Φόρμα αναζήτησης

Mαζική επιστροφή φόρου εισοδήματος για το 2014

Στη μαζική επιστροφή φόρου εισοδήματος ατόμου (μισθωτούς και αυτοεργοδοτούμενους χωρίς λογαριασμούς) για το φορολογικό έτος 2014, χρονιά κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ η υποχρέωση αυτοφορολογίας κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης εισοδήματος προχώρησε το Τμήμα Φορολογίας, όπως ανακοίνωσε, μέσω του ΚΥΠΕ, ο βοηθός έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης.

Από το 2014, όποτε και ισχύει η υποχρέωση αυτοφορολογίας σε όλα τα άτομα, ο έφορος Φορολογίας δεν έχει την υποχρέωση να εκδίδει φορολογίες για όλες τις φορολογικές δηλώσεις.

Ως εκ τούτου, το Τμήμα Φορολογίας θα προχωρά στην εξέταση των δηλώσεων στη βάση διαχείρισης κινδύνου κάτω από καθορισμένα κριτήρια.

Ο κ. Μαρκίδης εξήγησε ότι οι υπόλοιπες δηλώσεις που δεν θα επιλεχθούν για περαιτέρω εξέταση, θα τυγχάνουν αυτόματης επιστροφής ή πρόσθετης επιβολής φορολογίας (σε περίπτωση που δεν πληρώθηκε η αυτοφορολογία) με βάση τη δήλωση.

«Στις 28 Μαΐου του 2019 το Τμήμα Φορολογίας προχώρησε στη μαζική επιστροφή φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι για όσες φορολογικές δηλώσεις ο φόρος είναι μηδενικός (ούτε επιστρεπτέος ούτε οφειλόμενος) δεν θα αποστέλλονται εκκαθαριστικά φορολογίας, για αυτό και οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να τα περιμένουν.

Αναφορικά με το έτος 2017, ο κ. Μαρκίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι «τα πράγματα είναι πιο εύκολα λόγω της υποβολής της δήλωσης ηλεκτρονικά από όλους» και τόνισε ότι «δόθηκε προτεραιότητα στην επιστροφή φόρου Άμυνας που αποκόπηκε σε τόκους εισπρακτέους ατόμων με συνολικά εισοδήματα λιτότερα των 12.000 (1.000 περίπου άτομα)».

«Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες επιστροφές, ελπίζουμε μέσα στο 2019», υπογράμμισε.

Τα προηγούμενα έτη

Σε ό,τι αφορά τα προηγούμενα έτη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκκαθάρισης για το φορολογικό έτος 2011. Όσον αφορά το φορολογικό έτος 2012, ολοκληρώθηκε η εξέταση του μεγαλύτερου ποσοστού των δηλώσεων και έγιναν οι επιστροφές φόρου με επιταγή ή ΙΒΑΝ όπου υπήρχε.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι κάποιες από τις φορολογίες δεν έγιναν λόγω αναγνώρισης υψηλού κινδύνου με συγκεκριμένα κριτήρια και εκκρεμεί η εξέτασή τους.

Αναφορικά με το φορολογικό έτος 2013, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι η εξέταση των φορολογικών δηλώσεων είναι σε εξέλιξη και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί.