Φόρμα αναζήτησης

Κινείται η αγορά ακινήτων

Μια σειρά από δεδομένα καταγράφουν την ανάκαμψη του τομέα των οικιστικών ακινήτων, ο οποίος φαίνεται να ευνοείται από την καλύτερη, από το αναμενόμενο, πορεία της πραγματικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών και την υποχώρηση των επιτοκίων. Οι τράπεζες διψούν για το νέο δανεισμό και προχωρούν σε χορηγήσεις όταν πληρούνται τα -αυστηρά- τραπεζικά κριτήρια, με τα νέα δάνεια να είναι πλέον πιο προσιτά λόγω των χαμηλών επιτοκίων.

Η αγορά ακινήτων ανακάμπτει σταθερά, αλλά απέχει από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις της περιόδου πριν την κρίση, κάτι που δεν είναι και κατ’ ανάγκην κακό. Στο μέτωπο των τιμών, οι διαφορετικές τιμές που καταρτίζονται από Κεντρική Τράπεζα, RICS και Eurosta, δείχνουν ότι οι δείκτες τιμών για όλους τους τύπους ακινήτων εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότεροι από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2010, σύμφωνα με ανάλυση της KPMG.

Το μομέντουμ

«Υστερα από οκτώ χρόνια πτώσης των τιμών, η κυπριακή αγορά κατοικίας κερδίζει το μομέντουμ εν μέσω ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης», αναφέρει γραφικό για την κυπριακή αγορά ακινήτων του τμήματος οικονομικής έρευνας της Ελληνικής Τράπεζας, το οποίο ανήρτησε στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης.
«Η ανάκαμψη της αγορά ακινήτων τροφοδοτείται από την ισχυρή ζήτηση. Στις τιμές ακινήτων καταγράφεται αύξηση σε όλε τις περιοχές και σε όλους τους τύπους, ενώ και η κατασκευαστική δραστηριότητα κερδίζει το μομέντουμ, μετά την περίοδο της κρίσης», τονίζεται σε επεξηγηματικό σχόλιο.
«Οι οικοδομικές άδειες παρουσιάζουν σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας την αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα του νησιού», αναφέρει η KPMG σε έκδοσή της για την κυπριακή αγορά ακινήτων. «Η Λευκωσία», τονίζεται στην ίδια έκδοση, «είναι η περιοχή με τον υψηλότερο αριθμό οικοδομικών αδειών, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένη ανάπτυξη της πρωτεύουσας τα επόμενα χρόνια. Η αξία των νέων αδειών που εκδίδονται αυξάνεται με υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τον αριθμό των αδειών. Πιο συγκεκριμένα, έχει αυξηθεί κατά 20% συγκρίνοντας το πρώτο μισό του 2018 με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017. Η Λευκωσία είναι η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη συνολική αξία οικοδομικών αδειών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, παίρνοντας το προβάδισμα από τη Λεμεσό, η οποία είχε την πρωτιά στην αξία οικοδομικών αδειών το 2017.

Οι αριθμοί

Τα στοιχεία του 2018 επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη: οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το 2017, ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών αυξήθηκε κατά 19,5%, ενώ η Ελληνική Τράπεζα διαπιστώνει και ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης (για οικιστικά ακίνητα)
Η τάση αυτή συνεχίζεται και το 2019.

  • Το πρώτο τετράμηνο κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο 3.423 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 2.784 πέρσι, μια αύξηση της τάξης του 23%, ενώ μόνο τον Απρίλιο η αύξηση ήταν 61%.
  • Την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019 εκδόθηκαν 1.069 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 984 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η συνολική αξία των αδειών αυτών αυξήθηκε κατά 15,6% και το συνολικό εμβαδόν κατά 22,4%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 23,9%. Οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στον τομέα των κατασκευών οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για τη δραστηριότητά τους το τελευταίο τρίμηνο, καθώς και οι εκτιμήσεις τους για τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά το επόμενο τρίμηνο, σημείωσαν οριακή υποχώρηση από τα επίπεδα Μαρτίου. Ωστόσο, τον Απρίλιο οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books) βελτιώθηκαν οριακά και οι προσδοκίες τους για τις τιμές πώλησης το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.

Τα νοικοκυριά

Από την ίδια έρευνα προκύπτει και ένα αρνητικό στοιχείο. Οι καταναλωτές αξιολόγησαν αρνητικότερα την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για μεγάλες αγορές και, παράλληλα, παρέμειναν περίπου το ίδιο επιφυλακτικοί, όπως και τον περασμένο μήνα, ως προς το ενδεχόμενο αυξημένων δαπανών για μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό δείχνει ότι η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας δεν αγγίζει ένα σημαντικό κομμάτι των νοικοκυριών.