Φόρμα αναζήτησης

Mαρίνα Αγίας Νάπας: Ο νέος προορισμός της Κύπρου


Σταύρος Καραμωντάνης

Η πανδημία έχει τροποποιήσει το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της μαρίνας Αγίας Νάπας, αλλά αυτό δεν αλλάζει την αρχική στόχευση των επενδυτών του έργου, να δημιουργήσουν ένα έργο που θα αποτελέσει προορισμό και πυρήνα προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.
«Από τη φάση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είχαμε θέσει ως στόχο η μαρίνα να αποτελέσει προορισμό και να γίνει ο πυρήνας προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού, αλλά και ποιοτικών αναπτύξεων. Και αυτό το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει με τις νέες αναπτύξεις πέριξ της μαρίνας. Θεωρώ ότι ακολουθούμε το σωστό μονοπάτι», τονίζει στον «Π» ο διευθύνων σύμβουλος της μαρίνας Αγίας Νάπας Σταύρος Καραμοντάνης.
Σε ό,τι αφορά τις πολιτογραφήσεις ο κ. Καραμοντάνης θεωρεί ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έχει βοηθήσει τη χώρα, με την αρνητική δημοσιότητα να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη συνέχισή του.
«Το πρόγραμμα στη σημερινή του μορφή, με τις νέες αυστηρότερες διαδικασίες δεν αποτελεί εμπόδιο για τη ροή νέων επενδυτών. Αντίθετα εμπόδιο αποτελεί η κακή διαχείριση των προηγούμενων ετών, αλλά κυρίως όλος ο θόρυβος και η αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων. Υπάρχουν επενδυτές που δεν θέλουν το κυπριακό διαβατήριο εξαιτίας όλης αυτής της αρνητικής δημοσιότητας», σημειώνει.

Σε ποια φάση βρίσκεται το έργο της μαρίνας;

Το τμήμα των λιμενικών έργων και των έργων υποδομής της μαρίνας έχει παραδοθεί τον περασμένο Μάρτιο τηρώντας τις συμβατικές μας υποχρεώσεις προς το κράτος – το έργο αποτελεί μια σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Πριν τον Μάρτιο είχε ξεκινήσει η πιλοτική φάση λειτουργίας για να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τα πρώτα σκάφη. Την 1η Ιουνίου η μαρίνα άνοιξε και δέχεται σκάφη όλων των ειδών. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό λόγω της πανδημίας, είχαμε αρκετή επιτυχία με το άνοιγμα της μαρίνας. Η μαρίνα θα διαθέτει 600 θέσεις και λειτουργήσαμε ένα τμήμα χωρητικότητας 150 σκαφών και υποδεχτήκαμε 120 σκάφη, αριθμός που περιλαμβάνει και σκάφη που θα φιλοξενούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σκάφη που προέρχονται από άλλες μαρίνες ή το εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά το οικιστικό και εμπορικό κομμάτι η πορεία του έργου έχει διαφοροποιηθεί εξαιτίας της πανδημίας. Η εμπορική ζώνη της μαρίνας, που θα φιλοξενεί χώρους εστίασης, έπρεπε να λειτουργεί αυτό το καλοκαίρι. Το πλάνο άλλαξε και πάμε για το επόμενο καλοκαίρι.
Η ίδια καθυστέρηση ισχύει και για τα υπόλοιπα κατασκευαστικά έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, δηλαδή το οικιστικό και το εμπορικό κομμάτι. Το σημαντικό είναι ότι οι εργασίες τρέχουν παράλληλα και δείχνουμε στους πελάτες μας ότι παραδίδουμε αυτό που έχουμε υποσχεθεί. Το έργο παραδίδεται σταδιακά, είναι πολυσύνθετο. Από το καλοκαίρι θα μπουν και οι πρώτοι ένοικοι σε επαύλεις.
Ο πρώτος πύργος, ο ανατολικός, έχει σχεδόν όλος πωληθεί. Έχουνε μείνει λίγα διαμερίσματα. Οι πελάτες προέρχονται από Ρωσία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Μέση Ανατολή, αλλά και από την Κύπρο.
Ο δυτικός πύργος τώρα θα βγει στην αγορά. Θα έβγαινε τον Μάρτιο, αλλά όλα πήγαν πίσω. Αξιολογούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την προώθησή του.

