Φόρμα αναζήτησης

Λιγότεροι οι άνεργοι τον πρώτο μήνα του χρόνου σε σχέση με πέρσι

Σε ετήσια βάση ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 14% ή κατά 5.038 πρόσωπα υποχωρώντας στο χαμηλότερο σημείο [...]

Read More...

Πτωτικά και τον πρώτο μήνα του 2019 κινήθηκε η ανεργία με τον αριθμό των ανέργων βάσει των στοιχείων διορθωμένων για εποχιακές διακυμάνσεις να υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2010. Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιανουαρίου 2019 έφτασε τα 30.951 πρόσωπα σε σχέση με 29.800 άτομα τον Δεκέμβριο πέρσι και συγκριτικά με 35.989 τον Ιανουάριο του 2018.
Με βάση τώρα τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιανουάριο 2019 μειώθηκε στα 24.091 πρόσωπα σε σύγκριση με 24.333 τον προηγούμενο μήνα και 29.546 πρόσωπα τον Ιανουάριο πέρσι. Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε, για το χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2010 όταν με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις ο αριθμός των ανέργων ανερχόταν σε 23.933 πρόσωπα για να αυξηθεί σε 24.614 τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Με βάση τα πραγματικά στοιχεία, αυτά δηλαδή που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας η μηνιαία αύξηση οφείλεται σε εποχιακούς λόγους και κυρίως στην αύξηση των ανέργων με οικονομική δραστηριότητα την παροχή υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης με τον αριθμό των ανέργων στη συγκεκριμένη κατηγορία να αυξάνεται στις 10.030 από 9.578 τον Δεκέμβριο.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018 τον πρώτο μήνα του 2019 σημειώθηκε, βάσει των πραγματικών στοιχείων, μείωση 5.038 προσώπων ή 14%. Η ετήσια αυτή μείωση αποδίδεται σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία κυρίως στους τομείς του εμπορίου (μείωση 1.158 ανέργων) και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (μείωση 1.538). Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική σχολίασε με γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η παρατηρούμενη μείωση της ανεργίας επιβεβαιώνει «μια πορεία που οδηγεί σταδιακά σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης». «Συνεχίζοντας την αναπτυξιακή πορεία της, η κυπριακή οικονομία οδηγεί σε συνεχή βελτίωση τον τομέα της απασχόλησης, με συνεπακόλουθη μείωση της ανεργίας», ανέφερε επίσης ο κ. Προδρόμου υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η διατήρηση ισορροπημένης οικονομικής πολιτικής την οποία ακολουθεί όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση στη βελτίωση του τομέα της απασχόλησης.

Send this to a friend