Φόρμα αναζήτησης

Μάστιγα τα καρουζέλ -Ο ΥΠΟΙΚ στον ”Π” για την απάτη εις βάρος των φορολογουμένων

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, με δήλωσή του στον ”Π” αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος με τις απάτες τύπου καρουζέλ στον ΦΠΑ και προαναγγέλλει την κατάθεση στη Βουλή τροποποιήσεων στη νομοθεσία για τον περιορισμό των εν λόγω απατών που κοστίζουν κάθε χρόνο 50 δισ. ευρώ στους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Ο ”Π” αποτελεί μέρος της ομάδας 63 δημοσιογράφων, 35 ευρωπαϊκών μέσων μαζικής επικοινωνίας -μεταξύ των οποίων ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός ZDF, το περιοδικό Newsweek, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και η Καθημερινή- τα οποία υπό τον συντονισμό της γερμανικής μη κερδοσκοπικής δημοσιογραφικής πλατφόρμας CORRECTIV διεξάγουν την έρευνα Grand Theft Europe, η οποία εστιάζει στις απάτες τύπου καρουζέλ. Η έρευνα ανέδειξε πανευρωπαϊκά περιπτώσεις εκτεταμένης απάτης επί των κρατικών προϋπολογισμών των κρατών μελών, απάτη την οποία η Europol τη συνδέει με το οργανωμένο έγκλημα και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Οι διαδρομές της απάτης, όπως αποκάλυψε ο ”Π”, φτάνουν μέχρι και την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς λειτουργεί η απάτη καρουζέλ – Στο στόχαστρο του Τμήματος Φορολογίας τα κινητά

 

 Μάστιγα

«Η απάτη τύπου καρουζέλ αποτελεί μάστιγα για όλα τα κράτη μέλη και είναι γνωστό ότι υπάρχουν απώλειες δισεκατομμυρίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, τονίζει στον ”Π” ο υπουργός Οικονομικών και περιγράφει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης απάτης.

”Γίνονται”, προσέθεσε, ”συντονισμένες προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο υπουργών, για την εισαγωγή νέων νομοθεσιών που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτής της πρακτικής. Η Κύπρος υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες και γενικά συνεργάζεται με κάθε τρόπο προκειμένου να υπάρξει κοινή και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Το Τμήμα Φορολογίας παρακολουθεί σε συνεχή βάση τις ύποπτες συναλλαγές και εκεί όπου απαιτείται παρεμβαίνει για την αναχαίτιση της εξάπλωσης μιας πρακτικής που στερεί σημαντικά φορολογικά έσοδα. Επίσης, έχουν ετοιμαστεί συγκεκριμένες νομοθετικές τροποποιήσεις που κρίνονται αναγκαίες και αναμένεται πολύ σύντομα να τεθούν ενώπιον της Βουλής», καταλήγει ο κ. Γεωργιάδης.

Τα μεγέθη

Ανεξάρτητη μελέτη για την ποσοτικοποίηση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο (του Μάριους-Κρίστιαν Φρούντζα της Schwarzthal Kapital, ο οποίος πέρυσι προέβη και σε σχετική παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) έχει εκτιμήσει τις απώλειες για την Κύπρο στα 260 εκατ. ευρώ το 2014 και 262 εκατ. ευρώ το 2015, ποσό που δεν προκαλεί έκπληξη σε γνώστες του προβλήματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι το 2016 το «κενό» του ΦΠΑ στην Κύπρο (δηλαδή φόρος που δεν εισπράχθηκε) ήταν 83 εκατ. ευρώ, ποσό χαμηλότερο κατά 50% σε σχέση με το 2015. Το «κενό» στον ΦΠΑ δεν αφορά μόνο απώλειες από απάτες, αλλά και από άλλες αιτίες (πτώχευση εταιρειών, κακή διοίκηση κ.λπ.).

Στην Κύπρο οι φορολογικές αρχές δεν μπορούν να κάνουν μια εκτίμηση των απωλειών από τις απάτες καρουζέλ, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι αποτελεί ένα υπαρκτό πρόβλημα για τη χώρα.

Από την πανευρωπαϊκή έρευνα στην οποία μετέχει ο «Π» προκύπτει, μέσα από την εξέταση εκατοντάδων σελίδων δικαστικών εγγράφων κυπριακών, γερμανικών και ιταλικών αρχών, ότι ερευνήθηκαν κυπριακές εταιρείες και λογαριασμοί σε κυπριακές τράπεζες για συμμετοχή στην απάτη με το εμπόριο ρύπων. Οι παραπάνω υποθέσεις, με χαρακτηριστικά κινηματογραφικής ταινίας, δεν προκάλεσαν απώλειες στο Κυπριακό Δημόσιο, αλλά άλλες περιπτώσεις κοστίζουν βαριά στον φορολογούμενο.
Η εμπειρία στην Κύπρο έχει δείξει ότι το εμπόριο κινητών τηλεφώνων και γενικά ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι ευαίσθητο σε απάτες ΦΠΑ. Τους τελευταίους έξι μήνες οι κυπριακές φορολογικές αρχές προσπαθούν να βγάλουν άκρη με υπόθεση καρουζέλ σε εμπόριο κινητών τηλεφώνων στο οποίο φέρεται να εμπλέκονται και μεγάλες (εισηγμένες στο ΧΑΚ) εταιρείες. Οι εκπρόσωποι των εν λόγω εταιρειών διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν σχέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπειρία έχει δείξει πως πολλές από τις εταιρείες που εμφανίζονται να εμπλέκονται σε σχήματα απάτης καρουζέλ αποδεικνύεται ότι τελικά δεν γνώριζαν ότι μετείχαν σε απάτη. Αυτές οι εταιρείες είναι οι λεγόμενοι «απομονωτές», τις οποίες τα εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποιούν για να παραπλανήσουν τις αρχές.
Το Τμήμα Φορολογίας κάθε χρόνο ασχολείται με υποθέσεις καρουζέλ, οι οποίες επίσης έχουν διαδρομές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος στο Τμήμα Φορολογίας έχει σχηματιστεί και μια μικρή ομάδα η οποία παρακολουθεί τις δηλώσεις ΦΠΑ των επιχειρήσεων, προσπαθώντας να εντοπίσει ασυνήθιστες συναλλαγές. Επίσης τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε τέτοιου είδους απάτες είναι πολλές φορές τα ίδια, και μόλις εμφανίζονται σε συναλλαγές το Τμήμα Φορολογίας διενεργεί ελέγχους.