Φόρμα αναζήτησης

Με λιγότερες αφίξεις ξεκίνησε η τουριστική σεζόν

ΓΡΑΦΟΥΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ
ΧΑΡΙΣ ΒΩΒΟΥ

Οι αφίξεις τον Μάιο επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για μια διαφορετική τουριστική χρονιά το 2019, με τον πρώτο καθαρό καλοκαιρινό μήνα της κάθε σεζόν να καταγράφει μικρή υποχώρηση στις αφίξεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία, τον Μάιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 3,5%, ενώ σε επίπεδο πενταμήνου η μείωση είναι της τάξης του 1,1%. Ωστόσο, μια προσεκτική ανάγνωση των αριθμών δείχνει ότι παρά τη μείωση, οι αφίξεις σε πραγματικούς αριθμούς το πρώτο πεντάμηνο του 2019 (1,121 εκατ.) κινούνται υψηλότερα από το 2017 (990.756).

Η πορεία
Κατά τη διάρκεια του 2019 καταγράφηκαν δύο μήνες με υποχώρηση, ο Μάρτιος (με μείωση 11,5%, αλλά ο περσινός Μάρτιος ευνοήθηκε από το Πάσχα των Καθολικών, το οποίο φέτος εορτάστηκε τον Απρίλιο) και ο Μάιος, κάτι που είχε να συμβεί από τον Δεκέμβριο του 2014 (με εξαίρεση τον Ιούνιο του 2015, μείωση -1,5%). Ο κυπριακός τουρισμός γνώρισε δύο χρονιές με ένα σερί με διπλάσια ποσοστά αυξήσεων κάθε μήνα. Από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι και τον Μάρτιο του 2018, κάθε μήνα οι αυξήσεις αυξάνονταν με διψήφιο ποσοστό. Το 2018 κύλησε ανοδικά, αν και με μονοψήφια ποσοστά (τα οποία οδήγησαν εκ νέου σε επιδόσεις ρεκόρ), με το 2019 να αποδεικνύεται μια χρονιά προκλήσεων.

Διόρθωση
Ο ξενοδοχειακός κλάδος, πάντως, δεν δραματοποιεί την κατάσταση, αλλά ζητά η φετινή διόρθρωση να αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση της βιομηχανίας.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Χάρη Λοϊζίδης, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, σημείωσε ότι διανύουμε μία μεταβατική περίοδο διόρθωσης, αφού οι πρώτες ενδείξεις για το 2019 προδιαγράφουν αισθητή μείωση στις προκρατήσεις της τάξης του 5% έως 10%, αναλόγως τουριστικής περιοχής.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την περίοδο διόρθωσης, ώστε να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν». Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να δει με καλή διάθεση τον προϋπολογισμό του υφυπουργείου Τουρισμού, προκειμένου η Κύπρος να διεισδύσει σε νέες αγορές, με όχημα το νέο τουριστικό brand της χώρας.

Τον Μάιο
Τα στοιχεία δείχνουν συγκράτηση των αφίξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, βουτιά στις αφίξεις από τη Γερμανία, με τα κέρδη από άλλες αγορές, όπως το Ισράήλ και τη Σουηδία (οι δύο χώρες μαζί δίνουν το 10% των συνολικών αφίξεων) να μην επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2019 σε σχέση με τον Μάιο του 2018 οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 2,6%, ενώ παρατηρήθηκε 5,4% μείωση και από τη Ρωσία. Επιπλέον, σημαντικές είναι οι απώλειες από τη Γερμανία (-25,9%), την Ελλάδα και την Πολωνία, με ποσοστό 10,3% και 16,7%, αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, αύξηση 7,8% σημειώθηκε στις αφίξεις τουριστών από τη Σουηδία και 9,6% από το Ισραήλ. Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε από την Ουκρανία με ποσοστό 38,2%, ενώ η Αυστρία σημείωσε την μικρότερη άφιξη σε τουρίστες με ποσοστό 1,9%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την κύρια πηγή τουρισμού για την Κύπρο για τον Μάιο, με ποσοστό 36,1% και ακολουθούν η Ρωσία με 21,7% και η Σουηδία και το Ισραήλ με ποσοστό 5,0%. Επίσης, η Ελλάδα και η Γερμανία βρίσκονται περίπου στο ίδιο ποσοστό με 3,4% και 3,7%, αντίστοιχα, ενώ η Πολωνία κατά 2,4%.

