Φόρμα αναζήτησης

Libra κατά στελεχών της: Δικαστική μάχη για 400 εκατ. ευρώ

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Παραβίαση των capital controls στην Ελλάδα, δωροδοκίες τραπεζιτών, εξαγορά προβληματικών δανείων τραπεζιτών, εικονικές συναλλαγές και υπερτιμολογήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ξέπλυμα χρήματος.

Στις δικαστικές αίθουσες της Κύπρου θα ξεδιπλωθούν όλα τα παραπάνω, που περιγράφονται αναλυτικά σε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις διαδικασίες πρόληψης του ξεπλύματος χρήματος στην Τράπεζα Πειραιώς, την οποία είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας ο «Π» στις 30 Αυγούστου του 2019. Η έκθεση περιγράφει σειρά αδικημάτων -που έλαβαν χώρα και στην Κύπρο μέσω κυπριακών εταιρειών και κυπριακών τραπεζών- στη διάπραξη των οποίων εμπλέκονται στελέχη τόσο του Ομίλου Libra, συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη, όσο και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και τρίτα πρόσωπα. Η υπόθεση έφτασε μέχρι τη Φρανκφούρτη και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της EKT, o οποίος επέβαλε πρόστιμο στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταξύ άλλων, διαπίστωνε παραβίαση των capital controls στην Ελλάδα το 2016 μέσω συναλλαγών με κυπριακές εταιρείες και κυπριακές τράπεζες, οι οποίες σχετίζονταν με τον Όμιλο Libra. Για αυτό άλλωστε ξεκίνησε στην Ελλάδα ποινική έρευνα, η οποία έχει επεκταθεί.

Πάντως, από την πρώτη στιγμή αποκάλυψης της υπόθεσης έντονη ήταν η αντίδραση και η διάψευση από την πλευρά του Ομίλου Libra και της οικογένειας Λογοθέτη. Οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι έχουν ατράνταχτα στοιχεία ότι τελικά έπεσαν θύματα απάτης, με ανώτατα στελέχη της εταιρείας να κλέβουν τον όμιλο, και διεκδικούν αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Στις 12 Ιουνίου η Libra Capital Ltd και άλλες 18 εταιρείες του Ομίλου Libra κατέθεσαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αγωγή για χρηματική αποζημίωση κατά 79 φυσικών και νομικών προσώπων, με την οποία αξιώνουν 400 εκατ. ευρώ, ισχυριζόμενες πως όσα περιγράφονται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν προϊόν ενεργειών μιας ομάδας στελεχών και συνεργατών του ομίλου, αλλά και τραπεζικών στελεχών, και πως δεν υπήρχε γνώση των κακώς κειμένων από την πλευρά της ιδιοκτησίας. Εν ολίγοις υποστηρίζουν πως έπεσαν θύματα μιας καλοστημένης απάτης που είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον πρώην επικεφαλής της Libra για την Ελλάδα και την Κύπρο Φέλιξ Μπίτζιο, αλλά στρεφόταν και εναντίον συνεργατών του που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όλες αυτές οι έκνομες πράξεις έχουν περιγραφεί αναλυτικά στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Πειραιώς, όπως και σε πορίσματα της ελληνικής Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Η αγωγή κατατέθηκε  στην Κύπρο, καθώς η Libra θεωρεί ότι η απαίτηση και η όλη αδικοπρακτική συμπεριφορά συνδέονται κατά κύριο λόγο με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η πλευρά Λογοθέτη δεν έχει υποβάλει μήνυση σε βάρος όσων υποστηρίζει πως τη ζήμιωσαν.

Αρχικά η Libra πέτυχε την έκδοση, στις 25 Ιουνίου, μετά από μονομερή αίτηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, διαταγμάτων εναντίον των 79 για πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων μέχρι του ποσού των 398.483.132 ευρώ και για αποκάλυψη όλων των περιουσιακών τους στοιχείων αξίας 10.000 ευρώ ή άνω. Η πλευρά των εναγομένων πέτυχε στις 6 Ιουλίου, με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, να λάβει την άδεια του δικαστηρίου για την καταχώριση αίτησης ακύρωσης του διατάγματος παγώματος και οι δύο πλευρές θα βρεθούν αντιμέτωπες στις 16.7.2020 σε μια πρώτη μετωπική σύγκρουση.

