Φόρμα αναζήτησης

Κέρδη για το πλαστικό χρήμα στην Κύπρο

Μεγάλη αύξηση, κατά 17%, κατέγραψαν το πρώτο οκτάμηνο του 2019 οι συναλλαγές με κάρτες και διαμορφώθηκαν στα 2,62 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της JCC. Μικρότερη αύξηση, κατά 8% σημείωσε η χρήση τοπικών καρτών για αγορές και αναλήψεις στο εξωτερικό, οι οποίες έφθασαν τα 1,25 δισ. ευρώ.

Ξένες κάρτες
Όσον αφορά τη χρήση ξένων καρτών, παρουσίασαν ετήσια αύξηση 17% το οκτάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 843,2 εκατ. ευρώ. Μεγάλη αύξηση 15% σε ετήσια βάση σημείωσαν οι αγορές και οι αναλήψεις με ξένες κάρτες στην Κύπρο, οι οποίες έφθασαν τα 1,03 δισ. ευρώ. Η χρήση ξένων καρτών για αγορές στην Κύπρο τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 12% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα 148,1 εκατ. ευρώ.

Τοπικές κάρτες
Τον Αύγουστο, οι αγορές με χρήση τοπικών καρτών στην Κύπρο έφθασαν τα 421,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018. Οι αγορές και οι αναλήψεις με χρήση τοπικών καρτών στο εξωτερικό τον Αύγουστο ανήλθαν στα 176,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 13%. Επίσης, η χρήση ξένων καρτών για αγορές στην Κύπρο τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 12% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα 148,1 εκατ. ευρώ.

Κατεχόμενα
Σε ό,τι αφορά τη χρήση τοπικών καρτών στα κατεχόμενα, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο σε 2,11 εκατ. ευρώ και 14 εκατ. ευρώ το οκτάμηνο.

Τουρκία
Οι συναλλαγές με τοπικές κάρτες στην Τουρκία διαμορφώθηκαν σε 725.228 ευρώ τον Αύγουστο και το πρώτο οκτάμηνο του έτους έφθασαν συνολικά τα 4 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές με τουρκικές κάρτες στην Κύπρο τον Αύγουστο ανήλθαν σε 1,77 εκατ. ευρώ και το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου στα 11,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Αύγουστο παρουσίασε αύξηση η χρήση καρτών για συναλλαγές σε κυβερνητικές υπηρεσίες, υπεραγορές, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, εστιατόρια, μπαρ και υπηρεσίες τροφοδοσίας, καθώς και σε ξενοδοχεία. Αντίθετα, μειώθηκαν οι συναλλαγές σε καταστήματα οικιακών ειδών και DIY.