Φόρμα αναζήτησης

Κώστας Φραγκογιάννης στον «Π»: Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει

Η Ελλάδα μπαίνει σε έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο, κόντρα στη διεθνή τάση, με τις καλύτερες προϋποθέσεις τονίζει στον «Π» ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Αντιστρέφοντας το δημοσιογραφικό ερώτημα γιατί ένας επενδυτής να κοιτάξει την Ελλάδα, σημειώνει ότι το ερώτημα σήμερα για έναν επενδυτή είναι «γιατί κάποιος να μην επενδύσει στην Ελλάδα με αυτές τις μακροοικονομικές συνθήκες;». Ο Έλληνας αξιωματούχος περιγράφει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αλλαγή της αντίληψης που υπάρχει στο εξωτερικό για τη χώρα. «Συστήσαμε, με  υποστηρικτή της ιδέας τον πρωθυπουργό, μια ομάδα εργασία που την ονομάσαμε ‘Reposition in Greece’. Η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργήσουμε την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, η οποία θα κουβαλάει όλες τις αξίες από το παρελθόν, αλλά θα έχει και σχέση με τη σημερινή της υπόσταση. Δηλαδή υψηλή τεχνολογία, επιστήμες, σύγχρονες διακρίσεις στον τομέα των επιστημών και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε την υπόσταση της νέας Ελλάδας στην αντίληψη της διεθνούς κοινότητας. Τόσο όσον αφορά τους επενδυτές, όσο και τους πελάτες για τις ελληνικές επιχειρήσεις που με εξωστρέφεια απευθύνονται σε αγορές για να εξάγουν τα προϊόντα τους».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Κύπρο, ο κ. Φραγκογιάννης εστιάζει στα τριμερή σχήματα συνεργασίας και προσδίδει έναν ευρύτερο χαρακτήρα στο έργο του EastMed.

«Ο αγωγός αυτός», εξηγεί, «στοχεύει ακόμα στην ανάπτυξη διαπεριφερειακών σχέσεων και δικτύων συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, του τουρισμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Η σημασία αυτής της συνεργασίας καθίσταται πιο κρίσιμη υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στη Λιβύη.

Ένας αριθμός κυπριακών επιχειρήσεων δραστηριοποιείται και επενδύει στην Ελλάδα. Τι θα λέγατε σε έναν κύπριο επιχειρηματία που σκέφτεται να επενδύσει στην Ελλάδα;

Πρέπει να δούμε τα κριτήρια με τα οποία μια επιχείρηση από το εξωτερικό επιλέγει να πάει σε μια χώρα να επενδύσει. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το βασικό είναι να υπάρχουν χαμηλοί φόροι. Δεν λέω ότι δεν είναι σημαντικό αλλά δεν είναι το πρώτο. Το κύριο είναι να υπάρχει μια αγορά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εταιρείας. Το δεύτερο είναι αυτό που έχει πετύχει η κυβέρνησή μας: Να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Επίσης κανείς δεν θέλει να πάει να επενδύσει εκεί που δεν είναι ευπρόσδεκτος. Πρέπει και η κοινωνία να δείξει ότι καλοδέχεται την ξένη επένδυση, ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον για τις δουλειές που αυτή θα δημιουργήσει. Είναι προφανές σήμερα επτά μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου ότι υπάρχει οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας. Τα επιτόκια δανεισμού δωδεκάμηνων και δεκαετών ομολόγων πέφτουν διαρκώς σε ιστορικά χαμηλά ενώ του τριμήνου είναι αρνητικά. Οι χρηματαγορές προεξοφλούν αυτό που πρόκειται να έρθει. Υπάρχει θετικό κλίμα, ένας ούριος άνεμος. Η Ελλάδα μπαίνει σε έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο, κόντρα στη διεθνή τάση, με τις καλύτερες προϋποθέσεις: Μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, με απόλυτη πλειοψηφία και ορίζοντα τετραετίας, χωρίς εκλογική αναμέτρηση, δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις σταθερότητας που ζητούν οι επενδυτές. Το ερώτημα πλέον για ένα επενδυτή είναι: Γιατί κάποιος να μην επενδύσει στην Ελλάδα με αυτές τις μακροοικονομικές συνθήκες;

Σε ένα περιβάλλον εμπορικών εντάσεων και διενέξεων πόσο πιο δύσκολη είναι η προσέλκυση επενδύσεων; Ο παράγοντας ασφάλειας παίζει ρόλο; Τι σας ζητάνε οι επενδυτές;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειος είναι μια ευμετάβλητη περιοχή. Τον περασμένο αιώνα, η περιοχή αποτέλεσε την πυριτιδαποθήκη πολέμων, ένοπλων συγκρούσεων και γεωπολιτικών κρίσεων. Κόντρα στις προκλήσεις αυτές, η Ελλάδα έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή για την προώθηση της πολιτικής σταθερότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Αυτό που πέτυχε όμως η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες της θητείας της είναι να δημιουργήσει και το πλαίσιο που βάζει τη χώρα μας στον χάρτη των επενδυτικών κέντρων αντιστρέφοντας το οικονομικό κλίμα. Η εικόνα της χώρας ωστόσο έχει μεγάλη σημασία όταν απευθυνόμαστε σε ξένους επενδυτές. Η εικόνα αυτή συνήθως συνδέεται με την ομορφιά του τόπου μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Υπάρχει όμως και μια άλλη εικόνα, αυτή της ανεργίας, της αναξιοπιστίας, της κρίσης. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Έτσι λοιπόν συστήσαμε, με υποστηρικτή της ιδέας τον πρωθυπουργό μιας ομάδας εργασίας που την ονομάσαμε «Reposition in Greece». Η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργήσουμε την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, η οποία θα κουβαλάει όλες τις αξίες από το παρελθόν αλλά θα έχει και σχέση με τη σημερινή της υπόσταση. Δηλαδή υψηλή τεχνολογία, επιστήμες, σύγχρονες διακρίσεις στον τομέα των επιστημών και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε την υπόσταση της νέας Ελλάδας στην αντίληψη της διεθνούς κοινότητας. Τόσο όσον αφορά τους επενδυτές, όσο και τους πελάτες για τις ελληνικές επιχειρήσεις που με εξωστρέφεια απευθύνονται σε αγορές για να εξάγουν τα προϊόντα τους.