Η ένορκη δήλωση

Η πλευρά της Libra έχει υποβάλει ένορκη δήλωση, έκτασης 238 σελίδων, της Ροσάνα Μόρτογλου, νυν επικεφαλής του Ομίλου Libra στην Ελλάδα, η οποία παραθέτει το αποτέλεσμα εσωτερικών ελέγχων που διενήργησε σε επιχειρήσεις του ομίλου με τις οποίες είχαν εμπλοκή οι εναγόμενοι. Στην εσωτερική έρευνα μετείχε και η Grand Thornton. Ο «Π» κατέχει το σύνολο της ένορκης δήλωσης, η οποία αποτελεί μέρος αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Libra στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η κ. Μόρτογλου δεν απορρίπτει συνολικά το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και της ελληνικής Αρχής για Ξέπλυμα Χρήματος και επιχειρεί να αποδείξει ότι όλα έγιναν από μικρό αριθμό στελεχών και συνεργατών της Libra που καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη του Γιώργου Λογοθέτη. Ανάμεσα στην πληθώρα των τεκμηρίων είναι και στοιχεία που παρέδωσαν με δικαστική εντολή η Τράπεζα Κύπρου, η Eurobank Cyprus και η AstroBank.

«Η εν λόγω απάτη είναι πολυεπίπεδη, διαπράχθηκε μέσα από εκατοντάδες συναλλαγές και διήρκεσε πολλά χρόνια. Διαπράχθηκε σε διαφορετικά χρονικά στάδια και με διαφορετικούς συνεργούς», αναφέρει η κ. Μόρτογλου. Στη δήλωση παρατίθενται και στοιχεία 28 εταιρειών που χρησιμοποιήθηκαν για το ξέπλυμα, από τις οποίες οι 17 είναι κυπριακές.

Ο διάλογος Στουρνάρα – Λογοθέτη

Σύμφωνα με την ένορκη δήλωση οι εναγόμενοι κατάφεραν να σπάσουν τα capital control μεταφέροντας εκτός Ελλάδας (σ.σ. στην Κύπρο) 127 εκατ. ευρώ.

Στην ένορκη δήλωση παρατίθεται και διάλογος από συνάντηση, τον Ιούλιο 2017, του Γιώργου Λογοθέτη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, μετά από πρόσκληση του διοικητή, σχετικά με το ζήτημα των capital control.

«Αυτό το ζήτημα μάς έχει γονατίσει Γιώργο. Υπήρξαν παραβιάσεις των ελέγχων κεφαλαίων ύψους 127 εκατ. ευρώ», φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας στον κ. Λογοθέτη, με τον τελευταίο να αντιδρά έντονα και να διαψεύδει κάθε εμπλοκή του Ομίλου του.

Και δωροδοκίες τραπεζιτών

Από τον εσωτερικό έλεγχο προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία για παράνομα δώρα και πληρωμές προς τραπεζίτες της Τράπεζας Πειραιώς (αναφέρονται τα ονόματα), οι οποίες πιστεύεται ότι έγιναν για να διευκολυνθούν οι πράξεις των εναγόμενων και των συνεργατών τους.

«Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα για την αδικαιολόγητη υπεραξία που δημιούργησαν οι τραπεζίτες επιβεβαιώνονται και από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας», αναφέρεται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση της έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς στον Όμιλο Libra, που έφτασε τα 700 εκατ. ευρώ, αυτή αποδίδεται σε ενέργειες των εναγόμενων.

«Οι πράξεις του Μ. προκάλεσαν χάος στον Όμιλο (Libra), στην Τράπεζα Πειραιώς και γενικά στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Χρειάσθηκε να παρέμβουν για τις πράξεις του τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες», τονίζεται στην ένορκη δήλωση.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.