κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ και αφορά περίπου 50.000 δικαιούχους, παρά τα όσα γράφονταν τα προηγούμενα 24ωρα για αύξηση του ποσού αυτού. Σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να γίνει κατορθωτό όλα αυτά τα μέτρα να είναι διαθέσιμα και αξιοποιήσιμα άμεσα από τους δικαιούχους και χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές δυσκολίες.

Δανεισμός και εγγυήσεις

Πέραν των όσων ήδη έχουν ληφθεί ως μέτρα από την κυβέρνηση, τα οποία αγγίζουν τα 1,2 δισ. ευρώ στο σύνολο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε χθες:

  • Παραχώρηση ρευστότητας, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου. Δικαιούχοι θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μέγιστο αριθμό προσωπικού τα 250 άτομα ανά επιχείρηση.
  • Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για σκοπούς χορήγησης δανείων προς κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για υφιστάμενο σχέδιο, του οποίου ωστόσο η ευχέρεια δανειοδότησης θα αυξηθεί κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί και λειτουργούν στην Κύπρο και εργοδοτούν μέχρι 3.000 εργαζόμενους ανά επιχείρηση.
  • Συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο δημιουργήθηκε για σκοπούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος αναμένεται να αντλήσει από το εν λόγω ταμείο ποσό 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι και πάλι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι εγγυήσεις αγγίζουν το 80% του δανείου από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η ρήτρα σε όλα τα σχέδια δανειοδότησης για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
  • Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια σε επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και αυτοτελώς εργαζομένων, που αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Το σχέδιο αφορά δάνεια που συνήφθησαν ή θα συναφθούν από την 1η Μαρτίου του 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2020. Δικαιούχοι επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι, αρκεί να μην θεωρούνται προβληματικές περιπτώσεις με βάση τον ορισμό της Κομισιόν. Τα πρώτα δύο χρόνια θα επιδοτείται το επιτόκιο μέχρι 3,5%, ενώ για τον τρίτο μέχρι τον τέταρτο χρόνο θα επιδοτείται το επιτόκιο κατά 2% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους και 1,5% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Κίνητρα για όλους

Σε σχέση με την ομόφωνη θέση και απαίτηση όλων των πολιτικών κομμάτων για απευθείας επιδότηση – χορηγία των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες πως θα παραχωρηθεί χορηγία η οποία υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Τα κόμματα ωστόσο ζητούσαν η επιδότηση αυτή να υπερδιπλασιαστεί και να φτάσει μεταξύ 200-300 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν έγινε. Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η επιδότηση αυτή αποσκοπεί στην κάλυψη μέρους του ενοικίου και των λειτουργικών εξόδων για περίπου 50.000 δικαιούχους που εμπίπτουν στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις όπως και αυτοτελώς εργαζομένους που απασχολούν μέχρι 50 άτομα. Το ύψος της εφάπαξ χορηγίας κατανέμεται ως ακολούθως: Αυτοτελώς εργαζόμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που τελούσαν υπό πλήρη ή μερική αναστολή των εργασιών τους και ήσαν ενταγμένοι στα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας την περίοδο 13 Απριλίου – 12 Μαΐου 2020 και απασχολούσαν:

  • Μέχρι ένα άτομο: η χορηγία θα είναι 1.250 ευρώ.
  • Από 2 έως 5 άτομα: 3.000 ευρώ.
  • Από 6 έως 9 άτομα: 4.000 ευρώ.
  • Από 10 έως 50 άτομα: 6.000 ευρώ.

Τουρισμός

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος τόσο βάναυσα έχει πληγεί λόγω της πανδημίας. Προς ενίσχυση του τουριστικού τομέα, αποφασίστηκε σχέδιο κινήτρων ύψους 6,3 εκατ. ευρώ, που με το υφιστάμενο σχέδιο ανέρχεται συνολικά στα 15,7 εκατομμύρια ευρώ που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του 2020. Προς ενίσχυση του τομέα τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης, αποφασίσθηκε η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5% για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2020 μέχρι τη 10η Ιανουαρίου 2021.

Με όλα τα μέτρα επιδότησης ενοικίων, λειτουργικών εξόδων και στήριξης θέσεων εργασίας το ποσό ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ.

Ευγνωμοσύνη, προσοχή και ανάκαμψη

Αναφερόμενος στα μέτρα και τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό για τη στήριξη της οικονομίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για γενναιόδωρη στήριξη από την κυβέρνηση, η οποία όπως είπε τον γεμίζει αισιοδοξία πως με την εργατικότητα των Κυπρίων θα ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Δήλωσε περήφανος για όλους τους Κύπριους για τη στάση που τήρησαν και για το αίσθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες στους ήρωες της πρώτης γραμμής και τους επιστημονικούς συνεργάτες, χάρη στους οποίους τέθηκε υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού. Την ίδια στιγμή κάλεσε όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας καθώς δεν θα ήθελε να ληφθούν νέα αυστηρά μέτρα. «Είμαι αυστηρός, αλλά και ξεκάθαρος: η πολιτεία δεν θα ανεχθεί και δεν θα επιτρέψει σε όσους αγνοούν τους κανόνες υγιεινής και κοινωνικής ευθύνης να συνεχίσουν με συμπεριφορές που στρέφονται σε βάρος του συνόλου», επεσήμανε.

Έργα ανάκαμψης

Χθες αποφασίστηκε επίσης πως για τα έργα που θα οδηγούν στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη θα δοθούν οδηγίες σε όλες τις αρμόδιες αρχές να προβούν σε άμεση προκήρυξη προσφορών για όλα τα αναπτυξιακά έργα με βάση τις εξαγγελίες που κατά καιρούς είχαν γίνει, ή και άλλα έργα τα οποία είναι ώριμα, ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη περίοδο προκήρυξής τους με βάση τον προϋπολογισμό. Νοείται ότι από την απόφαση εξαιρείται, επί του παρόντος, το έργο που αφορά το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ιδιοκατοίκηση

Το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να στηρίξει την ιδιοκατοίκηση, αποφάσισε την επιδότηση επιτοκίου για καθορισμένο χρονικό διάστημα και με ανώτατο ύψος δανείου. Αφορά δάνεια που συνήφθησαν ή θα συναφθούν από την 1η Μαρτίου του 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2020 και δεν θα υπερβαίνουν τις 300 χιλιάδες ευρώ. Η διάρκεια επιδότησης θα είναι για τέσσερα χρόνια και θα ανέρχεται σε 1,5 ποσοστιαία μονάδα του επιτοκίου.

Στήριξη εργαζομένων

Σε σχέση με τα σχέδια κάλυψης μέρους του μισθολογίου και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας μισθωτών και αυτοτελώς εργαζομένων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως μέχρι τις 12 Ιουνίου το ποσό που θα έχει δαπανηθεί από το κράτος αγγίζει τα 330 εκατομμύρια ευρώ. Η στήριξη θα συνεχίσει να παρέχεται σε στοχευμένους τομείς, με συγκεκριμένους όρους, μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου. Σήμερα στις 11 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών θα αναλύσει όλα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.