Φόρμα αναζήτησης

Κληρώνει για ταμείο κουρεμένων

Κρίνεται σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής η τύχη των δύο προτάσεων νόμου για αλλαγές στο ταμείο αλληλεγγύης προκειμένου αυτό να προικοδοτηθεί και με κρατικά ακίνητα αλλά και να διευκρινιστεί πως ο ρόλος του θα είναι η αποκατάσταση όσων επηρεάστηκαν από το bail in στις τράπεζες το 2013.
Οι δύο προτάσεις νόμου που έχουν και τις «ευλογίες» της κυβέρνησης έχουν κατατεθεί από το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και από τον βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τα νομοθετήματα με την πρώτη πρόταση νόμου σκοπείται η τροποποίηση του βασικού νόμου για τη δημιουργία αποθεματικού, με στόχο τη στήριξη φυσικών προσώπων οι οποίοι έχουν συνεισφέρει στην κεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών από ίδιους πόρους για σκοπούς διασφάλισης της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής (σ.σ. στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι κουρεμένοι καταθέτες αλλά και οι κάτοχοι αξιογράφων), ενώ σκοπός της δεύτερης πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου για την εκχώρηση ακίνητης ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας προς το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης για σκοπούς ενίσχυσης των πόρων του ταμείου.

Σημειώνεται πως ήδη το ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε για τα ακίνητα που θα περάσουν στο ταμείο αλληλεγγύης και σχετική λίστα συνοδεύει την πιο πάνω πρόταση νόμου στην οποία περιλαμβάνονται δεκατέσσερα τεμάχια ακίνητης ιδιοκτησίας που ανήκουν στη Δημοκρατία, η αξία των οποίων ανέρχεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ταμείο έχει ήδη προικοδοτηθεί μέσω των κρατικών προϋπολογισμών με 55 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αποθεματικού.
Βάσει των αλλαγών που εκτός απροόπτου θα εγκριθούν σήμερα θα υπάρχει επιτροπή διαχείρισης του ταμείου αλληλεγγύης την οποία θα απαρτίσουν κατά κύριο λόγο κυβερνητικά στελέχη αλλά και εκπρόσωποι επηρεαζόμενων ομάδων, η οποία θα έχει την ευθύνη του καταρτισμού και υλοποίησης «Σχεδίου Αναπλήρωσης», το οποίο θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πάντως, θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξουν αρκετές τροπολογίες κυρίως από κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη σημερινή εξέταση και ψήφιση των προτάσεων στην ολομέλεια της Βουλής. Τουλάχιστον το ΑΚΕΛ έχει εκφράσει την πρόθεσή του για κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να συνεισφέρουν και οι τράπεζες στη δημιουργία αποθεματικού του ταμείου, ενώ και οι Οικολόγοι αναμένεται να καταθέσουν τροπολογίες, η μία εκ των οποίων για «απαγόρευση να είναι δικαιούχοι σε αυτό το ταμείο οι ξένοι καταθέτες που έχουν λάβει ήδη ωφελήματα γιατί κουρεύτηκαν οι καταθέσεις τους μέσα από το πρόγραμμα επενδυτών».