Το πεντάμηνο
Την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι τον Μάιο του 2019 η μεγαλύτερη μείωση στις αφίξεις τουριστών προήλθε από τη Γερμανία κατά 22,6%. Ακολουθεί η Γαλλία και το Βέλγιο με ποσοστά 22,5% και 22%, αντίστοιχα. Τη μικρότερη, συγκριτικά, μείωση, σημείωσε η Ελλάδα με 4,3%, η Ρωσία με 3,9% και η Φινλανδία με 2,8%.

Αυξήσεις υπήρξαν και στη διάρκεια του πρώτου πεντάμηνου της χρονιάς, με τις κυριότερες να προέρχονται από την Ουκρανία, με την αύξηση να φτάνει το 40,3%. Επίσης, αυξητική τάση στις αφίξεις τουριστών από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο σημειώθηκε από τη Νορβηγία με 31,4%, από την Ολλανδία με 5,2% και από το Ισραήλ με ποσοστό 1,8%.

ΠΑΣΥΞΕ: Στροφή στην ποιότητα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, σημείωσε ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο είναι η επένδυση στην ποιότητα, ώστε η Κύπρος να καθιερωθεί ως προορισμός παντός καιρού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι με σκληρή δουλειά μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Αυτή είναι η μία επιδίωξη και στόχευση. Η δεύτερη αφορά τα έσοδα. Οφείλουμε να στοχεύσουμε και σε επισκέπτες πιο ψηλών εισοδημάτων. Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα: Η ποιοτική αναβάθμιση του κυπριακού τουρισμού», επεσήμανε.

Επίσης, ο κ. Λοϊζίδης τόνισε την ανάγκη να ανοίξουν νέες αγορές «που θα συμβάλουν στην προσπάθειά μας για περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με στόχο την ανάδειξη της Κύπρου ως ολόχρονου προορισμού», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης του πτητικού προγράμματος προς την Κύπρο, με πτήσεις από υποσχόμενους προορισμούς.

Πρόεδρος Δημοκρατίας: Ρύθμιση βραχυχρόνιας μίσθωσης
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον δικό του χαιρετισμό επανέλαβε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην τουριστική βιομηχανία, ενώ επανέλαβε και την πρόθεση της κυβέρνησης να ρυθμίσει το τοπίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δηλαδή το airbnb.

”Θα ακολουθήσουν τα νομοθετήματα που αφορούν στους τουριστικούς πράκτορες, στα κέντρα αναψυχής και όσους άλλους εμπλέκονται στον τομέα με προεξάρχουσα τη ρύθμιση του airbnb, ώστε να υπάρξει ένας έλεγχος. Έχει σημασία το επίπεδο των διαμερισμάτων, αλλά και οι κανόνες που πρέπει να διέπουν. Δεν μπορεί κάποιοι να υποβάλλονται σε όλους τους κανόνες του κράτους και κάποιοι άλλοι όχι. Έτσι θα υπάρξει μια ρύθμιση που θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε έναν έλεγχο προς όφελος της τουριστικής πολιτικής”, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτίμησε θετικά τη μέχρι σήμερα συμβολή του υφυπουργείου Τουρισμού και εκτίμησε ότι η τουριστική βιομηχανία θα ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προκλήσεις και απαιτήσεις και θα συνεχίσει την παραπέρα ανοδική πορεία που καταγράφει τα τελευταία χρόνια.