Η πανδημία έχει επηρεάσει τις πωλήσεις;

Η πανδημία έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση σε όλους. Έχουμε καθυστερήσεις στο κατασκευαστικό κομμάτι λόγω του lockdown, ενώ είναι προβληματική η επικοινωνία με τους πελάτες οι οποίοι θέλουν να δουν από κοντά το έργο. Όπως ήδη ανέφερα εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα, ότι το έργο είναι ορατό. Ο πελάτης, ο επενδυτής μπορεί να «αγγίξει» το έργο και αυτό προσφέρει ασφάλεια. Υπάρχουν και οι ηλεκτρονικοί τρόποι επικοινωνίας και ξενάγησης, αλλά δεν είναι το ίδιο. Έχει επηρεαστεί αρνητικά όλο το real estate.

Στην εμπορική ζώνη τι να περιμένουν οι επισκέπτες;

Δεν θέλουμε μια εγκατάσταση η οποία θα είναι νεκρή τον χειμώνα και αυτό προϋποθέτει ότι το μείγμα των καταστημάτων θα είναι το κατάλληλο για να μπορεί να προσελκύει και τον Κύπριο και τον ξένο επισκέπτη. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, αλλά το θεωρώ εφικτό. Έχουμε ήδη μπει στη διαδικασία προσέλκυσης επιχειρήσεων εστίασης, στη βάση του σχεδιασμού και του προφίλ της μαρίνας. Δεν βιαζόμαστε και δεν λειτουργούμε υπό την πίεση ότι πρέπει να είναι μισθωμένοι όλοι οι χώροι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Πρέπει να μπουν πρώτα οι στρατηγικοί συνεργάτες και από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Η υλοποίηση του σχεδιασμού αποτελεί και ένα στοίχημα για εμάς. Απαιτείται καλός σχεδιασμός, καλές συμφωνίες και υπομονή. Γιατί υπομονή; Υπάρχει ένα χρόνιο θέμα στην περιοχή της Αγίας Νάπα και της ελεύθερης Αμμοχώστου που είναι η εποχικότητα. Κάποιοι το βλέπουν ως πρόβλημα, εμείς το βλέπουμε ως μια ευκαιρία. Η περιοχή είναι η πιο τουριστική και από τις πιο όμορφες περιοχές της Κύπρου, αλλά έχει ελλείψεις στο κομμάτι των ποιοτικών υποδομών, τόσο σε ό,τι αφορά την εστίαση, όσο και στο real estate. Το κενό αυτό φιλοδοξεί να καλύψει το έργο της μαρίνας Αγίας Νάπας. Από τη φάση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είχαμε θέσει ως στόχο η μαρίνα να αποτελέσει προορισμό κα να γίνει ο πυρήνας προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού, αλλά και ποιοτικών αναπτύξεων. Και αυτό το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει με τις νέες αναπτύξεις πέριξ της μαρίνας. Θεωρώ ότι ακολουθούμε το σωστό μονοπάτι.

Αναφερθήκατε στο πρόβλημα της εποχικότητας. Πώς η ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου μπορεί να γίνει ένας 12μηνος προορισμός;

Από την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Νάπας απουσιάζουν υποδομές για να καταστεί ένας προορισμός σε λειτουργία 12 μήνες τον χρόνο. Και η μαρίνα είναι μια υποδομή που θα συμβάλει αποφασιστικά στην άμβλυνση της εποχικότητας. Όταν θα φιλοξενεί 600 σκάφη και το οικιστικό έργο είναι πλήρες, η περιοχή θα είναι ολόχρονα γεμάτη κόσμο.
Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν οι αναβαθμίσεις ξενοδοχείων, η υλοποίηση έργων υποδομής, η κατασκευή των γκολφ, ενώ πολύ σημαντικό έργο είναι η λειτουργία πανεπιστημίου. Το πανεπιστήμιο το θεωρώ έργο αιχμής. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία να λειτουργούν περισσότερους μήνες και σταδιακά η αγορά θα κάνει τη διόρθωση και θα επεκτείνει την τουριστική περίοδο.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Κύπριο, γιατί αυτός είναι που τον χειμώνα θα γεμίσει την περιοχή τα Σαββατοκύριακα.

Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), το πρόγραμμα της πολιτογράφησης επενδυτών βρίσκεται στο επίκεντρο. Τελικά πόσο σημαντικό είναι το ΚΕΠ για την αγορά ακινήτων;

Σε ό,τι μας αφορά, λόγω της τοποθεσίας του έργου και τη στόχευσή μας να αποτελεί από μόνο του προορισμό, δεν βασιστήκαμε στο πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων. Οι πελάτες μας είναι τριών ειδών: επενδυτές, όσους ελκύονται από το life style που προσφέρει η μαρίνα και όσους αξιοποιούν το ΚΕΠ. Το ότι δεν εξαρτόμαστε από το ΚΕΠ μας βοηθά. Ο θόρυβος όμως που έχει ξεσπάσει πλήττει συνολικά την Κύπρο ως προορισμό και επηρεάζει και όσους δεν εστίασαν στο ΚΕΠ. Πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη. Το πρόγραμμα έχει βοηθήσει αφάνταστα τη χώρα. Διαφωνώ κάθετα με την άποψη ότι είναι για τους λίγους, καθώς τα οφέλη του έχουν διαχυθεί σε όλη την οικονομία. Περισσότερα από 100 επαγγέλματα κινούνται πέριξ του κατασκευαστικού τομέα.

Ποιος πρέπει να είναι ο χειρισμός από εδώ και πέρα;

Το πρόγραμμα είχε κάποια κενά, μάθαμε στην πορεία από τα λάθη και τα κενά έκλεισαν. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να σταματήσει η αχρείαστη συζήτηση γύρω από το θέμα. Δεν λέω να σκεπαστεί, αλλά δεν βοηθά η αχρείαστη αντιπαράθεση. Λειτουργεί εις βάρος της οικονομίας της Κύπρου. Το πρόγραμμα στη σημερινή του μορφή, με τις νέες αυστηρότερες διαδικασίες δεν αποτελεί εμπόδιο για τη ροή νέων επενδυτών. Αντίθετα εμπόδιο αποτελεί η κακή διαχείριση των προηγούμενων ετών, αλλά κυρίως όλος ο θόρυβος και η αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων. Υπάρχουν επενδυτές που δεν θέλουν το κυπριακό διαβατήριο εξαιτίας όλης αυτής της αρνητικής δημοσιότητας.
Αν θεωρούμε το ΚΕΠ ως ένα κίνητρο για προσέλκυση επενδύσεων τότε πρέπει να έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης, ένα τέλος, διαφορετικά δεν είναι κίνητρο.

Μιλήσαμε για επενδυτές και κίνητρα. Η μαρίνα της Αγίας Νάπας αποτελεί μια σημαντική άμεση ξένη επένδυση. Τι ζητεί σήμερα ένας ξένος επενδυτής;

Η προσέλκυση νέων επενδυτών, τόσο ξένων όσο και Κυπρίων, πρέπει να θεωρείται μείζονος σημασίας. Αναμφίβολα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την προέλευση επενδύσεων και αυτοί εστιάζονται κυρίως στο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον της εκάστοτε χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δημιουργηθούν επιπλέον κίνητρα και να παρασχεθούν σε υποψήφιους επενδυτές. Τα κίνητρα αυτά ενδεικτικά, δύναται να περιλαμβάνουν: την απαλλαγή από τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, αύξηση ζωνών για συγκεκριμένα έργα και γρήγορη αδειοδότηση η οποία συνδυάζεται με απλές διαδικασίες. Στο σημείο αυτό θεωρώ σημαντικό και πρέπει να τονίσω ότι όλα τα κίνητρα θα πρέπει να έχουν αρχή και τέλος.
Πρέπει να προσέξουμε τους ξένους επενδυτές για να έρθουν νέες επενδύσεις στη χώρα. Ο Αιγύπτιος επενδυτής μας έχει τοποθετήσει πέραν των 100 εκατ. ευρώ στην Κύπρο και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν δώσει θετική ψήφο στην Κύπρο και την οικονομία της. Αυτοί οι άνθρωποι, δυστυχώς, λαμβάνουν λανθασμένα μηνύματα και είναι κρίμα γιατί η χώρα χρειάζεται πολλές ξένες επενδύσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι βασιζόμαστε σε ξένους επενδυτές και αυτό δεν αφορά μόνο τον τομέα του real estate. Η χώρα έχει τις προοπτικές για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε όλους τους τομείς. Πρέπει να είμαστε σοβαροί συνεργάτες και σταθεροί στη στρατηγική μας. Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει και το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον και θα πρέπει να γίνεται προσεκτική κατανάλωση και δημοσιοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε εσωτερικά ως κράτος, για την αποφυγή αποτροπής και/ή αποθάρρυνσης πιθανών επενδυτών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.