Τα Βαλκάνια

Τα Βαλκάνια αποτελούσαν προνομιακό χώρο για την Ελλάδα. Υπήρξε μια οπισθοχώρηση την τελευταία δεκαετία. Η προοπτική εισόδου της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ευρώ και τη ζώνη Σέγκεν, αποτελεί ευκαιρία επαναπροσέγγισης της βαλκανικής ενδοχώρας ή απειλή; Απειλή με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν κάνει άλματα και προσφέρουν φορολογικά πλεονεκτήματα.

Στα Βαλκάνια, η Ελλάδα εκτιμά την περιφερειακή συνεργασία και την ένταξη των επιμέρους χωρών στην ΕΕ, ως αποτελεσματικό εργαλείο για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής. Ιδιαίτερα δε στην προοπτική δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς με κοινό νόμισμα και κανόνες μετακίνησης των πολιτών των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου. Δεν μας φοβίζει η εμβάθυνση της ένωσης και όπως ανέφερα νωρίτερα τα φορολογικά κίνητρα είναι ένα μόνο μέρος των μελετών βιωσιμότητας για μεγάλες επενδύσεις. Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ακόμα ότι η νέα κυβέρνηση στη χώρα μας άλλαξε το φορολογικό νομοσχέδιο με προοπτική αποκλιμάκωσης των φόρων στις επιχειρήσεις μέσα στην τριετία. Περισσότερη Ευρώπη είναι προς το όφελος των συμφερόντων της Ελλάδας και των γειτόνων μας, και σε αυτό το πλαίσιο δεν μας φοβίζει η διεύρυνση αυτή στην οποία αναφέρεστε.

Στον σχεδιασμό σας, η Κύπρος είναι ένας ανταγωνιστής για την Ελλάδα; Στην προσέλκυση επενδύσεων Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να λειτουργήσουν και συμπληρωματικά;

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να διαμορφώσουμε και να προωθήσουμε μια θετική, ευρύτερη και πολλαπλή ατζέντα συνεργασίας στις διεθνείς υποθέσεις της χώρας, εστιάζοντας στην ανάπτυξη συνεργιών και κοινών δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη, συμβάλλοντας σημαντικά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις χώρες έχουν υπογράψει για την υλοποίηση του αγωγού EastMed, ένα έργο το οποίο αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική συνεργασία των γειτονικών χωρών, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια. Ο αγωγός αυτός στοχεύει ακόμα στην ανάπτυξη διαπεριφερειακών σχέσεων και δικτύων συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, του τουρισμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Η σημασία αυτής της συνεργασίας καθίσταται πιο κρίσιμη υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στη Λιβύη.

Οι ελληνοτουρκικές εμπορικές σχέσεις

Η Τουρκία είναι μια δύσκολη χώρα, αλλά και μια μεγάλη αγορά, με 80 εκατ. κατοίκους. Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων;

Περιθώρια στη διπλωματία υπάρχουν πάντα. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία οι διπλωματικοί δίοδοι επικοινωνίας ήταν πάντα ανοιχτοί. Η Ελλάδα βέβαια δεν απαιτεί τίποτα, αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα. Δεν προκαλεί, αλλά συνομιλεί. Ο δρόμος του διαλόγου για μας είναι ανοιχτός. Δεν θα ήθελα όμως να μπω στο πολιτικό κομμάτι των διμερών σχέσεων αλλά να επικεντρωθώ στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Οι συνολικές λοιπόν ελληνικές εξαγωγές του πρώτου εξαμήνου 2019 προς την Τουρκία, στο σύνολο των προϊόντων, εμφανίζουν σημαντική μείωση 28,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως, στη μεγάλη μείωση (κατά 42,7%) των εξαγωγών καυσίμων-πετρελαιοειδών που οφείλεται στη έναρξη λειτουργίας του νέου διυλιστηρίου στην περιοχή της Σμύρνης το φθινόπωρο του περασμένου έτους. Οι εξαγωγές, μη περιλαμβανόμενων των εν λόγω προϊόντων εμφανίζουν οριακή πτώση 1,2%. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση εξαγωγών βάμβακος από τη χώρα μας προς την Τουρκία κατά 90,7%, η οποία αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό την πτώση των εξαγωγών άλλων προϊόντων. Το εξαγόμενο βαμβάκι αποτελεί πρώτη ύλη για την τουρκική βιομηχανία υφασμάτων υψηλής ποιότητας. Οι τουρκικές εξαγωγές προς τη χώρα μας το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 3,2% και περιλαμβάνουν, οχήματα, μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, χαλυβουργικά προϊόντα, πλαστικά και έτοιμα ενδύματα. Η εξέλιξη βέβαια του διμερούς εμπορίου μπορεί να αποδοθεί σε έναν βαθμό στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στην Τουρκία το α’ εξάμηνο. Περιθώρια λοιπόν υπάρχουν πολλά, όπως φανερώνουν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Μια βελτίωση του πολιτικού κλίματος θα ήταν αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες.

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.